📍درگذشت بانو پروانه معصومی با نام اصلی سکینه کبودرآهنگی، بازیگر مطرح سینما و تلویزیون، از بازیگران شاخص آثار استاد بهرام بیضایی و همسر سابق زندهیاد مسعود معصومی، عکاس مطرح به دلیل ابتلا به بیماری آرتریت روماتوئید و ورود عفونت به خون در سن ۷۸ سالگی در بیمارستانی در شهرستان صومعهسرای استان گیلان - ۱۴۰۲ ش
زندهیاد معصومی در ۳۰ سال آخر زندگی خود در روستای طاهرگوراب از توابع صومعهسرا در استان گیلان زندگی میکرد.
📍پیروزی قاطع ایران در جنگ بارباليسوس آخرين جنگ اردشير پاپگان با روميان - ۲۴۰ م
سه وروس برای راهاندازی اين جنگ و قطع پيشروی ايرانيان در قلمرو غرب، در سال ۲۳۱ ميلادی به انتاکيه آمده و در آنجا استقرار يافته بود. در اين جنگ ۶۰ هزار نظامی رومی كشته، زخمی و يا اسير شده بودند. سه وروس پيش از آغاز جنگ، لژيونرهای رومی را از سه جهت به سوی قلمرو ايران فرستاده بود که اردشير هر سه دسته را شکست داد. عمده تلفات مربوط به ستون جنوبی بود که به سوی تيسفون پيش میرفت. سه وروس که چنين ديد، تصميم گرفت که با اردشير راه ديپلماسی درپيش گيرد، و لذا درخواست ترک مخاصمه داد و باقيمانده نيروهای رومی را به ساحل مديترانه بازگردانيد. اردشير پيشنهاد مذاکره را رد کرد و پيام داد که تا زمانی که روميان از شرق مديترانه خارج نشوند مذاکره معنا نخواهد داشت. در اين هنگام سه وروس چون شنيد که ژرمنها پس از شنيدن خبر شکست او از اردشير دست به شورش زدهاند به اروپا بازگشت. تنی چند از افسران رومی که از زمان عقب نشينی سه وروس از برابر اردشير، از او ناخرسند شده بودند در آلمان او را كشتند. در نبردی هم كه ۲۸ سال پس از جنگ بارباليسوس در دوره پادشاهی شاپور يكم پسر اردشير ساسانی روی داد، والريانوس امپراتور ديگر روم به اسارت ايران درآمد و تحقير شد.
📍درگذشت آدام ميتس كيويچ شاعر و نويسنده برجسته لهستانی - ۱۸۵۵ م
📍درگذشت هنری هرتز فيزيكدان و رياضیدان معروف آلمانی - ۱۸۹۴ م
📍ورود هوارد کارتر باستانشناس انگلیسی برای نخستین بار به گورگاه توتانخامون فرعون مصر - ۱۹۲۲ م
📍سالروز تأسيس جمهوری خلق مغولستان - ۱۹۲۴ م
🇲🇳 مغولستان كشوری است در شرق آسيای مركزی با ۱/۵۶۶/۵۰۰ كيلومتر مربع مساحت و نزديك به ۳ ميليون نفر جمعيت كه اكثريت بودايی هستند. پايتخت آن، اولان باتور و واحد پولش توگريك و زبان رسمی آنها مغولی خلخی است.
📍به دستور هيتلر اطراف محل سكونت صدها هزار يهودی شهر ورشو را ديوار كشيدند - ۱۹۴۰ م
📍هواپیمای ادوارد اوهیر خلبان آمریکایی و مبتکر حملات هوایی شبانه، هدف گلوله ژاپنیها قرار گرفت و سرنگون شد - ۱۹۴۳ م
📍درگذشت شاه عباس صفوی در بهشهرِ مازندران - ۱۰۳۸ ق
راه رسیدن به پادشاهی برای شاه عباس ساده نبود. تجربیات سالهای کودکی و نوجوانی وی باعث سوءظن بیمارگونهای در وی گردید که تأثیر آن تا پایان عمر بر روابطش با پسرانش سایه افکند. شاه عباس در گذار زندگی یکی از فرزندانش را کشت و دو تن دیگر را کور کرد و حتی گفته شده که یکی از پسرانش از دربار گریخت و در تاریخ محو شد. به این دلایل، او در هنگام مرگ، جانشین شایستهای از خود باقی نگذاشت و به ناچار نوه او، شاه صفی، به پادشاهی رسید.
🗓
@ancients