انقطاع تاریخی و مخاطرات آن
انقطاع تاریخی درد نسبتا فراگیر جامعه امروز ایرانی است. انقطاع تاریخی یعنی گسسته شدن و بریدن از تاریخ، فرهنگ و به طور کلی هویت ایرانی و اسلامی است. نتیجه طبیعی این وضعیت مسدود ساختن و یا دست کم با مانع مواجه ساختن حرکت، تکامل و پیشرفت تاریخی ملت ایران است. مثلا انقطاع تاریخی سبب شده تا دشمنان بتوانند پروژه تطهیر رژیم وابسته و ضد ایرانی و ضد اسلامی پهلوی را در کشور به پیش ببرند.
در حقیقت انقطاع تاریخی مانع از تجمع و انباشت دستاوردهای مثبت تمدنی در حوزههای گوناگون تاریخ، اجتماع، فرهنگ و سیاست در ایران شده است. انقطاع تاریخی عامل عدم پیشرفت و توسعه مشکل اساسی جامعه ما این است که تاریخ ما سراسر تاریخ انقطاعها است این انقطاع در همه امور قابل مشاهده میباشد. در واقع انقطاع مانع از ایجاد یک جریان سیال در بستر جامعه میشود؛ بهطور مثال اگر ما در تاریخ، به غنای ادبیات در ایران نگاه کنیم متوجه میشویم ما در فردوسی و مولوی و سعدی ماندهایم چرا این تجربه ادبی پس از این مفاخر ادبی منتقل نشد و ادامه نیافت.
همچنین اگر در علم طب نظر افکنیم چرا بزرگترین اطبای جهان متعلق به ایران بوده است، ولی در زمان کنونی شناخت کامل و جامعی نسبت به آن شخصیتهای ممتاز وجود ندارد. در علم نجوم روزگاری ابوریحان بیرونی را در ایران داریم، اما چرا این علم به صورت پیوسته ادامه نیافت. در معماری بزرگترین معمار جهان در دوران صفویه شیخ بهایی است، اما همین معماری به سمتی میرود که سبک زندگی غربی بر فرهنگ ایران امروز، سایه میافکند.
بهنظر میرسد این علومی که بزرگان این مرز و بوم در قرنها پیش برای ما به یادگار باقی گذاشتهاند منتقل نگشت و بهصورت یک جریان سیال شکل نگرفتند. باید توجه داشت ملتی که از تاریخ و فرهنگش منقطع باشد به تبع آن، از هویت و شخصیت تاریخیاش نیز منقطع و گسسته خواهد بود. چنین ملتی بدون اتکا بر هویت ملی و اتکای بر خودباوری چگونه قادر خواهد بود که بتواند مراحل پیشرفت را طی کند؟
خودآگاهی تاریخی ازجمله مسائلی است که میتواند بهعنوان هویت بخشی به جامعه کمک رساند. در این میانه اما محمّد بن زَکَریای رازی معروف به"همهچیزدان" شخصیتی منحصر به فرد است. او پزشک، فیلسوف و شیمیدان ایرانی بود. رازی آثار ماندگاری در زمینهٔ پزشکی و شیمی و فلسفه نوشت و بهعنوان کاشف الکل، جوهر گوگرد و نفت سفید مشهور است. وی همچنین دربارهٔ کیهانشناسی، منطق و ریاضیات نیز آثاری دارد.او خود را نسخه اسلامی سقراط در فلسفه و بقراط در پزشکی می دانست. امروز که این ویدئو را درباره محمدبن زکریای رازی دیدم به ذهنم افتاد موضوع انقطاع تاریخی و مخاطرات سهمگین آن را یادآوری کنم. این که دشمنان جای شهید و جلاد را جابجا میکنند و گاهی اوقات موفق می شوند ناشی از حادث شدن چنین وضعیتی است. نقطه آغاز اثرگذاری ماجرای "تحریف" نیز از انقطاع تاریخی نشأت میگیرد.
@ghazanfari58