در بورس, چقدر باید بدانیم، چقدر نباید بدانیم؟
محسن عباسی
دکترای مدیریت مالی
مدرس دانشگاه علامه طباطبایی
"توانا بود هرکه دانا بود " همیشه به ما آموخته اند، دانایی بیشتر و داشتن اطلاعات بیشتر، مساوی با تصمیم بهتر است. البته که همیشه این موضوع درست است اما من قصد دارم امروز این عبارت را به چالش بکشم.
من معتقدم جهل و ندانستن آنقدرها هم بد نیست. در بعضی وقتها حتی شیرین هم هست! تا حالا به زمان منتشر شدن آهنگ جدید از خواننده مورد علاقه تان فکر کرده اید؟ اشتیاقی که برای اولین بار از شنیدن آهنگ در شما بوجود آمده را به یاد دارید؟ شاید چندین و چند بار پشت سر هم آهنگ را گوش کنید.
برای اولین بار به یک شهر و یا کشور جدید سفر می کنید ، سراسر هیجان می شوید و لذت دیدن ناشناخته های آن منطقه شما را فرا می گیرد.
این لذت ها در سایه ندانستن و جهل ما نسبت به آن پدیده اتفاق می افتد.
بعد از بارها گوش کردن آن اهنگ، ما دیگر شعر و ملودی را حفظ می شویم و شاید شنیدن ان آهنگ دیگر به اندازه روز اول جذاب نباشد.
بعد از چند بار سفر به آن شهر و دیدن جاذبه های آن، دیگر آن شهر برای ما جذابیت ندارد.
لذتی که در اولین بار گوش کردن آن آهنگ و یا دیدن آن شهر در ما پدیدار می شد به علت جهل و ناشناخته بودن و عدم اشراف ما به آن موضوعات بود.
👈این را از آن جهت بیان کردم که فقط این باور را به چالش بکشم. در بورس دانستن همه چیز هم خوب نیست! اصطلاحا "زوم کردن" بیش از اندازه روی معاملات سهم به صورت روزانه، بررسی تک تک سفارشهای خرید و فروش، ریفرش کردن مرتب صفحه ی نماد سهم، جستجوی بیش از اندازه جهت بدست آوردن اطلاعات اضافی از سهم، پیگیری شایعات بی اساس و... نه تنها ثمربخش نیست بلکه در شرایط مثبت ، منجر به خوش بینی مفرط و خوش خیالی ما نسبت به سهم و درشرایط منفی بازار ، تنها منجر به خسته شدن بیشتر ما از سهم می شود. دانستن اطلاعات زیاد از یک سهم درست به اندازه نداشتن هیچ گونه اطلاعاتی از سهم، می تواند خطرناک باشد. اگر به مرور مطالب قبل بپردازید خواهید دید که ما باید هم استراتژی خرید و هم استراتژی فروش را برای خودمان تدوین کنیم. این استراتژیها بعد از آموزش و تجربه ی خرید و فروش و معاملات مکرر خودشان را به شما نشان خواهند داد. هرگز نباید از آنها تخطی کنید. می توانید بسط و توسعه اش دهید، آن را کامل تر کنید ولی نباید اصول آن را زیر پا بگذارید در غیر این صورت نامتان در لیست بازنده های بورس قرار می گیرد.
بعد از ورود به سهم ، باید به سهم زمان بدهید، تا در مسیری که متصورید حرکت کند. قرار نیست سهم، ثانیه هایی بعد از خرید شما حرکت کند و اگر اینطور نشد نا امید شوید! اصولا بعد از خرید سهم نباید دنبال اطلاعات و شایعه و .. باشید. هر انچه شما نیاز داشتید بدانید، باید قبل از خرید سهم به دست می آوردید. اگر بعد از خرید سهم به دنبال اطلاعات و شایعه و خبر می گردید بدانید که بدون استراتژی خرید کرده اید! و در نوسانات رو به بالا و پایین سهم ، در نهایت یک تماشاگر زیان دیده، پر استرس و احتمالا عصبانی خواهید بود که از این همه نوسانات، تنها رنجوری و خستگی نصیبش شده است.
بعد از خرید سهم، شما باید تنها به بررسی و چک کردن اطلاعات بنیادین و تکنیکالی سهم بپردازید و بوسیله جعبه ابزاری که خودتان برای خودتان ساخته اید (همان استراتژی خرید و فروش که به مثابه جعبه ای از معیارهای بنیادین و تکنیکالی و مالی- رفتاری است) وضعیت سهام خود را دنبال کنید.
جستجوی بی مورد صفحات وب و شبکه های اجتماعی، تماسهای متعدد با مدیریت امور سهام شرکت، تماسهای متعدد با دوستان و یا مشاوران و کارگزاریها برای شنیدن جملاتی در مقام تایید شایعاتِ شما و یا بدست اوردن اطلاعات جدید ، نشانگر این است که شما در میان نوسانات سهمتان همچون یک تخته در دریا شناورید، بدون مقصد!
اگر با برنامه و دلیل و براساس یک استراتژی مشخص وارد بازار بورس شده اید، تا زمانیکه اصول سرمایه گذاریتان در بازار نقض نشده است ، بازار را ترک نکنید. اطلاعات اضافی و بی مورد بازار طلا و مسکن و دلار و ... را مبنای معاملات و ورود و خروج به بورس قرار ندهید. مقاله های نامعتبر را نخوانید. با آدمهای غیر متخصص مشورت نکنید. هر چقدر نسبت به این اطلاعات جهل بیشتری داشته باشید از معاملات بورس و روند سهام خود لذت بیشتری می برید. کمی از صفحه tse فاصله بگیرید، استراحت کنید و اجازه دهید سهامتان بدون توجه به اطلاعات اضافی و شایعات بی مورد مسیرشان را طی کنند. این ندانستن شیرین است...
کانال چند خط از محسن عباسی
👇👇👇
@emacoabbasi