⁉️
چرا تعطیلی شنبهها یک برجام فرهنگی است؟!
۱۱ استدلال و دو پیامد در رد تعطیلی شنبهها
یادداشت تحلیلی روز / سعید عبدالملکی
✍️ لایحهی تغییر تعطیلات آخر هفته؛ کاهش ساعات کاری ادارات و افزایش روزهای تعطیل در چند ماه گذشته از سوی دولت به مجلس ارائهشده است که به نظر میرسد بخشهایی از درون دولت، اتاق بازرگانی و بخش خصوصی و کمیسیون اجتماعی چند ضلعی هستند که بدون احصاء نظر مردم و نخبگان و فعالان فرهنگی و اجتماعی سعی کردهاند بهصورت چراغ خاموش جلو ببرند که درنهایت و در کمال تعجب به تصویب مجلس رسید. این در حالی است که ۷۳نفر از نمایندگان و رئیس مجلس در رأیگیری غایب بودهاند!
دلیل موافقان تعطیلی شنبه تسهیل ثبت سفارش و تبادلات اقتصادی و اتصال و هماهنگی با بازارهای جهانی و کم کردن هزینههای دولت میباشد. اما به ۱۱ استدلال متقن زیر تعطیلی شنبهها برای کشور و هویت و مردمسالاری دینی نهتنها مضر بلکه خطرناک است:
۱.اقتصاد جهانی اکنون در بستر دیجیتال انجام میشود که ویژگی آن بیزمانی، بیمکانی، بهصرفه بودن و سرعت عملیات است.
۲.زیست عمومی نمیپذیرد که روز پنجشنبه تعطیل باشد و عملاً تعطیلی آخر هفته سه روز میشود چراکه روز پنجشنبه و جمعه جنبه ارزشی و معنوی برای مردم دارد و روز زیارتی، حضور در مزارها، صلهرحم و دیدوبازدیدهای فرهنگی و اجتماعی است.
۳.تعطیلی شنبه موجب شکاف گفتمانی بین زیست عمومی و سیاستهای کلی نظام ج ا ایران میشود.
۴.در قانون اساسی جمهوری اسلامی روز جمعه بهعنوان روز تعطیل قیدشده است.
۵.شرایط تجاری و بازرگانی و اقتصادی کشورهای همسایه(۱۵ کشور) شبیه ایران است.
۶.تأکید رهبر انقلاب همواره بر رونق و جهش تولید است اما انگیزهی بخش خصوصی و اتاق بازرگانی بر واردات و سود ناشی از آن میباشد لذا کمر تولید و کسبوکارهای خرد شکسته میشود.
۷.تعطیلی شنبهها توسط یک جریان خاص و اقلیت و به نیتهای فرهنگی و سیاسی البته با ظاهری اقتصادی دنبال میشود.
۸.سؤال مهم این است که اگر فقدان تعطیلی روز شنبه برای کشور خسارتبار است چرا اتاق بازرگانی و بخش خصوصی در ۴۵سال گذشته تعطیلی روزهای شنبه را پیگیری نکرده است و برای خسارتهای چند دههی اخیر ناشی از این امر چه توجیه و توضیحی دارد؟!
۹.اتاق بازرگانی ظاهراً با هدف رفاه و بهبود معیشت مردم این طرح را دنبال میکند اما سؤال مهم این است که اگر اتاق دلسوز مردم است چرا در سال ۱۴۰۰ با افزایش ۵۷درصدی حقوق کارگران بهشدت مخالفت کرد؟!
۱۰.سؤال مهمتر این است که اکنون اقتصاد جهانی به سمت دیجیتالی شدن رفته است چرا اتاق بازرگانی و حامیان طرح تعطیلی شنبهها به فکر دیجیتال کردن اقتصاد نیستند و همچنان از الگوهای سنتی پیروی میکنند؟!
۱۱.در سالهای اخیر به دلیل خشکسالی همواره با کمبود انرژِی و قطعی آب و برق مواجهه بودهایم چرا در سالهای گذشته که فشار قطعی آب و برق بر کشور سنگینی میکرد دولت به فکر این موضوع نیفتاد؟!
انگیزهها و پیامدهای تعطیلی شنبهها:
الف: فقدان شفافیت:به نظر میرسد اتاق بازرگانی و بخش خصوصی که عمدتاً منفعتگرا و واردات محور هستند و همچنان از روشهای سنتی و آنالوگ اقتصادی استفاده میکنند برای سرپوش گذاشتن بر ناکارآمدی خود و انحراف افکار عمومی تعطیلی شنبهها را مطرح کرده است چراکه جعبه سیاه اقتصاد کشور در همان نقطه است. ارزهای ترجیحی، رانتها، دلالی و واسطهگری، واردات کالاهای بیکیفیت، مبارزه با تولید داخلی و وابستگی کشور به واردات و حمایت از نظام سرمایهداری جهانی به دنبال حاشیهسازی و ردگمکنی و عدم پاسخگویی به نهادهای نظارتی و شفافسازی نسبت به عملکردهای اقتصادی خود و بخش خصوصی است.
ب:استحاله فرهنگی: با لحاظ اظهارات رئیس مجمع واردکنندگان بهمنظور اتصال به بازارهای جهانی و هماهنگی با جامعه جهانی باید شنبهها تعطیل شود. با این وصف پیامد تعطیلی شنبه حل شدن فرهنگ ایرانی اسلامی در فرهنگ جهانی است چرا که مردم کشورهای غربی در روزهای شنبه به تفریح در لب دریاها، بارها و دیسکو سرگرم هستند و موجب تغییر الگوی ذهنی و رفتاری مردم ایران و دور شدن مردم از فرهنگ سنتی و اسلامی و قرابت به فرهنگ جهانی و استحاله و آندلسی سازی و در نهایت براندازی نرم و تغییر نظام میشود. شکست جریان غربگرا در به نتیجه رساندن سکولاریسم گامبهگام، پروژه زن، زندگی آزادی و شکست پروژه قانونی و رسمی کردن کشف حجاب موجب شده است جریان مذکور از طریق مجاری و بازوهای اقتصادی پروژه مذکور را بهپیش ببرد.
نتیجه: به نظر، تمرکز فعالان و جریانات انقلابی بر مسائل غزه و تحولات آمریکا است و از خزش زیرپوستی داخلی ها غفلت شده و از طرفی نمایندگان به دلیل پایان دوره و اینکه حدود نیمی از آنها رأی نیاوردهاند دچار انفعال و بی انگیزگی شدهاند و تصویب تعطیلی شنبهها را ریشهیابی و پیامدسنجی نکردهاند.
https://eitaa.com/cheshmandazsaeid