✅آزادیستان
🔺یکی از مسائلی که در روابط جمهوری آذربایجان و کشورمان کمتر بدان پرداخته شده و یا حتی بدان پرداخته نشده،( بدلیل حسن نیت و حسن همجواری کشورمان) مسئله نام جمهوری آذربایجان است.
✅اصولاً آذربایجان نامی است که در گذشته، به این سوی ارس ( استانهای آذری نشین کشورمان) اطلاق می شده است و آنسوی ارس، علیرغم آذری بودن به نامهای شروان و آلبان و بویژه
اران موسوم بوده است.
این روال در کشورمان موضوعیت دارد، بطور مثال استان فارس ، علیرغم فارس نشین بودن استانهایی دیگر در کشورمان تنها به یک استان به مرکزیت شهر شیراز اطلاق می گردد و علیرغم کردنشین بودن استانهای کرمانشاه و ایلام ، نام کردستان (کردستان اردلان) تنها به یک استان به مرکزیت سنندج اطلاق می گردد.
✅در حد فاصل دوران پس از تزارها و برپایی شوروی در دهه ۱۲۹۰هجری خورشیدی، به مدت ۲ سال حکومت مساواتی ها با نام آذربایجان در این مناطق شکل گرفت که با اعتراض آزادیخواهان کشورمان و از جمله آذربایجان روبرو شد و حتی شیخ محمد خیابانی در اعتراض به این امر، نام آذربایجان کشورمان را 《آزادیستان 》نام نهاد و دلیل آن را کوشش های آذربایجان (حقیقی) در مشروطیت برای آزادی ایران بود.
✅گفته می شود محمدامین رسول زاده، از فعالان حزب دموکرات در تهران، مدیر روزنامه ایران نو و ازبنیان گذاران حزب مساوات است.
✅اما چرا ، همانندهای محمدامین رسول زاده ها، نام تاریخی این دیار را به باد فراموشی سپردند، جز انگیزه خدمت به آرزوهای جهانگشایی امپراتوری ضعیف الحال عثمانی بود؟
✅شوروی سابق نیز برای اهداف توسعه طلبانه خود به رسمیت بخشیدن به نام جمهوری آذربایجان اقدام ورزید.
✅نمونه این موضوع در روابط بین الملل، به موضوع جمهوری مقدونیه و یونان مربوط می شود، که به علت وجود استانی در یونان بدین نام و با فشارهای یونان ، نام جمهوری مقدونیه به جمهوری مقدونیه اسکوپیه تغییر نام یافت (اواخر دهه ۱۳۷۰ هجری خورشیدی )
📗منبع : معماران عصر پهلوی، نجفقلی پسیان
🗞جراید و خبرگزاری ها.
و📚
👇👇👇👇👇
🆔
https://eitaa.com/joinchat/2700804115Cb7c0563901