✳️نتیجه یک ونیم دهه دلاریزه شدن اقتصاد...
🎙 رهبر انقلاب : مدیران دولتی باید مشخّص بکنند که ... فلان شرکت بزرگ، که متعلّق به دولت هم هست، موادّ اوّلیّهاش هم داخلی است ــ از این شرکتهای بزرگِ اینجوری ما تعدادی داریم که شرکتْ بزرگ، پُردرآمد، با موادّ اوّلیّهی داخلی ــ که قیمت محصول خودش را با دلار تلگرامی، [یعنی] همین قیمتهای جعلی دلار که از طرف دشمن هدایت میشود، تطبیق میکند؛ چرا؟ چرا شما به دلار حاکمیّت میدهید؟
🔰علت اصلی قرار گرفتن دلار به عنوان مبنای قیمت گذاری مواد و نهاده های اولیه تولید در کشور( فولادی ها و پتروشیمی ها) در اواسط دهه هشتاد، مبتنی بر دو هدف بود:
اول: جذب سرمایه گذاری بخصوص افزایش سرمایه گذاری مستقیم خارجی.
دوم: توسعه پتروپالایشی ها و فولادی ها، بخصوص در بخش زنجیره ارزش افزوده.
در بخش اول یعنی جذب سرمایه گذاری، کشور موفق به جذب با ثبات و پایدار سرمایه در حوزه های نفتی و فولادی نشد و عملا این سیاست شکست خورده است. در بهترین شرایط ۵ میلیارد دلار ( سالانه)وارد کشور گردیده که فقط ۳/۵میلیار دلار در حوزه نفت وارد شده است.
در بخش دوم کشور موفق به توسعه "نسبی" پتروپالایشی ها و فولادی ها گردید . اما اینجا دو نکته وجود دارد. اول اینکه عامل اصلی در توسعه این صنایع سرمایه گذاری داخلی بوده است نه خارجی. و دوم اینکه توسعه مربوطه بیشتر در زمینه صنایع بالادستی و خام محور شکل گرفته است. و عملا این صنایع با وجود تخفیف های زیادی که از دولت در زمینه مواد اولیه و مالیات دریافت می کردند، ثروت های کسب کرده و نقدینگی سهام داران را به سمت توسعه محصولات با ارزش افزوده بالا سوق ندادند... این وضعیت به گونه ای پیش رفته است که اخیرا مجلس در برنامه هفتم، تخفیفات خوراک پتروشیمیها را منوط به توسعه صنایع پایین دستی نمود.
نکته مهم تر اینکه سیاست قیمت گذاری مبتنی بر دلار که در اواسط دهه هشتاد در اقتصاد کشور حکمفرما شد نه تنها اهداف سیاست گذار را محقق نکرد، بلکه به دلیل افزایش نرخ مواد اولیه، تولید و عرضه بنگاه را در کشور به شدت متاثر ساخت و طبیعتا این نوع تاثیر از جنس منفی آن بوده است.
🔚 جمعبندی ابنکه دلاریزه شدن اقتصاد ایران، سیاستی بود که هزینه آن بیشتر از انتفاع آن بوده است.
🔸علی محمدی
🇮🇷 کانال اساتید انقلابی و نخبگان علمی
@asatid_enghelabi ایتا و سروش