✅
سرانجام یحیی سنوار، کابوس اسرائیل، جانشین هنیۀ فقید شد!
🔍 فرآیند مشورتیِ دفتر مرکزی جنبش حماس برای انتخاب جانشین شهید اسماعیل هنیه، سرانجام با اتفاق آراء، به انتخاب «یحیی سنوار» انجامید؛ انتخابی شایسته که حتی برای بسیاری از رصدکنندگان صحنۀ سیاسی این روزهای منطقه و جریان مقاومت نیز قابل پیش بینی نبود.
این انتخاب، ابعادی دارد که در ادامه سعی کرده ایم برخی ابعاد پیدا و پنهان آن را با هم مرور کنیم:
✅ یحیی سنوار به واسطۀ تجربیات ارزشمندش در لایه های فرماندهیِ گردان های القسام، کسی است که می تواند همزمان سه وجه سیاسی، امنیتی و نظامیِ جنبش حماس را به شکلی منسجم به پیش ببرد. لذا انتظار بر این است که با این انتخاب، *هماهنگی میان شاخه های سیاسی و نظامی جنبش حماس، بیش از گذشته تقویت شود.*
✅ اقدام حماس در انتخاب شخصی که اکنون در قلب نوار غزه به سر می برَد، *توجهات را بیش از پیش به سمت داخل غزه متمرکز خواهد کرد.* اگر تا پیش از این، توجهات (حتی برای انجام مذاکرات) متوجه قطر، مصر یا دیگر اماکن خارج از نوار غزه بود، اکنون به واسطۀ رئیس دفتر سیاسیِ جدید این جنبش، خودِ غزه بیش از پیش موضوعیت می یابد.
✅ انتخاب سنوار، از جنبه ای، اولین پاسخ دندان شکن مقاومت به دشمن صهیونیست، بعد از دو ترور اخیر بود تا پیش از حملۀ قریب الوقوع ایران و حزب الله، فعلا دشمن اولین ضربۀ کاری را بخورَد. لذا از این منظر، *باید این انتخاب را پیشدرآمدی بر حملۀ قریب الوقوع ایران و حزب الله دانست.*
✅ حماس شخصی را برگزید که برای رژیم اسرائیل، *خطرناکترین مهرۀ مقاومت فلسطین* محسوب می شود و این یعنی اگر هم مذاکرات آتشبس تداوم یابد، قطعاً در مسیر مطلوبِ تلآویو ادامه نخواهد یافت. برای درک خطر سنوار برای جبهۀ صهیونیست ها همین بس که *شماری از تحلیلگران، «طوفان الأقصی» را که کابوس اسرائیل بود، «طوفان السنوار» می خوانند؛* چرا که او را طراح و مجریِ اصلیِ آن کابوس می دانند.
🔚 در انتها خوب است مواضع بازیگران مهم منطقه و فرامنطقه در قبال انتخاب سنوار را مرور کنیم:
*اسرائیل:* کابینۀ جنگ رژیم صهیونیستی که این انتخاب به مذاقش خوش نیامده، با ابراز تأسف از این انتخاب، رئیس دفتر سیاسیِ جدیدِ حماس را تنها برای یک جایگاه مناسب می داند: قبر! لذا صراحتاً او را مستحق هدف ترور بعدی اش می خوانَد؛ چنانکه توئیت اخیر وزیر خارجۀ کابینۀ نتانیاهو، صراحتاً گویای همین موضع است.
*محور عِبریعربی:* از سوی دیگر، بازیگران عربیِ منطقه، به ویژه کشورهای محور عِبریعربی، بر این عقیده اند که انتخاب سنوار، شرایط پیشبرد مذاکرات آتشبس در غزه را بیش از پیش پیچیده خواهد کرد. لذا آنان نگاه چندان مثبتی به این انتخاب ندارند و با توجه به تمایلشان و نیز پیشینۀ مسئله، ای بسا گزینه ای چون خالد مشعل را مناسب تر قلمداد می کردند.
*ایالات متحده:* آمریکا نیز در موضعی دیگر، معتقد است که سنوار، به واسطۀ آنکه سخن و جایگاهش «فصل الخطاب» بوده و صاحبنظر اساسی در این معادلات است، می تواند نقش مؤثری در امضای نهاییِ توافق آتش بس در غزه داشته باشد؛ چنانکه این موضع به وضوح در سخنان اخیر بلینکن، وزیر خارجۀ این کشور هویداست.
*محور مقاومت:* محور مقاومت اما در موضعی کاملاً متفاوت، از انتخاب سنوار استقبال کرده و او را شایستۀ این انتخاب دانسته است و بر این گزاره تاکید دارد که در شرایط فعلی، این انتخاب کاملا همراستا با راهبرد مقاومت در مسیر مواجهه با دشمن صهیونیست است.
@amniatemeli