گره خوردن معنویت و علم در تشبیه قرآنی
صعود به آسمان هدایت؛ یکی از نعمت های الهی که زمینه ی هدایت انسان را فراهم می کند؛ نعمت شرح صدر است. هدایت الهی نیز با ایجاد ظرفیت و توسعه تحمّل حقایق جریان می یابد؛ کما این که گمراهی به واسطه کم شدن تاب و تحمل برای شنیدن سخن حق که به تنگی سینه تعبیر می شود، وقوع می یابد؛ چرا که درک حقایق بلند و تقویت ایمان و پذیرش اسلام با هدایت درون ارتباط دارد.
قرآن کریم صاحب سعه ی صدر را به کسی که می خواهد از آسمان بالا رود، تشبیه می کند؛ همان گونه که صعود به آسمان بی وسیله و ابزار ناممکن و دور از دسترس است، رسیدن به آسمان هدایت نیز برای شخص کم حوصله و با سینه ی تنگ و کم ظرفیت، ناشدنی است.
خداوند متعال می فرماید: (فَمَن یُردِ اللهُ یَهْدِیَهُ یَشْرَحْ صَدْرَهُ لِلإسْلاَم وَمَن یُرِدْ أن یُضِلَّهُ یَجْعَلْ صَدْرَهُ ضَیـِّقاً حَرَجاً کَأنـَّمَا یَصَّعَّدُ فِی السَّمَاءِ کَذَلِکَ یَجْعَلُ اللهُ الرِّجْسَ عَلَی الَّذِینَ لاَیُؤمِنُونَ)؛آیه۱۲۵انعام، پس کسی را که خدا بخواهد هدایت نماید، دلش را به پذیرش اسلام می گشاید؛ و هرکه را بخواهد گمراه کند، دلش را سخت تنگ می گرداند؛ چنان که گویی به زحمت در آسمان بالا می رود؛ این گونه، خدا پلیدی را بر کسانی که ایمان نمی آورند، قرار می دهد..
برخی مفسران معتقدند که وجه محال بودن در آیه شریفه مسأله پرواز نیست، بلکه مراد تنگی نفس و فشار سخت بر سینه در لایه های بالای جو است؛ به عبارت دیگر قرآن کریم با تنگی سینه معنوی را به تنگی سینه مادی که متأثر از فشار لایه های اتمسفری است تشبیه می نماید.
امام رضا عليه السلام فرمود: نشانهى سعهصدر، تسليم خدا بودن، اطمينان به او داشتن و دلگرم شدن به وعدههاى الهى است و نشانهى ضيقصدر، ترديد و اضطراب است.
رسول خدا صلى الله عليه و آله فرمود: نشانهى شرح صدر چند چيز است: «الانابة الى دار الخلود و التجافى عن دار الغرور و الاستعداد للموت قبل نزول الفوت»، توجّه و گرايش خاضعانه به سوى آخرت و دورى از دنياى حيلهگر و آمادگى براى مرگ قبل از آنكه فرصت را از دست بدهد.
☀️
#بیداری_درسبک_زندگی
#bidari_dar_sabkezendegi
عضـویت در کــانال ایتا و سروش👇
@bidari_dar_sabkezendegi