🔴 ساعت غروب کوک ...
قسمت آخر
🔶🔸نظير اين تغيير را در ساعات دادند، چون بنابر دخول ماه هاي قمري كه ابتداء آن ها خروج قمر از تحت الشّعاع و رؤيت آن بعد از غروب آفتاب است، اوّل هر ماه قمري از اوّل شب آن شروع ميشود، و شب هر روز مقدّم بر روز آن است. و بنابراين ساعت 12 اوّل غروب و ابتداي دخول شب است و هر ساعتي كه بگذرد يك ساعت از شب گذشته است فلهذا در شرع مقدّس وارد است كه در ساعت اوّل و يا دوّم و يا سوّم و يا چهارم از شب گذشته ، انسان چه تكاليفي را انجام دهد ، و اين در صورتي است كه مبدأ حساب ساعت را كه اوّل شب است ساعت 12 يعني سر دسته قرار دهيم.
🔷🔹در اينصورت اوّلاً روشن است كه چند ساعت از شب ما گذشته است، ساعت 6 يعني 6 ساعت از شب گذشته است، و ثانيا در سپيدي روز ميدانيم كه ما چند ساعت روز داريم، زيرا ساعت 12 يعني غروب آفتاب و ابتداي شب، پس ساعت 5 در روز ميدانيم كه ما 7 ساعت روز داريم و ساعت 9 ميرساند كه ما 3 ساعت روز داريم، و علي هذا ساعت غروب كوك براي تعيين مقدار شب و تعيين مقدار روز بسيار ساده و مفيد است و مسلمان كه ميخواهد از شب خود استفاده كند و از روز بهرهمند شود ميداند چقدر از شب گذشته است و چقدر به روز باقيمانده است.
🔶🔸و امّا ساعتهاي زَوالي (ظهر كوك) شب و روز را نشان نميدهند، آنها فقط نصف شب و نصف النّهار را نشان ميدهند، در صورتيكه مبدأ كار ما از اوّل غروب است، مبدأ نصف شب به چه درد ما ميخورد ؟ و علاوه ساعت 1 يعني يك صبح، در حالي كه از اوّل شب ما چند ساعت بيشتر گذشته است و ساعت 1 ساعت يك نخواهد بود. براي مسلمان صبح عبارت است از اوّل فجر صادق و يا از اوّل آفتاب و از آن به بعد روز او شروع ميشود، نه از ساعت نصف شب. مبدأ نصف شب براي كساني است كه بين شب و روز و ابتداي هر كدام و انتهاي هر كدام فرقي نميگذارند، و فقط اجمالاً 24 ساعت خود را به 2 تا دوازده ساعت با بمدأ نصف النّهار و نصف اللّيل تقسيم كردهاند.
🔷🔹 مانند اقوام غير مسلمان و در اينصورت از ساعت 12 شب به بعد متعلّق به فرداي آن روز بوده و نصف از شب بعد از آن روز تا ساعت 12 نيز متعلّق به همان روز است. يعني هر روز تمام، دو نيمه شب در جلو و عقب دارد. فلهذا ميگويند: شب سه شنبه و سه شنبه شب. يعني شب پيش و شب بعد ! ولي بر اساس ماههاي قمري كه حتماً هر روز يك شب تمام دارد، و آن شب پيوسته قبل از آن روز ميباشد، اشتباهي هم رخ نميدهد. شب سه شنبه يعني شب پيش از روز سه شنبه، و شب چهاردهم رمضان يعني شب بعد از روز سيزدهم رمضان و هكذا. تمام احكام و تكاليفي كه براي شبها مقرّر شده است براي شبهاي قبل از روز بوده و ابتداي آن دستورات از اوّل شب است، يعني ساعت 12 سر دستۀ غروب كوك.
🔷🔹ولي چون ساعتهاي ظهر كوك در كشورهاي غربي مرسوم بود، كم كم حكومتهاي مسلمانان بر اساس ساعت گرنويچ كه زَوالي است، ساعت هاي خود را ميزان كردند و ملّتها نيز رفته رفته از حكومت ها پيروي نمودند و براي استماع راديو و غيره كه به ساعات زَوالي بود، و براي فرستادن أطفال خود به مدرسه، و براي رفتن به ادارات، ساعتهاي منازل خود را نيز ظهر كوك نمودند. در صورتي كه براي آنان از ساعت غروب كوك منافع بيشتري حاصل بود.
🔶🔸ساعت ظهر كوك را ساعت فرنگي كوك و يا ساعت انگليزي، و ساعت غروب كوك را ساعت شرعي ميناميدند.
📚رساله نوین علامه تهرانی
#ماه_شعبان
#ساعت_غروب_کوک
#نفوذ_انگلیس
@shomareshmakooszohor
قبلا درباره ساعت آغازین شبانه روز در کانال مطلبی آوردیم. خدا رحمت کند علامه طهرانی را ولی متاسفانه ایشان مورد غفلت واقع شدند ایشان حتی اول انقلاب پیشنهاد تعویض ساعت و ماه ها را دادند ولی در کمال تاسف اعتنایی نشد.
🆔
@Sadegh_haghgoo