آیا در ایران فساد ساختاری وجود دارد؟
📌سید علی موسوی
در نسبت میان فساد موجود در ایران و ساختار، لازم است مداقه ای در ساختار به دو معنای state و government داشته باشیم
1 state
ما میراث دار ساختار یک «دولت شبه مدرن استعماری» از زمان پهلوی هستیم. این دولت مدرن نیست به این معنا که ایالات متحده لیبرال هم اینگونه یله و رها در هیچ حوزه ای نه سیاست نه اقتصاد و نه فرهنگ، خودش را اداره نمی کند. این state یا دولت استعماری عمدتا توسط امریکایی ها در دوره پهلوی دوم ساخت یافته و هدفش خدمت به منافع ایالات متحده و نظام سلطه است. این دولت شامل ساختارهای آموزشی، پژوهشی، صنعتی، تجاری و بازرگانی و درمانی و قضائی و حتی امنیتی و سیاسی می شود. این ساختار اساسا بر مبنای فساد شکل گرفته تا مانع مدرن شدن ایران بشود، چه برسد به اسلامی تر شدن ایران.
2 government
انقلاب اسلامی توانست نظام حاکمیت استعماری پهلوی را ساقط کرده و نظامی مستقل، اسلامی و انقلابی روی کار بیاورد. این نظام بیش از 40 سال نه فقط در مقابل نظام سلطه جهانی مقاومت کرده بلکه بیشترین مقاومتش در مقابل همین دولت استعماری شبه مدرن داخلی بوده است. هرچند عامل مقاومت این نظام، پشتیبانی مردم انقلابی از نظام بوده است اما از نظر ساختاری، شاهکار اعجاب آور این نظام این است که این تا کنون توانسته از همین دولت شبه مدرن استعماری در راستای اهداف خود بهره بکشد.
3
نظام جمهوری اسلامی از ابتدا در کنار حذف برخی ساختارهای این دولت شبه مدرن استعماری همچون ساواک و بانک ها و دانشگاه های خارجی ، به دنبال پدید آوردن معدود ساختارهای انقلابی همچون بسیج و سپاه و کمیته های انقلاب و جهاد سازندگی و دادگاه انقلاب نیز بود و به برکت همین ساختارها توانست مقاومت در مقابل نظام سلطه جهانی و سلطه او بر دولت شبه مدرن استعماری داخلی را رقم بزند. پروژه اصلاح ساختارهای گسترده دولت شبه مدرن استعماری، به دلایل متعددی تعویقات بسیاری داشت. یک روز احمدی نژاد سازمان برنامه را تعطیل اعلام می کند ولی از درب پشتی همان ساختار زیر نظر معاون رئیس جمهور دوباره بازسازی می شود تا در زمان روحانی جای پایش را دوباره محکم کند. کمیته با شهربانی ادغام شده و نیروی انتظامی شکل می گیرد . جهاد با کشاورزی ادغام می شود. سازمان اطلاعاتی کشور به شکل عجیبی تبدیل به «وزارتخانه» می شود و هزاران نمونه ریز و درشتی که حاکی از این جدال در اصلاح ساختار فاسد دولت استعماری شبه مدرن حاکم بر ایران است.
4
باید از شر این دولت استعماری شبه مدرن خلاص شد و دولت اسلامی را به پا کرد اما لازمه این اتفاق یک اراده عمیق ، تمدنی و ساختاری در تحول کشور است. این اراده از جنس علوم انسانی اسلامی ، تنها اراده علمی و نخبگانی نیست بلکه یک اراده عمومی مردمی باید باشد تا این اتفاق رقم بخورد. این که ما هنوز ساختار طراحی شده جایگزین نداریم نیز اگر بخواهد به معنای تن دادن به فساد سیستمی دولت شبه مدرن استعماری باشد، انفعال محض است. پا در مسیر تحول ساختار که بگذاریم، مسیر خودش را باز خواهد کرد و دنیای علمی جدیدی شکل خواهد گرفت. به عبارت روشن تر، علوم انسانی اسلامی داخل کتابخانه ها تنها شعارهای ذهنی است و تا وقتی انضمام به یک پروژه واقعی روی زمین نشود، کاری از پیش نبرده ایم
5
مواظب تعابیرمان نسبت به نظام مقدس و مظلومی باشیم که ثمره خون شهدای انقلاب اسلامی بلکه شهدای کل تاریخ تشیع و اسلام است. این نظام «مقدس» است و مورد عنایت حضرت ولی عصر عج الله تعالی فرجه الشریف و به واسطه نیابت از ایشان حرمتی هم افق با حرمت حاکمیت امیرالمومنین علی علیه السلام دارد.
https://eitaa.com/banooyeab