📝📝📝هفت سال استثنایی سیاستمدار
✍️مصطفی تاج زاده
✅آیت الله هاشمی رفسنجانی در طول زندگی خود، به ویژه پس از پیروزی انقلاب، نقشی اساسی ایفا کرد؛ برخی از آنها بسیار مثبت بود و در مواردی به باور من تصمیماتی اتخاذ کرد که قابل نقد است. هر چند در مجموع نقش ایشان را مثبت ارزیابی میکنم بهخصوص پس از سال ۸۴ که جانب قدرت را خلاف گذشته تا حدودی رها و به سوی نزدیکی با مردم حرکت کرد و در مقاطعی سخنگوی مطالبات آنان شد؛ روندی که در سال ۸۸ اوج گرفت و تا پایان حیات او ادامه داشت.
🖊خدماتِ هاشمی
✅قانونِ اساسیِ هاشمی: از جمله اقدامهای مثبت وی میتوان به اصرارش بر بر پایی رفراندوم در مورد قانون اساسی تهیهشده در پاریس و تکمیل و اصلاحشده در دولت موقت و شورای انقلاب در سال ۵۸ اشاره کرد. او معتقد بود به تشکیل مجلس موسسان یا مجلس خبرگان نیاز نیست و همان پیشنویس را باید به همه پرسی عمومی گذاشت و اگر مردم به آن رای دادند به عنوان قانون اساسی نظام نوپا به رسمیت شناخت. در آن قانون اساسی، از برخی موارد آسیبزا سخنی در میان نبود. به نظر من اگر پیشنهاد او مورد قبول مرحومان مهندس بازرگان و سحابی و دوستانش قرار میگرفت، مسیر جمهوری اسلامی با آنچه در ۴۰ سال گذشته پیموده شده متفاوت میشد.
✅خاتمهدادن به جنگ: دومین تصمیم بزرگ ایشان، ایفای نقش استثنایی در پذیرش صلح و خاتمهدادن به جنگ بود. او حتی بعدها در مصاحبه با محمدجواد مظفر تصریح کرد که شاید اگر ما تجربه امروز را داشتیم میتوانستیم از وقوع جنگ جلوگیری کنیم.
✅اصرار به انصراف آیتالله خمینی از استعفا: یکی دیگر از اقدامات آیتالله هاشمی که من به طور اتفاقی از آن در زندان آگاهی یافتم و متاسفانه هیچ بحثی درباره آن جریان در هیچ جایی قبل و بعد از آن ندیدهام، مربوط میشود به استعفای بنیانگذار نظام در سال ۶۳ از رهبری. آقای هاشمی در منصرفکردن ایشان از این تصمیم نقش مهمی ایفا کرد. من این را به طور اتفاقی در زندان خواندم؛ در یادداشتهای روزانه مرحوم هاشمی آمده که آیتالله خمینی در سال ۶۳ تصمیم به استعفا از رهبری گرفت. متاسفانه از دلایل و چند و چون آن، کسی اطلاع ندارد یا حداقل تاکنون بیان نشده است. حتی اصل موضوع نیز برای بسیاری باورکردنی نیست کما اینکه من در چند جا که به آن اشاره کردهام با انکار حاضران مواجه شدهام و وقتی به یادداشتهای آقای هاشمی در سال ۶۳ ارجاع دادهام، دوستان متوجه صحت آن شدهاند که آیتالله خمینی میخواست استعفا دهد. در یادداشتهای روزانه آیتالله هاشمی ننوشته که با چه دلایلی ایشان را به انصراف از استعفا و تداوم رهبری مجاب کرد.
✅قرارگرفتن در معرض انتخاب و تحول: از وجوه مثبت ایشان این بود که در انتخابات گوناگون شرکت کرد و بارها خود را در معرض رای مردم قرار داد و در اغلب موارد هم توانست رای اکثریت را کسب کند. هاشمی از این نظر، سیاستمداری استثنایی است و همین «در معرض رای انتخاب مردم قرارگرفتن» باعث شد که پابهپای مردم، در تحولات، خود را نیز تغییر دهد و دیدگاهها و مواضع و عملکرد خود را تا حدودی با مردم هماهنگ کند. نقطه عطف این حرکت در سال ۸۴ بود که روزبهروز با مردم نزدیکتر شد و اوج آن در ۸۸ بود که در کنار مردم معترض به نتایج انتخابات قرار گرفت و تا آخر بر همین مسیر طی طریق کرد.
✳️روزنامه همشهری، چهارشنبه ۱۷ دی ۱۳۹۹
📌برای خواندن متن کامل روی instant view بزنید
https://bit.ly/393JOaA
🆔
@MostafaTajzadeh