⭕️ سوال
⁉️ اینکه میگویند خداوند مالک همه عالم است به چه معناست؟ آیا ما مالک خانه و اموال خود نیستیم؟
🔰 معنای «ملكیت» در میان عرف و در ظرف اجتماع، يك نوع اختصاص مخصوص است، و لازمه آن این است که آن شخص میتواند در آن چیز هر گونه که خواست تصرف کند؛ البته اين معناى «ملكیت» در ظرف اجتماع است كه (مانند ساير قوانين اجتماع) امرى وضعى و اعتبارى است، نه حقيقى و تکوینی.
✅ اما «ملكیت حقيقى» به معناى آن است كه مالك مثلاً اگر انسان است، بتواند در ملك خود به هر نحوى كه خواست، تصرفى تكوينى داشته باشد، يعنى در هستى آن ملك، تصرف کند؛ مثلاً انسان میتواند در ديد چشم خود تصرف کرده گاهی آن را به كار گيرد و صحنهای را تماشا کند و در جايى ديگر از آن استفاده نکند و چشم خود را فرو بندد. در دستش تصرف نموده، دادوستد كند، و يا ترك دادوستد نمايد، در زبانش و ساير اعضايش.
👈 بنابراين در مالکیت حقیقی، رابطهاى حقیقی بين مالك و ملك وجود دارد، رابطهاى كه به هيچ وجه قابل تغيير نيست. چون وجود آنها قائم به وجود مالک است.
✳️ اما مواردی چون ماشین من، خانه من، لباس من و... ملك حقيقى نيستند، چون ماشين من، خانه و فرش من و... وجودشان قائم به وجود من نيست، كه با نابودی من، آنها نیز نابود شوند.
🔶 از ميان اين دو قسم ملك آنچه صحيح است كه به خدا نسبت داده شود، همان ملك حقيقى است، نه اعتبارى؛ چون ملك اعتبارى با بطلان اعتبار، باطل میشود، اما مالكيت خداى تعالى نسبت به عالم باطل شدنى نيست. خداى تعالى مالك تمامى اجزاء و شؤون عالم است، چرا که همه عالم به حکم اینکه مخلوق خداست و ممکن الوجود، متکی و قائم به خداوند متعال است و هر لحظه نیازمند عنایت و فیض الهی است، و اگر حتی یک لحظه خداوند سبحان اراده کند و این فیض را قطع کند، تمام عالم نابود گردیده و نیست میشود.
💠 اما اينكه خداوند متعال مالك همه عالم است، دليلش اين است كه او ربوبيت و قيمومت مطلقه دارد، هيچ موجودى خارج از ربوبيت او نيست، چرا كه آنچه تصور شود، خالقش خدا است، و نيز تمام عالم از او است، پس او مالك همه چیز است، همچنان كه خودش فرمود: «ذلِكُمُ اللَّهُ رَبُّكُمْ خالِقُ كُلِّ شَيْءٍ لا إِلهَ إِلَّا هُو: اين است خداوند متعال که پروردگار شما و آفريننده همه چيز است، هيچ معبودى جز او نيست.»
___________________
📚 لینک مطلب:
https://btid.org/fa/news/17307
📎
#اعتقادات
📎
#خداشناسی
🔰معاونت تبلیغ و امور فرهنگی حوزه های علمیه
🌐
btid.org