بهترین فرصت کم ترین بهره
نگاهی به عزاداریهای استان دارالعباده، به خوبی نشان می دهد که بهترین فرصت تبلیغ معارف دینی و انقلابی، محرم است. جمعیت های انبوه عزاداران، قلب های آماده و ذهن های پذیرا؛ همه و همه شاهد بر این ادعا است.
اما با وجود کارهای مفید و مناسبی که بعد از انقلاب توسط نهادهای فرهنگی و تبلیغی، انجام شده است، ضعف های فراوانی دیده می شود که لازم است مدیریت کلان فرهنگی استان، به این مسئله به صورت جدی ورود پیدا کند و آن را اصلاح کند. برخی از این آسیب ها که مربوط به جامعه روحانیون و سخنرانان است، از این قرارند:
۱.بی تفاوتی نسبت به نظام و انقلاب. بسیاری از سخنرانان، هیچ اشاره ای به نظام و انقلاب نمی کنند و اگر در سخنرانی آنها دقت کنید، برای لحظه ای تصور می کنید که شما در یک کشور دیگری زندگی می کنید و گویا اصلا انقلابی در ایران تحقق پیدا نکرده است! و البته با کمال تاسف باید گفت: برخی دیگر شاه بیت سخنرانیشان سیاه نمایی علیه نظام است و گویا اینگونه می خواهند نزد مخاطب خویش آبرو پیدا کنند در حالیکه به تعبیر رهبر حکیم انقلاب: برای یک روحانی، دفاع نکردن از نظام، یک " ننگ" است و نه دفاع کردن!
۲. از سوی دیگر، تکرار مکررات و عدم مطالعه، یکی از مهمترین آسیب های جامعه سخنرانان استان است. به تعبیر دیگر، برخی از سخنرانان انگار همانند ضبط صوت از پیش تنظیم شده اند و اصولا بنائی بر اضافه کردن مطالعات پیشین ندارند و حتی حاضر به تغییر موضوع سخنرانی خویش هم نیستند.
۳. عدم اشاره به مطالب تربیتی و اخلاقی با رویکرد علمی و فنی، یکی دیگر از آسیب های جدی منبری ها است که منجر به بی توجهی و عدم علاقه مخاطب می شود.
۴.عدم مدیریت مساجد و هیئت ها
بسیاری از روحانیون مساجد، ترجیح می دهند در کارهای مدیریتی فرهنگی، دخالت نکنند. البته سهم عمده ای از این عدم مدیریت، به خاطر ساز و کار نهادهای فرهنگی مثل اوقاف، سازمان تبلیغات و دیگر نهادها است که عملا مدیریت مساجد و هیئت ها را در اختیار سایرین قرار داده اند.
۵.اولویت نداشتن موضوعات منبر
موضوع منبر، باید اولویت دار باشد. یعنی مشکلات اجتماعی، فرهنگی و سیاسی نظام، مردم و جامعه اسلامی باید موضوع سخنرانی، قرار گیرند تا
در مخاطب ایجاد انگیزه کند.
پیشنهاد
برای مهمترین رویداد فرهنگی و تبلیغی سال، هر ساله باید بهترین فکرها و اندیشه ها به کار گرفته شوند تا بیشترین برکات را برای نظام و مردم به دنبال داشته باشد.
به نظر می رسد که در شرایط "جهاد فوری و قطعی تبیین"، آرایشمان اصلا جنگی نیست!!!
محمد علی خسروی،
استاد حوزه علمیه یزد
روابط عمومی سازمان بسیج طلاب و روحانیون سپاه الغدیر استان یزد
@btyazd99