🔺🔻معنویت روانگردان
🔹این جریان که با نام معنویت روانگردان نیز شناخته میشود، و اساس آن بر تفاسیر عرفانی از تجربههای وهمآلود بنا نهاده شده است. تجربههایی که هنگام استفاده از داروهای توهمزا نظیر فنیلاکیلامین ها که دارای مسکالین هستند؛ مشتقات اسید لیسرژیک به خصوص ال اس دی ، اندول ها که پسیلوسیبین دارند؛ کانابینوئید ها که از شاهدانه گرفته میشوند (نظیر حشیش)؛ و موارد دیگر پدید میآیند.
🔸بسیاری از روانشناسان نمیپذیرند که حالات پدید آمده از این داروها، با تجربههای معنوی همسان باشد. «این تصور اشتباه است که تأثیر آنها بر مغز با آنچه در تجربۀ عرفانی ناگهانی اتفاق میافتد، قابل مقایسه است.»
🔹بررسی علمی آثار این مواد تفاوتهای زیادی را میان نشانههای مصرف آنها با تجربههای معنوی نشان میدهد. تجربههای معنوی معمولاً ناگهانی بروز پیدا میکنند و در اختیار ما نیستند، همچنین حالات پریشان و رنجآور در آنها نیست و معمولاً با نشانههای شناختی و هیجانی مثبت پدیدار میشوند.
🔸دامنۀ تجربههایی که این مواد پدید میآورند بسیار گسترده است و به عوامل مختلفی بستگی دارد، از جمله مقدار مصرف، میزان آمادگی فرد و انتظاری که دارد، موقعیت، ویژگیهای شخصیتی، انتظارات کسانی که حضور دارند، روی نتایج تأثیر میگذرد. برای برخی مصرف این مواد خوشایند است ولی برای برخی دیگر وحشتناک و عذابآور است.
https://jamannews.ir/?p=5748