🔰 جدّاً میخواهم شخصاً تکیه کنند!
🔹در بیانات نخستین دیدار هیئت دولت چهاردهم با رهبر معظم انقلاب، یکی از موضوعات طرح شده در این دیدار مسئله بسیار مهم جوانی جمعیت بود که رهبری به طور مستقیم وزیر مربوطه را خطاب قرار دادند وبر دنبالگیری آن تأکید کردند: «من از آقای دکتر ظفرقندی، وزیر محترم بهداشت، جدّاً میخواهم ایشان روی این مسئله شخصاً تکیه کنند، دنبال کنند این موضوع را؛ یعنی واقعاً بروید دنبال این قضیّه و نگذارید این موانع تولید مثل و ولادت ــ که متأسّفانه زیاد هم هست ــ ادامه پیدا کند و بر اینها کاملاً تسلّط پیدا کنید.»
🔸مرور شاخصهای متعدد در حوزه جمعیت و فرزندآوری چون رشد جمعیت، تعداد موالید، میزان ناخالص موالید، میزان باروری عمومی و زناشویی، مرتبه فرزند و ... نشان میدهد کاهش فرزندآوری به یک الگوی غالب در کشور تبدیل شده است.
🔹میزان موالید در کشور در سال ۱۴۰۲، یک میلیون و ۵۲ هزار و ۹۸۴ مورد گزارش شده که در مقایسه با سال ۱۴۰۱ ، ۲درصد کاهش داشته و در مقایسه با سال ۱۳۹۵ با ۳۱ درصد کاهش مواجه بوده که بسیار تأملبرانگیز است. افزون بر این، میزان باروری کل ایران از ۶.۸ فرزند در سال ۱۳۶۰ به ۱.۷ فرزند در سال ۱۴۰۰ تنزل پیدا کرده است. بر اساس دادههای مرکز آمار ایران، درصد کل خانوادههای دارای یک فرزند (تکفرزندی) با یک روند صعودی به حدود ۱۹.۷ رسیده و ۱۳.۵ درصد نیز فرزند ندارند. این در حالی است که در نسلهای قدیمیتر (متولدان قبل از ۱۳۵۰) فقط ۴.۵ درصد از آن خانوادهها تکفرزند بودهاند، ولی این میزان در نسلهای جدیدتر(متولدان بعد از ۱۳۵۰) به ۲۸.۷ درصد رسیده است.
🔸در این میان آنچه مورد تأکید است، عزم بر اجرای قانون جوانی جمعیت با فرهنگسازی در امر ازدواج بهنگام، باروری سالم و فرزندآوری به موقع است. در سیاستهای جمعیتی و افزایش جوانی جمعیت به موارد کاربردی توجه شده، اما هر قانون و سیاستی، مستلزم فراهم بودن زیرساختهای لازم آن است؛ کارایی سیاستهای جمعیتی زمانی آشکار میشود که در زندگی مردم حس شود و مردم اثرات آن را در زندگی خود ببینند. ارتقای پویایی، بالندگی و جوانی جمعیت با افزایش نرخ باروری به بیش از سطح جانشینی، رفع موانع ازدواج، تسهیل و ترویج تشکیل خانواده و افزایش فرزند، کاهش سن ازدواج، اختصاص تسهیلات مناسب برای مادران بهویژه در دوره بارداری و شیردهی و پوشش بیمهای هزینههای زایمان و درمان ناباروری مردان و زنان، تحکیم بنیان و پایداری خانواده با اصلاح و تکمیل آموزشهای عمومی درباره اصالت کانون خانواده و فرزندپروری، تقویت مؤلفههای هویتبخش ملّی(ایرانی، اسلامی، انقلابی) از مهمترین مؤلفههای تحقق جوانی جمعیت است.
🔹نکته پایانی اینکه جمعیت و ابعاد آن، نقطه مرکزى هر نظام اجتماعى به شمار میآید و نقش مؤثری در ترسیم قدرت سیاسی و اقتصادی ملتها برعهده دارد؛ به گونهای که غفلت از آن ممکن است خسارات جبرانناپذیری را در پی داشته باشد.