✨
لوازم خانگی گازسوز؛ منشاء آلودگی هوا
سال ۱۳۹۲ که برای شرکت در یک اجلاس به مسکو سفر کرده بودم، متوجه شدم این شهر لولهکشی گاز ندارد و تمام لوازم منازل، برقی است.
این نکته در ذهنم بود تا اینکه چندی پیش در میانه اظهارنظرهای متعدد و متناقض کارشناسان درباره آلودگی هوا (یکی میگوید وارونگی هوا، دیگری میگوید تحریم، دیگری میگوید خودرو، آن یکی میگوید مازوت و...) گزارشی از یک کارشناس مطالعه کردم که نوشته بود "گاز طبیعی اصلیترین عامل آلودگی تهران است" (این گزارش کارشناسی را میتوانید در
اینجا مطالعه کنید).
با خود گفتم اگر حرف این کارشناس درست باشد، قاعدتا مسکو نباید شهر آلودهای باشد. به مراکز بینالمللی رتبهبندی آلودگی مراجعه کردم و دیدم بله، تهران در رتبه ۳۱۱ آلودهترین شهر جهان قرار دارد، اما رتبه مسکو ۲۷۰۰ است.
یک احتمال باقی مانده بود و آن اینکه مسکو شهری کمترافیک باشد. باز به آمارهای بینالمللی مراجعه کرده و دیدم که خیر، مسکو یکی از پرترافیکترین شهرهای جهان است!
باز به این اکتفا نکردم و در مراکز معتبر علمی جستجویی کردم تا ببینم پژوهشی علمی درباره اینکه گاز طبیعی میتواند منشاء آلودگی هوا باشد، انجام شده است؟
در بررسیها به مطالعهای در دانشگاه UCLA آمریکا درباره ایالت کالیفرنیا برخوردم که تاییدکننده دیدگاه آن کارشناس بود و نشان میداد علت آلودگی هوا، استفاده از لوازم خانگی گازی است (این پژوهش را میتوانید از
اینجا دریافت و مطالعه کنید).
همچنین دیدم پژوهشی در مرکز مطالعات سلامت دانشگاه هاروارد انجام شده و نتیجهگیری شده است که "پخت و پز با اجاق گاز باعث انتشار دی اکسید نیتروژن، متان و ذرات PM2.5 میشود. هم متان و هم ذرات PM2.5 با تشکیل مهدود در سطح زمین هوا را آلوده میکند" (این پژوهش را هم میتوانید از
اینجا دریافت و مطالعه کنید).
با توجه به این مشاهدات و مستندات، باید این فرضیه را در تهران و دیگر شهرهای آلوده کشور به آزمون گذاشت و در صورت تائید، وارد عمل شد. دنبال نخودسیاههایی که سالهاست مسئله را لاعلاج گذاشته، نرویم. اگر مسئله این است، بررسیهای کارشناسی باید روی نحوه جایگزینی لوازم گازسوز در خانهها با لوازم برقی باشد و راهکارهای آن مطالعه شود.
رویکرد ما به گزارشهای کارشناسی باید همین باشد. وگرنه یک کارشناس میگوید علت آلودگی مازوت است. دولت رسما بیانیه میدهد که مازوت نمیسوزانیم. آن کارشناس برای اینکه حرفش اشتباه از آب در نیاید، میگوید دروغ میگویید! میسوزانید! آن یکی کارشناس میگوید علت آلودگی تحریم است و ما را به ناکجاآباد حواله میدهد و به همین ترتیب...
سیاستمدار باید بتواند در مواجهه با گزارشهای کارشناسی، سوالات راهبردی مطرح کند تا عیار ادعاهای کارشناسی مشخص شود.
فرمود الَّذِينَ يَسْتَمِعُونَ الْقَوْلَ فَيَتَّبِعُونَ أَحْسَنَهُ. باید همه حرفهای کارشناسی را شنید، سنجید و بهترین نظر را انتخاب کرد. انتخاب بهترین نظر، دیگر با کارشناس نیست، با سیاستمدار است.
و سیاستمدار پس از آنکه مشورتهای کارشناسی را اخذ کرد، تصمیمگیری نیز با اوست. اینجاست که باید تصمیم قاطع بگیرد و به خدای متعال توکل کند: وَشَاوِرْهُمْ فِي الْأَمْرِ فَإِذَا عَزَمْتَ فَتَوَكَّلْ عَلَى اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الْمُتَوَكِّلِينَ.
@syjebraily