💢
برد و باخت فوتبال و استدلال!
✍ دکتر محمدحسن احمدی/ دانشیار دانشگاه تهران
🔹 در تحلیل های علمی بسیار مشاهده می شود که از رواج عقل گرایی در دوره ای با غلظت توام با نوعی افتخار یاد می شود. اما جالب است توجه کنیم که
معمولا استدلال ها و مو از ماست کشیدن ها در فضاهایی رخ می دهد که با نوعی سختی مواجه شده ایم و در فضای منفی روانی قرار گرفته ایم.
در فضای روانی مثبت (از پیروزی در یک نبرد گرفته تا یک اقتدار علمی و حتی بُرد در یک مسابقه فوتبال) کسی از استدلال خبر هم نمی گیرد! حتی سوال از مبانی هم کمتر ایجاد می شود.
🔸در مسائل علمی یک رشته(مثل مطالعات قرآنی و حدیثی) نیز همین مسئله حائز اهمیت است. اگر نمودار وضعیت نقل گرایی و عقل گرایی در تاریخ حدیث را ترسیم کنیم؛ این نمودار به صورت متناوب دارای اوج و فرود به نفع یکی از این دو جریان است.
این مسئله از جهتی می تواند نمود این باشد که نوع مسائلی که در جامعه مطرح می شود، تابعی از فضای مثبت و منفی روانی جامعه است؛ و بنابراین ممکن است برخی از این مسائل، واقعا هم مسئله نباشند.
اتفاقا وقتی شما مجبور به استدلال می شوی یعنی اینکه در شرایط خوبی نیستی. این را در مورد بسیاری از جریان های عقل گرا در طول تاریخ نیز می توان تعمیم داد. وقتی همه چیز خوب است و بر وفق مراد؛ خیلی نیازی به زحمت اثبات و استدلال چیزی نیست!
از مبعث نبی مکرم اسلام تا دوران آخر حیات حضرت نیز می توان این مسئله را مشاهده کرد. از استدلال به خَلَقَ الْإِنْسَانَ مِنْ عَلَقٍ تا هنگامه يَدْخُلُونَ فِي دِينِ اللَّهِ أَفْوَاجًا...
✴️
عید مبعث مبارک
┄┅┅┅┅❀⚜️❀┅┅┅┅┄
🌐 کانال نشریه معارف🔻
https://eitaa.com/maarefmags_ir