🔰گزارش روز
📌پاکستان؛ درگیر خیانت داخلی و دخالت خارجی
پس از کشوقوسهای فراوان در پارلمان پاکستان، بالاخره عمران خان بعد از یک دوره نزدیک به چهار سال از سمت نخستوزیری برکنار شد.
💠گزارههای خبری:
1️⃣بامداد دیروز اکثریت نمایندگان پارلمان پاکستان به عمران خان رأی عدم اعتماد دادند و او به همراه همه اعضای دولتش از سفر خارجی نیز منع شدند.
2️⃣عمران خان بعد از کنار گذاشته شدن از قدرت، در دیدار با خبرنگاران گفت: «من از سوی نهادهای این کشور در برابر توطئه خارجی تنها ماندهام. اگه میخواهید مرا بکشید، بکشید، من به مردم کشور خیانت نمیکنم. مرگ یک روز فرا میرسد. بله من تنها هستم؛ اما بردگی پذیرفته نیست. من تا آخر میجنگم و حاضرم به زندان بروم».
3️⃣دیشب نیز هزاران پاکستانی بعد از افطار و اقامه نماز به خیابانهای لاهور آمدند و در حمایت از عمران خان شعار سر دادند.
4️⃣یکی از وزیران عمران خان نیز در پی عزل نخستوزیر، عنوان کرد: «یک روز غمانگیز برای دموکراسی؛ زمانی که سیستم آمریکا با کمک و تحریک یک مافیای سیاسی فاسد و جاذبههای داخلی خود و همچنین یک کودتای قضایی که برتری پارلمانی را نابود کرد؛ بنابراین تبعیت عمیق و تزلزلناپذیر ما از ایالاتمتحده ادامه خواهد یافت. ننگ بر تو!».
💠گزارههای تحلیلی: عوامل مختلفی اعم از دخالتهای خارجی و داخلی در برکناری عمران خان نقش داشتند:
1️⃣عدم تأسیس پایگاه نظامی خارجی در پاکستان: آمریکا بارها تلاش کرد که عمران خان را متقاعد سازد که در این کشور پایگاههای نظامی تأسیس کند که هر بار با مخالفت وی مواجه میشد. این اصرار آمریکا بعد از خروج از افغانستان بیشتر شد و آمریکا مترصد این بود که خلأ امنیتی که با خروج از افغانستان برایش ایجاد شده بود را پُر کند؛ زیرا تنها راه حفظ موقعیت واشنگتن در عرصه نظامی در مقابل بازیگرانی همچون ایران، هند و چین، پاکستان بود. مخالفت عمران خان با تأسیس چنین پایگاههایی، یک نوع شکست نظامی- اطلاعاتی برای آمریکا در برابر رقبای خود به شمار میرفت.
2️⃣سفر عمران خان به روسیه: عمران خان اوایل جنگ روسیه و اوکراین به مسکو سفر کرد و این سفر با مخالفتهای داخلی از سمت ارتش و خارجی همچون آمریکا مواجه شد. این مخالفتها بهقدری شدید بود که قمر جاوید فرمانده ارتش حمله روسیه به اوکراین را محکوم کرد و این امر کاملاً متناقض با راهبردهای عمران خان بود. البته ارتش در پاکستان قدرت زیادی دارد و بر همین مبنا در مقاطع مختلف در امور سیاسی دخالت میکند.
3️⃣ نارضایتیهای داخلی: مسئله اقتصادی همواره یکی از پاشنه آشیلهای مهم برای دولتهای مستقر در پاکستان بوده است. نارضایتیهای اقتصادی در بین مردم در خصوص عملکرد اقتصادی دولت، این زمینه و فرصت را برای بازیگران خارجی و مخالفین داخلی عمران خان فراهم کرد که برای سرنگونی دولت او اقدام کنند.
این موارد در کنار دخالتهای خارجی، بهویژه آمریکا و همراهی برخی احزاب داخلی در سرنگونی عمران خان نقش بسزایی داشت. اکنون این سؤال نیز مطرح میشود که آینده پاکستان در عرصه سیاسی به چه سمت و سویی خواهد رفت؟ در پاسخ به این سؤال باید گفت که اولاً، اگر پاکستان این رویارویی سیاسی طرفداران و مخالفین عمران خان را با آرامش پشت سر نگذارد، احتمالاً آبستن حوادث و درگیریهایی خواهد بود که با توجه به بافت سیاسی و اجتماعی این کشور، احتمالاً رنگ خون به خود میگیرد. در ثانی، با توجه به نقش پررنگ کشورهای خارجی در عرصه سیاسی پاکستان و همراهی برخی جریانهای داخلی همچون ارتش بهعنوان قدرتمندترین جریان موجود، نهایتاً پیشبینی میشود که دولتی با گرایشهای غرب گرایانه و متمایل به ارتش روی کار آید تا شرایط جدیدی در عرصه سیاسی برای این بازیگران فراهم کند.
✍️
#محمدرضا_فرهادی