آخرین خبر/ رئیس جمهور در بخشی از جلسه دفاع از کلیات لایحه بودجه 1401 روایتی در خصوص روند تصمیم گیری برای حذف ارز ترجیحی و رد فوریت آن در مجلس بیان کرد و گفت: مجلس یا باید تعیین می کرد که ارز ترجیحی ادامه یابد یا باید مشخص می کرد که این ارز حذف شود. رئیس مجلس در واکنش به این ماجرا از عدم تصمیم گیری عجولانه مجلس درباره موضوع مهم حذف ارز ترجیحی دفاع کرد.
رئیسی: لایحه حذف ارز ترجیحی تقدیم مجلس شد و مجلس و نمایندگان به فوریت آن رأی ندادند
سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور در جلسه دفاع از کلیات لایحه بودجه1401 با بیان اینکه از نکات مهم لایحه بودجه که در کمیسیون تلفیق نیز نمایندگان درباره آن بحث و بررسی داشتند، موضوع ارز ترجیحی است، گفت: موضوع ارز ترجیحی دغدغه همه ما است؛ هم ما و هم شما که بحث درستی نیز است.
وی گفت: زمانی که دولت سیزدهم کار را شروع کرد از 8 میلیارد دلاری که در قانون بودجه برای ارز ترجیحی پیش بینی شده بود، مبلغی باقی نمانده بود، بدین معنی که در نیمه دوم سال اعتباری برای تخصیص ارز ترجیحی باقی نمانده بود، بنابراین اگر دولت می خواست به آنچه در قانون پیش بینی شده، عمل کند، باید ارز ترجیحی را بدون جبران حذف می کرد، اما از آنجا که سفره مردم خط قرمز ماست و نمی توانستیم به بازار شوک وارد کنیم، موضوع را در جلسات مختلف دولت مطرح و سپس در شورای هماهنگی سران قوا مورد رسیدگی قرار گرفت.
رئیسی تصریح کرد: پس از رفت و برگشت های بسیار بحث هایی درباره اینکه ارز ترجیحی باید برای ماه های آتی ادامه یابد و سپس برای جبران آن تمهید مقدماتی پیش بینی شود، مطرح شد و شورای عالی هماهنگی اقتصادی بر این موضوع هم نظر شدند.
رئیس کابینه سیزدهم ادامه داد: زمانی که موضوع ارز ترجیحی به استحضار مقام معظم رهبری رسید، ایشان سخن بسیار حکیمانه ای فرمودند و مطرح کردند نظر مجلس در این باره اخذ شود، پس از فرمایش ایشان، موضوع در دولت مطرح و لایحه دوفوریتی در دولت تصویب شد که براساس آن ارز ترجیحی برای چند ماه آتی ادامه یابد تا شرایط آماده شود، همچنین جبران ارز ترجیحی در صورت حذف پیش بینی شود، زیرا حذف ارز مذکور بدون جبران برای مردم به ویژه نیازمندان کار درستی نیست. باید حذف ارز ترجیحی جبران شود، لذا در لایحه مذکور هر دو نکته مورد نظر قرار گرفت.
وی اظهار کرد: لایحه مذکور تقدیم مجلس شد و مجلس و نمایندگان به فوریت آن رأی ندادند و بنابراین لایحه باید به صورت عادی بررسی می شد، یعنی مجلس نه اعلام کرد که با وجود اینکه پولی نداریم ارز ترجیحی را چه کنیم، نه درباره اینکه اگر ارز ترجیحی حذف شود، درباره جبران آن باید چکار کرد، نظر دادند.
رئیسی تصریح کرد: دو راه بیشتر برای ارز ترجیحی وجود نداشت، یا ادامه ارز ترجیحی یا حذف ارز ترجیحی و جبران آن برای مردم که مجلس نه رأی به ادامه ارز ترجیحی داد و نه به جبران این ارز رأی داد.
رئیس دولت سیزدهم توضیح داد: رأی به عدم فوریت لایحه دولت به معنی فوریت حذف ارز ترجیحی است، زیرا ما باید به قانون مراجعه می کردیم و براساس قانون بودجه از آنجا که ارز ترجیحی پیش بینی نشده، باید این ارز حذف می شد، لذا شرحی برای ریاست محترم مجلس نوشتم و توضیح دادم که در جلسه ای برای نمایندگان محترم تبیین کند که عدم رأی به فوریت لایحه دولت به چه معناست.
رئیسی بیان کرد: مجلس یا باید تعیین می کرد که ارز ترجیحی ادامه یابد یا باید مشخص می کرد که این ارز حذف شود و جبرانی برای آن تعیین شود که مجلس هیچکدام را نظر نداد. نتیجه این موضوع آن است که ارز ترجیحی باید حذف شود، اما از آنجا که این کار را به مصلحت ندانستیم، زیرا این کار را به نوعی شوک وارد کردن به سفره و معیشت مردم می دانستیم، بنابراین مشکل را با مقام معظم رهبری مطرح کردیم.
رئیس جمهور تصریح کرد: ما باور داریم اگر ارز ترجیحی قطع شود قطعاً باید برای جبران آن در زندگی مردم به ویژه نیازمندان فکری جدی کرد، نباید بدون در نظر گرفتن جبران این ارز حذف شود. بنابراین در این رابطه سازمان برنامه و بودجه با صاحب نظران در مجلس و ریاست محترم مجلس جلسات بسیاری داشتند تا بتوانیم با همفکری و همراهی مجلس و دولت، مسائل را حل کنیم.
رئیسی ادامه داد: هر تصمیمی که بتواند نظام اقتصادی، پولی و مالی کشور را در انضباط قرار دهد، مورد حمایت ما قرار دارد البته دغدغهای که نمایندگان نسبت به ارز ترجیحی دارند را باید بتوان به عنوان تصمیم مهم و با نگاه به ابعاد مختلف آن مورد توجه قرار داد.
قالیباف: مجلس نمیتواند درباره مسئله مهم ارز ترجیحی تصمیم عجولانه بگیرد/ دولت باید اصلاحیه بودجه ارسال میکرد اما انجام نشد
محمد باقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی در ادامه جلسه بررسی کلیات لایحه بودجه ۱۴۰۱ پس از سخنرانی رئیس جمهور در دفاع از کلیات لایحه بودجه گفت: موضوع حذف ارز ترجیحی موضوع مهمی است و معیشت مردم و مورد توجه است در بودجه سال ۱۴۰۰ حد