#خطر_ارتداد_در_آخرالزمان
📌قسمت دوم
بر اساس این روایت، یکی گزارهها و ویژگیهای مهم عصر غیبت آزمون اقوام است که طی آن، عدهای مرتد و گروهی دیگر ثابتقدم میمانند؛
یَرْتَدُّ فِیهَا أَقْوَامٌ وَ یَثْبُتُ فِیهَا آخَرُون.
این فراز از حدیث نشاندهنده محوریت داشتن امام عصر (عجل الله تعالی فرجه) در آزمون اقوام و ملتهاست.
به بیان امام کاظم، در عصر غیبت امام عصر، اقوامی مرتد شده و گروهی دیگر از اقوام بر دین خود ثابتقدم میمانند چه اینکه مسئله اقوام و سرنوشت اقوام، از مهمترین معارف قرآنی و روایی محسوب میشود تا حدی که آیات فراوانی در این زمینه وجود دارد.
این آیات را میتوان در دو دسته اقوام گذشته (اقوام انبیاء) و اقوام آینده دستهبندی کرد.
در یک نگاه کلی، اقوام نقش اساسی در تغییر سرنوشت نوع انسان به سوی سعادت و شقاوت در زمین ایفا میکنند.
نکته حائز اهمیتی که در مسئله ارتداد اقوام و ثابتقدمی گروهی از آنها در این روایت وجود دارد، گستره کمّی و کیفی این اقوام است؛ یعنی هر قومی را شامل نمیشود بلکه اقوامی از اهل ایمان مدنظر آن حضرت است. این مسئله حداقل از دو راه قابل اثبات است:
📌الف) سیاق روایت: این ارتداد به تصریح روایت، نسبت به (پنجمین از فرزندان امام کاظم) و در فضای غیبت مطرح شده است؛ «هُوَ الْخَامِسُ مِنْ وُلْدِی لَهُ غَیْبَةٌ ... یَرْتَدُّ فِیهَا أَقْوَامٌ وَ یَثْبُتُ فِیهَا آخَرُون».
📌ب) عرضه بر آیه54 سوره مائده:
با عرضه این روایت به آیه54 سوره مائده، متوجه میشویم خداوند این ارتداد را در بین اهل ایمانی مطرح میکند که در زمان رسولالله (ص) به آن حضرت ایمان داشتند:
«یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا مَنْ یَرْتَدَّ مِنْکُمْ عَنْ دینِهِ فَسَوْفَ یَأْتِی اللَّهُ بِقَوْمٍ یُحِبُّهُمْ وَ یُحِبُّونَهُ ...؛
یعنی ای کسانی که ایمان آوردید، هرکس از شما از دینش مرتد شود، به زودی خداوند قومی را میآورد که هم خدا آنها را دوست دارد و هم آنها خدا را.»
بنابراین میتوان دریافت خطر ارتداد نسبت به عترت، همواره در طول تاریخ بر جامعه مسلمین سایه افکنده است و این قضیه حداقل اولین بار پس از فوت رسولالله (ص) و در ماجرای سقیفه رخ داد؛ اهل ایمانی که جزو صفاولیهای سپاه پیامبر (صلی الله علیه و آله) محسوب میشدند، از ولایت امیرالمؤمنین کنارهگیری کردند و به این ترتیب، جامعه اسلامی و یا به تعبیری، قوم پیامبر به سرعت به سوی عمق رذالت کشیده شد. از این روست که در روایات متعددی مشاهده میکنیم پس از فوت رسولالله جز سه نفر، همگی نسبت به ولایت امیرالمؤمنین و خاندان عترت مرتد شدند؛
از جمله روایت امام باقر (علیهالسلام) که فرمود: «ارْتَدَّ النَّاسُ بَعدَ نَبیٍّ إِلَّا ثَلَاثَةُ نَفَرٍ سَلْمَانُ وَ أَبُو ذَرٍّ وَ الْمِقْدَادُ...»
📚(الإختصاص، النص، ص6)#کانالعطرظهورمولا ↙️↙️↙️
@atr_ir