🌺غذاهای زودهضم و دیرهضم🌺
🖌غذاها از نظر هضمشدن با هم تفاوت میکنند. تعدادی زودهضم و تعدادی دیرهضم هستند.
🖌برخی خواص غذایی بالایی داشته و انرژیزا بوده، ولی برخی تنها شکم پرکن و ناسالم هستند.
🖌از دیدگاه طب سنتی، غذاها از نظر سرعت هضم به سه دسته:
🔹غذاهای لطیف
🔹غذای کثیف (این واژه به تکاثف به معنای درهم فشردگی اجزا اشاره دارد)
🔹معتدل
تقسیمبندی کردهاند.
✳غذای لطیف
🖌به غذاهایی گفته میشود که با ورود به بدن به سهولت در دستگاه گوارش هضم شده و مورد استفاده اندامها قرار میگیرد و برای استفاده در دوران نقاهت بیماری سودمند است و برای افرادی که نمیخواهند با مصرف غذا، مواد زائد و سموم در بدنشان تجمع یابد و همچنین برای افرادی که فعالیت فکری زیادی دارند، مناسب است.
🖌این غذاها ممکن است کمانرژی یا پرانرژی باشند. زرده تخم مرغ عسلی، گوشت کبک، ماهی، نان گندم، انار، سیب، کاهو، پیاز و انواعی از سوپهای آبکی و ملین از این جمله است.
🔵 تفاوت غذای زودهضم با غذای لطیف
🖌 غذاهای زودهضم شامل کربوهیدراتهای تصفیه شده همچون قند، شکر، آرد، برنج سفید و سایر کربوهیدراتهایی میشود که فیبر بالایی نداشته و چون بسرعت معده را تخلیه میکنند معمولا قند خون را سریع بالا برده و برای مبتلایان به دیابت محدودیت مصرف دارد، ضمن اینکه سبب گرسنگی زودرس شده و مصرف آن برای افراد با اضافه وزن بالا مناسب نیست.
🖌البته همه غذاهای حاوی کربوهیدرات زود هضم نیستند. انواع حبوبات (لوبیا، نخود و عدس) و غلات (جو، جوی دوسر و برنج قهوهای) و آرد و نانهای سبوسدار در گروه غذاهای حاوی کربوهیدرات پیچیده بوده که دیر هضم، فیبری و انرژیزا، اما فاقد مواد زائد هستند که بتدریج قند خون را بالا برده و سیر کنندهاند و مصرف همراه این مواد غذایی با یکدیگر (عدسپلو، لوبیا پلو، خوراک لوبیا با انواع نان سبوسدار) در کسانی که به دنبال رژیم گرفتن و کم کردن میان وعده ها و کاهش وعده ها هستند و همچنین برای افرادی که روزه داری می کنند در فواصل افطار تا سحر، توصیه میشود.
🖌 میوههای آبدار نظیر هندوانه، خربزه، طالبی و انگور در مقایسه با سیب، موز، آلو و انجیر فیبر کمتری دارند و سریع معده را ترک میکنند، اما سبزیهایی همچون انواع کلم بروکلی، بروکسل، برگ کلم، گلکلم، کلمپیچ، ترهفرنگی و هویج بویژه خام آن فیبر زیادتری داشته و ضمن اینکه دیرهضم هستند غنی از ریز مغذیها بوده و مصرف آن برای کسانی که رژیم لاغری گرفته اند و یا قصد روزه داری دارند (در وعده سحر) به رفع ضعف و رخوت کمک کرده و آب بدن را برای ساعات روزهداری ذخیره میکند.
✳غذای غیرلطیف
🖌غذاهای غیرلطیف شامل دو دسته هستند: غذاهای کثیف و معتدل.
✳غذاهای کثیف
🖌 دیرهضم هستند و بدن برای هضم و جذب آن انرژی و زمان بیشتری مصرف می کند. گوشت گوساله، تخم مرغ نیمرو، گوشت نمک سود و دودی شده، انواع فرآوردههای گوشتی صنعتی (سوسیس، کالباس، انواع ناگت و برگرهای حاوی ترکیبات چرب)، لبنیات پرچرب و مواد سرخ شده از این جملهاند.
✳غذاهای معتدل
🖌خوردنیهایی هستند که برای افراد با مزاج معتدل و فعالیت متوسط مناسب است. ماهی، گوشت بره، شلغم، گوشت شتر جوان و اغلب گوشت پرندگان از این جمله است.
Eitaa.com/Edalatemahdi