رگز از جایگاه و اعتبار هنرمندان در این کشور سراغ گرفتهاند تا نگاهی به جایگاه خود نزد مردمانشان بیندازند؟ آیا از شیوه کمکها و حمایتهای هنرمندان فرانسوی از فقرا و بیماران خبر دارند؟ آیا میدانند سالهای سال است یک روز در سال در فرانسه جشن بزرگ چند ساعتهای (لز انفواغه) برگزار میشود که همه هنرمندان در آن نقش ایفا میکنند و تمام سود این برنامه حتی فروش دی وی دی آن برای فقرا خرج میشود تا بدانند این دولت فرانسه نیست که به فقرا کمک میکند؟
آیا میدانند که شماره پیامکی که برای کمکهای مردمی اعلام میشود غیرقابل شمارش و میزان کمکهای مردمی که به اعتبار هنرمندان به شماره حساب اعلام شده واریز میشود غیرقابل شمارش است؟ آیا کسی شنیده است که این کمکها سر از جای دیگری، مثلا حساب شخصی هنرمندان درآورد؟ شاید کمکها به دست نیازمندان نرسد اما هنرمندان همیشه به گونهای رفتار کردهاند که به جایگاه و اعتبار آنها صدمه وارد نشده است. آیا شنیدهاید که در فرانسه یک روز خاص برای جمعآوری کمکهای مردمی برای پژوهش بیماریهای خاص وجود دارد که همچنان هنرمندان، اعتبار آن هستند؟ آیا از جایگاه هنرمندان نزد مردم خبر دارند و میدانند هیچ وقت به اعتمادشان نزد مردم لطمه نخورده است؟
از اینکه در ایران چه اتفاقاتی رخ میدهد و هنرمندان چقدر اعتبار دارند و مردم چه میکنند نمیگویم، همه میدانیم. اینکه چندین و چند بار حضور هنرمندان در مشکلات حاد مردم از جمله سیل و زلزله چطور لوث شد و میزان بیاعتمادی را بالا برد و نتیجهای جز عکسهای سلفی نداشت، نمیگویم. اینها را گفتم فقط برای اینکه به سینماگران علاقمند به حضور در جشنوارهها و خصوصا کسانی که فکر میکنند گله و شکایت آنها از سرزمین مادری خود راه حل و چارهای در عرصههای جهانی دارد بگویم اگر میخواهید درد دل کنید جایی این کار را بکنید که خودشان درگیر مشکلات مشابه نباشند و حداقل راه حلی برای مشکلات درونی و داخلی خود پیدا کرده باشند.
جایی این حرفها را بزنید که خودشان دستهای پنهان و آشکاردر به وجود آمدن مشکلات مختلف کشور نداشته باشند. اگر خواستید از مشکلات بگویید مشکلات کلان را که اتفاقا مسببانش در همان کشورها هستند، برشمارید. اینها را نمیگویید چون میدانید حضور شما و احتمالا موفقیتتان در این جشنوارهها را متزلزل خواهد کرد. آن حرفها را زدید چون بیش از هر کس باور دارید که این جشنوارهها سیاستزدهاند هدف هر چقدر میزان دوری و برائت از جمهوری اسلامی داشته باشد، شما در آن موفقترید. این حرفها را نزدید چون میدانید هدف شما چقدر نازل است.
فرانسویها یک ضربالمثل دارند که میگوید: «رخت چرکهاتون را در حیاط خلوت بشورید». میدانید یعنی چه؟ یعنی از مشکلاتتان جلوی غریبهها حرف نزنید. اگر بارها و بارها پا در جایی گذاشته و میگذارید که کعبه آمال و آرزویتان است، اگر حضورتان را وابسته به نوعی واکنشهای غیرملی میدانید حداقل مثل آن زن اکراینی برهنه باشید که پیام پایان جنگ را با خود به فرش قرمز جشنواره کن برد. برهنگی آن زن، شریفتر از برهنگی افکار و رفتار شما بود.