دولت سیزدهم اقتصادی درگیر رکود تورمی را تحویل گرفت و موفق شد وضعیت کلان اقتصاد را سامان دهد و متغیرهای پولی را به روند بلندمدت خود بازگرداند.
علیرغم واضح بودن آنچه دولت شهید رئیسی تحویل گرفت و آنچه در هفتههای آتی تحویل میدهد، اما برخی رسانهها با سوءاستفاده از شلوغی ایام انتخابات در مقایسههایی غلط و بدون اشاره به آنچه دولت سیزدهم تحویل گرفته بود، مقایسه مخدوشی بین میانگین رشد متغیرهای پولی در سه سال ناتمام دولت سیزدهم با هشت سال دولتهای قبل داشتهاند. این در حالی است که کارشناسان اقتصادی مستند به آمارهای رسمی اذعان دارند که دولت شهیدجمهور در مهار این متغیرها موفق بوده است.
در دولت سیزدهم، تمام متغیرهای پولی تأثیرگذار بر تورم بعد از سالها کاهشی شدند. نرخ رشد نقدینگی که در ۲۵ سال گذشته به طور متوسط 28 و دو دهم و در ۶۲ سال اخیر 25 و هفت دهم بود، در پایان سال ۱۴۰۲ به 24 و سه دهم درصد و در فروردینماه 1403 به 23 و یک دهم درصد کاهش یافت که اقدامی با اثرات مثبت بلندمدت بر اقتصاد و نرخ تورم است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، بررسی نرخ تورم بر اساس آمارهای رسمی بانک مرکزی و مرکز آمار ایران طی 30 سال گذشته هم نشان میدهد، بالاترین نرخ تورم سالانه در کشور در سال 1374 یعنی دولت دوم مرحوم هاشمی رفسنجانی به میزان 49 و چهار دهم درصد ثبت شده است.
پس از آن رکورد بعدی نرخ تورم بالا در سال 99 یعنی دولت دوم حسن روحانی به میزان 47 و یک دهم درصد به ثبت رسیده است.
(((جالب اینکه در دولت اصلاحات خاتمی))) که هیچ تحریم خاص و سنگینی بر علیه کشور جاری نبود، نرخ تورم پس از هشت سال هرگز تک رقمی نشد.
جهش تورم اما در دولتهای یازدهم و دوازدهم بسیار چشمگیرتر است و با وجود برجام و تعهدات دو طرفه با آمریکا، هر سال فنر تورم جهش بزرگتری در کشور رخ داده است. به طور نمونه تورم 34 و هفت دهم درصدی در سال 92 به 46 و دو دهم درصد در سال 1400 رسید.
در سال 1401 بانک مرکزی در جهت دستیابی به هدف رشد نقدینگی تعیین شده با پیگیری جدی سیاست کنترل مقداری رشد ترازنامه بانکها و مؤسسات اعتباری و جریمه بانکهای متخلف از طریق افزایش نسبت سپرده قانونی، اقدامات مؤثری را در جهت کنترل و کاهش قدرت خلق پول بانکها و در نهایت کاهش رشد نقدینگی انجام داد.
کنترل تورم و عوامل مؤثر بر آن یکی از برنامههای اصلی در سه سال اخیر در حوزه اقتصاد بوده است. در سال 1402 سیاستها و اقدامات متعددی توسط مجموعه اقتصادی دولت و بانک مرکزی در جهت بهبود متغیرهای کلان اقتصادی انجام گرفت که برآیند آنها به ویژه در کنترل نرخ تورم در ماههای پایانی سال 1402 و ماههای آغازین سال 1403 قابل مشاهده است.
این امر بیانگر توفیق کامل سیاستگذار در کنترل رشد ترازنامه بانکها و دستیابی به اهداف کنترل مقداری کلهای پولی و مدیریت رشد نقدینگی در محدوده هدف تعیین شده است.
درخصوص گرانی گوشت هم دولت با مصوبه مجلس وارد عمل شده و ارز ۴۲۰۰ توسط مجلس حذف و ارز ۲۸۵۰۰ برای تامین نهاده دامی تعیین شده و این بر دیگر زمینه ها نیز تاثیر گذاشته است و در زمینه چاپ پول دولت ۱۳ شاید در اوایل کار به دلیل بانک مرکزی و دیگر ذخایر ارزی خالی ناچار شده باشند اقدام کنند ولی در ادامه بافروش نفت بر امور مالی کشور تسلط پیدا کنند.ولی عده ای اصلاح طلب میخواهند با سیاه نمایی یک جوی علیه دولت ۱۳ درست کنند.