#شبهه 👇👇👇
مقبرهای در پارک: کار فرهنگی یا بدِ فرهنگی
✍سالها پیش پارک فدک نارمک آبشار مرکزی بسیار زیبایی داشت. عصرهای گرم تابستان بچهها گرداگردش دوچرخهبازی میکردند و آبشار، خنکای لطیف و فرحبخشش را به نسیم میبخشید تا برساند به حوالی تنهای تشنهشان. پیرمردها و پیرزنها اطراف میدان مینشستند و خیره به فرازوفرود قطرات نرم آب، بر موج خاطرات خود، دمی روحشان را پرواز میدادند تا گذشته.
✍اما چند سالیست زنان و مردانی که آمده بودند تا در حوالی آبشار دمی بیاسایند حالا با مقبره شهدای گمنام مواجهاند. آبشار را کندند و بهجایش چند قبر گذاشتند که چنگ به دل آدم میزند و موج غم و خاطرهی جنگ و استرسها و رنجهایش را مثل سیلی توی صورت آدم میکوبد.
خوب است؟ لابد به نظر عدهای خوب است و باعث غنای فرهنگی! میشود. اما متاسفانه هیچکس از مردم نارمک، از پیرمردها و پیرزنها و بچههای پارک نظرسنجی نکرد که آیا انتخابشان همین است؟ آیا اینطور خوشحالترند؟ آیا دوست دارند درست وسط آبشارشان قبرستان درست شود یا نه.
✍اینکه وسط پارک، وسط کوهستان، وسط دانشگاه، وسط هرجایی که بشود قبر درست کنیم، به اعتقاد من نهتنها کار فرهنگی نیست بلکه کار بدفرهنگی و تخریب هویت مکانهای اجتماعی است. فرقی نمیکند مقبره هوشنگ ابتهاج را به پارک محتشم رشت ببریم، یا اندوه چند جوان شهید گمنام را بهجای نشاط یک آبشار بنشانیم. این عمل کجفهمی، بدسلیقگی و تخریب بیدلیل اندک نشاط اجتماعی است. این کار به قهقرا بردن احترام به مقام شهید، شاعر یا هنرمند است.
✍این عمل غیرحرفهای و مخالف با نظم زندگی شهری است. حتی در دورافتادهترین روستاها و دورترین زمانها هم انسان به عقلش میرسید که عزیزانش را در باغچه خانه دفن نکند. کارکرد آرامستان روشن و مشخص است؛ به همان اندازه که کارکرد بیمارستان و شهربازی مشخص است و به همان اندازه که هیچکس توی قورمهسبزی ماست نمیریزد، فقط به این دلیل که ماست کلسیم دارد. و هیچکس با ریتم یک دعای معنوی نمیتواند ورزش کند (و نباید ورزش کند) و هیچکس وسط عروسی یاد مادربزرگ مرحومش نمیافتد و زارزار نمیگرید؛ به تمام این دلایل نباید هر جا که عشقمان کشید مقبره بسازیم.
✍این امر حتی حرمت شخصیت متوفی را خدشهدار میکند. از قدیم زیارت اهل قبور آداب و مراسم، لباس و حال و هوا و نیاز خاص خودش را داشته است. اما ظاهراً افراد مسئول تشخیص دادهاند که زیارت اهل قبور را هم چون سایر مسائل به صلاحدید خود به مردم تحمیل و تکلیف کنند و اصل اختیار و تمایل و نیاز به رفتن به چنین فضاهای معنوی را بهکل غیر لازم میدانند.
کوثرشیخ نجدی
#شبهه 👆👆👆