📝
انقلاب اسلامی ایران؛ الگویی برای تحول در نظام تعلیم و تربیت
🌱 چشمانتان را ببندید و خود را در دهه ۴۰ شمسی تصور کنید؛ در فضایی که فدائیان اسلام به رهبری سید مجتبی نواب صفوی و یارانش چند سالی است به شهادت رسیدهاند؛ امام خمینی اعتراضات خود را نسبت به عملکرد رژیم پهلوی شروع کرده و رسما با شاه در افتاده است.
🌱 تا این زمان همه چیز عادی است؛ جولان امریکاییها و انگلیسیها در کشور، همانقدر عادی است که طلوع و غروب خورشید و آمد و شد روز و شب. اما زمزمههایی به گوش میرسد که تازگی دارد. واژههایی مثل استعمار، استکبار، ظالم، مظلوم، جهاد، شهادت، استقلال، آزادی، اسلام سیاسی، فلسطین و... برای اولین بار است که از زبان یک مرجع تقلید به گوش میرسد.
🌱 اگر امروز برای من و شما، این واژهها و اصطلاحات عادی محسوب میشود، اما یک روز برای توده مردم تازگی داشت. این کلیدواژهها نماد ادبیات جدیدی بود که در عرصه سیاسی کشور در حال شکلگیری بود. اما هنوز از حلقه نخبگان فراتر نرفته و به بدنه مردم نفوذ نکرده بود.
🌱 بعد از قیام ۱۵ خرداد ۴۲، سالها طول کشید تا این ادبیات جدید سیاسی، کمکم با استفاده از رسانههایی مثل منبر، اعلامیه، نوار کاست، جلسات زیرزمینی و... به بدنه جامعه نفوذ کند و به یک "گفتمان عمومی" تبدیل شود.
🌱 در این سالها مردم آنقدر بیدار شده بودند که یک مقاله توهینآمیز در روزنامه اطلاعات در سال ۵۶ بتواند آتش زیر خاکستر را شعلهور کند و دودمان نظام شاهنشاهی را به باد دهد. قطعا این خیزش مردمی، یک شبه اتفاق نیفتاد و حاصل سالها کارِ فرهنگی و روشنگری نخبگان و اصلاحگران جامعه بود.
🌱 به گمانم این تجربه تاریخی، دقیقا همان الگویی است که برای تحول در نظام تعلیم و تربیت کشور به آن نیاز داریم. ادبیات تحول در نظام تعلیم و تربیت باید بین نخبگان و دغدغهمندان کشور شکل بگیرد؛ یک اجماع نخبگانی حاصل شود و بعد با استفاده از رسانهها، به یک جریان اجتماعی و مطالبه عمومی تبدیل شود.
🌱 تا زمانی که این گفتمان نخبگانی و مطالبه عمومی برای تحول در نظام تعلیم و تربیت کشور شکل نگیرد، اگر تحولگراترین افراد هم در راس وزارت آموزش و پرورش قرار بگیرند، نخبگان جامعه، بدنه آموزش و پرورش و توده مردم، با طرحهای تحولخواهانه او همراهی نخواهند کرد.
🌱 در نبودن رهبری امامگونه که فضای نخبگانی را مدیریت کند و تحرک لازم را برای تحول در نظام تعلیم و تربیت ایجاد کند، نخبگان و دغدغهمندان تعلیم و تربیت باید "آتش به اختیار" گرد هم آیند؛ شبکهسازی کنند و در شهر و دیار خود، ادبیات تحول را به "گقتمان عمومی" تبدیل کنند تا جوانههای تحول شروع به روئیدن کند و به درخت تنومندی تبدیل شود.
✍️ سید مهدی نوابی
#درنگ
#تحول
🆔
@edu_mehrestan