آیا محبوبیت رئیسی کم شده است؟
رسانههای اصلاحطلب: تعداد زیادی از حامیان رئیسی طی ماههای اخیر یا تبدیل به منتقد دولت شدهاند یا موضع سکوت را انتخاب کردهاند.
بررسی رسانه های اصلاح طلب بیانگر آن است که آنان همچنان در مطالبی به بهانه بررسی کارنامه دو ساله دولت سیزدهم در حال برجسته سازی کلیدواژه هایی همچون «دولت ناتوان»، «دولت یکدست شکست خورده»، «دولت بدون دستاورد» و...بوده و از جانب دیگر از «کاهش وفاداری ها و ریزش حامیان» آن خبر می دهند.
اصلاح طلبان در این زمینه با تاکید بر اینکه مهمترین روش برای ارزیابی کارنامه دولت سنجش واقعیت و مقایسه آن با شعارها و وعده های داده شده است، تاکید می کنند با استناد به وعدههای دادهشده و آمار رسمی کشور، آنچه درباره ارزیابی کارنامه دوساله این دولت میتوان گفت، عدم تحقق قریب به اتفاق وعدههای اصلی است و حتی در بیشتر آنها فرآیند معکوس و منفی شاخصها دیده میشود؛ ضمن اینکه اتفاق غیرمنتظره خاصی که خارج از اراده آنان باشد به وجود نیامده که تحقق وعدههای دادهشده را با مانعی بیرونی مواجه کرده باشد.
رسانه های جریان اصلاح طلب همچنین با تاکید بر اینکه شاخص های همچون نصف کردن تورم و سپس تکرقمی کردن آن، تولید سالانه یک میلیون شغل و مسکن، رفع فقر (به معنای کاهش آن)، رفع تبعیض و مبارزه با فساد و رانت و بهبود وضع اقتصادی مردم و...میسر نشده است، چند عامل را دلیل عدم تحقق وعده ها دولت و ناکامی بیان می کنند؛
۱- فقدان گروهی منسجم و کارشناس در رأس دولت
۲- نداشتن یک برنامه علمی و فهم درست از مسائل
۳- فقدان شخصیت رهبری و مدیریت
۴- ضعف در تصمیم گیری
۵- فقدان علم و دانش در امور اجرایی
اصلاح طلبان همچنین با طرح این پرسش که «آیا در این دو سال اتفاق مهمی رخ داد که مانع از تحقق اهداف دولت شود؟»، تاکید می کنند، سه اتفاق مهم رخ داد؛ اولی در مسیر پایانِ کرونا و دسترسی بالا به واکسن را داشتیم. دوم، جنگ اوکراین و سوم اعتراضات ۱۴۰۱. اتفاق اول بهطور کامل به سود تحقق وعدههای دادهشده بود. اتفاق دوم هم کاملاً به سود ایران بود تا از وضعیت بهوجودآمده در تحریم انرژی روسیه، استفاده کند و تحریمها را با شرایط بهتری پایان دهد و درآمدهای ارزی خود را بیشتر کند.
البته قدری از این وضعیت بهرهبرداری شد و به افزایش صادرات نفت منجر شد، ولی بهجای استفاده از آن در حمایت از روسیه گرفتار شدیم و سود کافی نبردیم. اتفاق سوم نیز به زیان تحقق وعدهها بود، ولی این اتفاق غیرمنتظره نبود و دقیقاً محصول سیاستهای رسمی بود که از اواسط تابستان سال ۱۴۰۱ به مسئله حاشیهای حجاب پرداختند و با افزایش گشت ارشاد وارد تقابل با بخش مهمی از جامعه شدند. پس ریشه این اتفاق را نیز باید در سیاستهای رسمی دید.
رسانه های جریان اصلاح طلب اما در محور دیگری تلاش کردند تا تصریح کنند که نگاهی به افراد و جریانهای حامی رئیسی نشان میدهد که تعداد زیادی از آنها طی ماههای اخیر یا تبدیل به منتقد دولت شدهاند یا موضع سکوت را انتخاب کردهاند. البته هنوز هم افرادی وجود دارند که از دولت رئیسی حمایت میکنند اما وزنه منتقدان و ساکتین عملکرد دولت سنگینتر از مدافعان بوده است.
این رسانه ها در این زمینه در ابتدا به بررسی مواضع قالیباف و سایر نمایندگان مجلس شورای اسلامی پرداخته و تاکید دارند که حامیان رئیسی در مجلس حالا یکی از مهمترین منتقدان وی می باشند.