#حافظ_شناسی ۳۰
✨ *ساقی به نور باده برافروز جام ما*
✨ *مطرب بگو که کار جهان شد به کام ما*
✳️ در توضيح مصرع دوم
🔹 ای مطرب بخوان که جهان و کارِ جهان بر وفق مرادما شد.
🔸 در تفاسیر عرفانی *مطرب کسی است که انسان را به طرب حقیقی میرساند، طرب حقیقی هنگامی حاصل میشود که فرد به اصل خود وصل شود*:
✨ هرکسی کو دور ماند از اصل خویش / باز جوید روزگار وصل خویش
💠 به گفته حافظ دنیا بر مراد عاشقان است، همه عالم مطلوب آنهاست، چون عالم تحت تسخیر محبوب آنهاست تحت تسخير خدای سبحان، و اينك آنچه آنها منتظرش هستند برایشان ممكن شد.
🔸 درحدیث قدسی آمده است:
🔆 « يَا ابْنَ آدَمَ أَنَا حَيٌّ لَا أَمُوتُ أَطِعْنِي فِيمَا أَمَرْتُكَ أَجْعَلْكَ حَيّاً لَا تَمُوتُ يَا ابْنَ آدَمَ أَنَا أَقُولُ لِلشَّيْءِ كُنْ فَيَكُونُ- أَطِعْنِي فِيمَا أَمَرْتُكَ أَجْعَلْكَ تَقُولُ لِشَيْءٍ كُنْ فَيَكُونُ.»
🔆 «ای فرزند آدم، من زندهای هستم که نمیمیرم، تو را هم زندهای قرار دادم که هیچ وقت نمیری. من موجودی هستم که به هرکسی بگویم موجود شو موجود میشود. مطیع من در اوامر باش، اگر مطیع من باشی تو را به گونهای قرار میدهم که آنچه را بخواهی ایجاد شود، موجود شود.»
✳️ «کار جهان شد به کار ما» یعنی فرد در عرصه عبادت و اطاعت چندان پیشروی میكند که خدای سبحان او را قابل میداند تا فاعل و انجامدهنده بسياری از خيرات گردد.
🔸 *مهمترین معنایی که از این بیت دریافت میشود «طلب» است. انسان خاکی، طالب محبت و معرفت است و نیازش را اظهار میکند و معتقد است کامروایی در این عالم و عالم دیگر بر اساس دریافت معرفت و محبت حاصل میشود.*
📚 «برگرفته از بیانات استاد زهره بروجردی»
🌐
emamraoof.com