#کتاب_توحید_مفضل(بخش بیستو یکم)
#اسرار_آفرینش_از_زبان_امام_صادق علیه السلام
🔵فایده نوشتن
✅ای مفضل! باز تامل کن در فوائد کتابت و نوشتن که به آن خبر های گذشتگان را برای حاضران ضبط کرده اند، و اخبار حاضران را برای آیندگان ضبط می نمایند؛ و به آن کتاب ها باقیمانده است که در علوم، آداب و غیر آن ها نوشته اند.
و به نوشتن آدمی ان چه جاری می شد میان او و دیگران از معاملات و حساب، حفظ می کند.
اگر نوشتن نبود اخبار بعضی از زمان ها از بعضی و کسی که به سفر می رفت منقطع می شد، خبرش به اهلش نمی رسید، و علوم از بین می رفت و آداب ضایع می شد، و خلل عظیم در امور و معاملات مردم راه می یافت، و از ایشان آن چه محتاج بودند به نظر در آن از دین ایشان و روایاتی که دانستن آن ها ایشان را ضروری است فوت می شد.
اگر کسی بگوید: گفتن و نوشتن از چیز هائی نیست که خداوند در خلقت آدمی آفریده باشد، بلکه مردم به حیله و زیرکی خود به هم رسانیده اند و اصلاحی است که در میان خود کرده اند و در میان ایشان جاری شده است، لهذا در امم مختلفه که به لغت های مختلف سخن می گویند مختلف می شود و هم چنین کتابت مختلف می باشد مانند خط عربی، سریانی، عبرانی، رومی و غیر این ها، و هر امتی و گروهی به زبان سخن می گویند، و به خطی می نویسند.
در جواب می گوئیم: هر چند آدمی را فی الجمله در گفتن و نوشتن فعلی، چاره و تدبیری هست، اما آن چه به آن عمل می آید این چارها و تدبیرها از صنعت کامله حق تعالی است و عطیه ای است از خزاین رحمت او، زیرا اگر خدا به آدمی زبان گویا، و ذهن ادراک کننده امور نداده بود مانند سایر حیوانات قدرت بر سخن نداشت، و اگر کف و انگشتان که آلت کتابت است به او نمی داد چگونه کتابت می کرد چنانچه سایر حیوانات قدرت بر نطق و کتابت ندارند، پس اصل این ها همه از فطرت حکیم قدیر است و تفضلی است که بر خلق خود کرده، پس هر که این نعمت ها را شکر کند، ثواب می یابد و هر که کفران کند خدا بی نیاز است از شکر عالمیان وطاعت ایشان.