⭕ آیا ریاست جمهوری مسئولیتی اجرایی است؟
🔰 در ادوار انتخابات ریاست جمهوی بعد از انقلاب از برههای به بعد انگارهای در نیروهای انقلابی و اصولگرا به وجود آمد مبنی بر این که رئیس جمهور کشور باید فردی باشد که توان اجرایی بالایی داشته باشد. این انگاره در هر یک از ادوار انتخابات ریاست جمهوری محل نزاع نیروهای اتقلابی بوده و به عنوان ملاکی برای تشخیص نامزد اصلح در این عرصه مورد توجه قرار میگرفته است. اما به نظر میرسد باید بر روی این موضوع تأمل بیشتری داشته باشیم.
🔰 در سالهای بعد از انقلاب جریان انقلابی در نیروسازی خود رویکردی را پیش گرفت که باعث تربیت تعداد زیادی نیروهای اجرایی با توان اجرایی بالا شد. شاید یکی از عوامل موثر در این پدیده بستری بود که در هشت سال دفاع مقدس برای تربیت نیروی انقلابی شکل گرفت و جوانان بسیاری در موقعیتهای خطیر جنگی قرار گرفته و استعدادهای زیادی در این عرصه به شکوفایی رسید. حرکتهای جهادی و عمرانی گروههای خودجوش مردمی و بسیج اقشار مختلف هم به نوبهی خود در شکل گیری طیفی از نیروهای انقلابی در این سالها نقش ایفا کردند. ویژگی مشترک این نیروها این بود که در بستری رشد پیدا کرده بودند که بستر اجرا و عملیات بود و این باعث شده بود که توان اجرایی بالایی در این نیروها به وجود بیاید و ثمرهی حضور این نیروها در عرصههای مختلف هم پیشرفتهای مختلف کشور در عرصههای مربوط به خدمات اجتماعی و آبادانی کشور شد.
🔰 اما مسئلهای که وجود داشت و دارد این است که آیا در ادارهی کشور این ویژگی اجرایی کفایت میکند و میتواند تحول بیافریند یا نه؟ واقعیت این است که عرصهی ادارهی کشور عرصهی پیچیدهای است و مؤلفههای بسیار زیادی در ادارهی آن مؤثر است. مؤلفههایی مانند جریانهای اجتماعی، سیاسی، امنیتی، اقتصادی و ... که هر کدام نیروهایی در عرصهی اداره کشور تولید میکنند که در ارادهی ارکان دولت موثر است. مثلا یک جریان اقتصادی ممکن است با لابیگری با نمایندگان مجلس و مدیریتهای میانی دولت مانع از اجرای یک طرح اجرایی در دولت بشود. مناسبات قدرت را کسی میفهمد که درک سیاسی درستی داشته باشد و یک طراحی مشخص برای پیش برد اهداف انقلاب اسلامی در بستر همین جریانهای قدرت داشته باشد. افرادی میتوانند به این درک برسند که رشدشان در یک بستر سیاسی اتفاق افتاده باشد و این ضعفی است که اکثر نیروهای انقلابی دارند.
🔸جمع بندی: ریاست جمهوری مسئولیت اجرایی به معنایی که مسئولیتهای میانی هستند نیست و نباید دچار این مغالطه بشویم که عنوان مجریه برای این قوه به این معناست که باید یک فرد اجرایی در رأس آن قرار گیرد.
@marghoomat