درباره علی اکرم همتزاده چه میدانید؟
#اختصاصی_داناب
روز پنجشنبه یک دی ماه سال ۱۴۰۱ خبر فوت یکی از تاثیرگذارترین چهره های سیاسی نظامی و فرهنگی تالشان در آن سوی مرزها منتشر شد.
علی اکرم همت زاده ژنرال بلند پایه نظامی جمهوری آذربایجان که به سبب مبارزات خود با نفوذ پانترکیسم در نقاط تالش نشین کشور آدربایجان و همچنین مواضع صریح خود مبنی بر ایراندوستی و ایرانی بودن تالشان انسوی مرز و حفظ هویت قومی و فرهنگی همواره مورد غضب حکومت مرکزی آذربایجان بود، سرانجام پس از تحمل سالها زندان و تبعید در کشور هلند در گذشت.
از قهرمان جنگ قره باغ تا تشکیل جمهوری تالش مغان
پس از سقوط شوروی و به قدرت رسیدن حزب جبهه خلق در آذربایجان ، علی اکرم به سمت معاون وزارت دفاع منصوب گردید. او با آغاز جنگ قره باغ، به جبهه رفت و جنگ را تا آستانه پیروزی رهبری کرد .
در آن زمان (سال ۱۹۹۳) در پارلمان جمهوری آذربایجان پیشنهاد شد که به سرهنگ علی اکرم به پاس سوابق درخشان و ابراز دلاوری در جنگ قره باغ ، مدال قهرمانی داده شود ولی حیدر علی اف رئیس وقت پارلمان با آن پیشنهاد مخالفت کرد و دلیل مخالفتش هم غیر آذری بودن علی اکرم عنوان شد .
این عضو جبهه خلق و معاون وزیر دفاع جمهوری آذربایجان، پس از شنیدن این خبر و خشمگین از اینکه جریان حاکم بر کشورش تالشان را شهروند درجه دوم می داند و آنان را لایق قهرمان شدن نمی داند ، راهی زاد بوم خود شد و پس از انجام مذاکراتی با نخبگان فرهنگی و سیاسی تالش، و آن منطقه ( حد فاصل بین رود های آستارا رود و کورا) را جمهوری خودمختار تالش – مغان اعلام کرد و زمام امور آن جمهوری در دست یک شورای رهبری موقت قرار گرفت .
شورای رهبری مذکور با استفاده از آن شرایط در روندی دمکراتیک با مراجعه مستقیم به آراء مردم مجلس ملی تالش مغان را تشکیل داد و سپس با برگزاری انتخاباتی دیگر ، سرهنگ همت اف به سمت رئیس جمهور تالش مغان برگزیده شد .
در همان زمان اوایل ماه ژوئن سال ۱۹۹۳ در شهر گنجه تحرکاتی به رهبری «صورت حسیناف» با هدف کودتا بر علیه دولت مرکزی ابوالفضل ائلچی بیگ صورت گرفت.
حیدر علی اف که ناظر وقایع جنوب کشور بود ، به سرعت با صورت حسین اف وارد مذاکره شد و با اعطاء سمت نخست وزیری به او ، امنیت را به باکو بازگرداند و سپس با ایجاد رعب و وحشت در دل ساکنین حوزه جمهوری خودمختار تالش – مغان ، توانست چند هزار تن از مردم استان لنکران را در مقابل مقر همت اف وادار به تجمع و تظاهرات علیه او نماید.
همت اف و اعضای کابینه اش که می دانستند مقاومت در برابر ارتش تحت امر حیدر علی اف منجر به خون ریزی و برادرکشی خواهد شد ، دست از مقاومت کشید و در حالی که قصد خروج از کشور را داشت ، دستگیر گردید و راهی زندان شد .
دادگاه آذربایجان در سال ۱۹۹۵ وی را به اعدام محکوم کرد، اما پس از فشارهای گوناگون جهانی و به ویژه وساطت جمهوری اسلامی، این حکم به حبس ابد تخفیف داده شد. او تا سال ۲۰۰۴ در زندان بسر برد. در سال ۲۰۰۴ از زندان آزاد شد اما تابعیت آذربایجانی از او گرفته شد از این رو از آن زمان تا پایان عمر خود را در هلند به همراه خانوادهاش به سر برد.
علی اکرم همت زاده از رهبری سیاسی تا رهبری فرهنگی تالشان
همت زاده در مهرماه سال ۱۳۸۷ نامهای به مردم ایران نوشت و ضمن اشاره به لغو قراردادهای گلستان و ترکمنچای پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، از آنها برای احقاق حقوق هموطنانشان آنسوی مرزها درخواست کمک نمود
👈 دانـــاب (داستانک و نکات ناب)
http://eitaa.com/joinchat/4259512332C8857967f1b
دانابی شو؛ دانا شو!