بازگشت به تنظیمات کارخانه
🔰 مروری بر حرکت سریع ژاپن به سمت نظامیگری
👤
#امینالاسلام_تهرانی
🔸ما امروز ژاپن را به توسعه تکنولوژیک، نظم، احترام و... میشناسیم و کمابیش کلیشههای مشترکِ اینچنین در مورد این کشور شرقی داریم اما خیلی از دورانی نگذشته است که این کشور یکی از کشورهای نظامی استعماری بود.
🔸خیلی نگذشته است از آن زمان که امپراتوری ژاپن دل در آرمانی داشت که بر اساس آن باور داشت که نیروهای نظامی باید بر ارکان سیاست و زندگی اجتماعی مردم مسلط شوند. درواقع نظامیگری در «تنظیمات کارخانه» ساموراییها بود و مطابق با این دیدگاه، ژاپنیها، نیروی نظامی قدرتمند را مساوی با ملت قدرتمند میدانستند. اما پس از جنگ جهانی دوم و بمباران هستهای این کشور توسط آمریکا، ژاپن که چارهای جز پذیرش شروط لشکر پیروز (آمریکا) را نداشت، ارتش خود را به نوعی تعطیل کرد و وظیفه دفاع از خود را به کشور متخاصمِ پیشین یعنی آمریکا داد.
🔸باری، باید دههها میگذشت تا در سال ۲۰۰۵ تشكیلات دفاعی ژاپن به سطح وزارت دفاع ارتقا مییافت. این موضوع با تغییر قانون اساسی و تصویب آن در دو مجلس نمایندگان و مشاوران ژاپن صورت گرفت.
🔸حالا کار به جایی رسیده است که دستیار سابق وزیر دفاع آمریکا - دشمن پیشین و متحد کنونی ژاپن - در مطلبی توافق جدید واشنگتن و توکیو بر سر گسترش دامنه همکاریهای نظامی، همزمان با افزایش بیسابقه بودجه نظامی ژاپن را گامهایی مثبت در ابعاد امنیتی ارزیابی میکند.
🔸باید توجه داشت که حالا منافع آمریکا هم در حمایت از نظامیگری ژاپن است که خود ۸۰ سال پیش سرکوب کرده بود.
🔸میتوان این نظامیگری را بیش از هر چیز در رقابت نظامی ژاپن با چین ارزیابی کرد چرا که رشد قابل توجه هزینه و قدرت نظامی چین طی سالهای اخیر یکی از انگیزههای نظامیگری نوین ژاپن نیز بوده است. تصمیمات نخست وزیر کنونی را نیز باید در ذیل همین نظامیگری فهمید.
🔸«شیگرو ایشیبا»، نخستوزیر جدید ژاپن، در طول مبارزات انتخاباتی خود از تقویت توان دفاعی ژاپن از جمله ایجاد یک سیستم امنیت جمعی منطقهای به عنوان «ناتوی آسیایی»، حمایت جدی کرد و حالا آن را دارد پیگیری میکند. ایشیبا همچنین ایده استقرار موشکهای هستهای آمریکایی در آسیا را مطرح کرده است. این یعنی گرچه ژاپن در پی آن است که استقلال نظامی خود را به طور کامل بازیابی کند، اما میخواهد از آمریکا در این مسیر به طور کامل استفاده کند و این یعنی گویا ژاپن دارد به «تنظیمات کارخانه» باز میگردد و دوباره طلیعه همان ژاپن نظامی ظهور کرده است.
#نگاه
https://kayhan.ir/001GG9
کیهان را آنلاین بخوانید.....
خبرهای خاص کیهانی را اینجا بخوانید
@keyhanalg