🔴چین از ایران چه می خواهد؟
⏪امضای بیانیهٔ مشترک چندی پیش رئیس جمهور چین و اعضای شورای همکاری خلیج فارس در افکار عمومی ایران بحثهای مختلفی را برانگیخت و عدهای آن را بیوفایی اژدهای زرد و نزدیکی آن به اعراب و دور شدن پکن از تهران تلقی کردند.
🔸️در حالی که استقبال اخیر رئیس جمهور چین از رئیس جمهور ایران و مواضع دیروز وی و مسائل مورد توافق میان طرفین نشان داد پکن بر مواضع سابق خود نسبت به تهران تاکید داشته و حفط و ارتقای رابطه با جمهوری اسلامی برای این قدرت شرقی مزیت ویژهای دارد.
🔸️در این خصوص ذکر چند نکته لازم است:
1️⃣ مزیت ژئوپلیتیکی ایران برای چین منحصر به فرد است و به جرات میتوان گفت هیچ کشوری در منطقهٔ غرب آسیا و خلیج فارس چنین جایگاهی از لحاظ جغرافیایی برای سیاست خارجی چین ندارد.
🔸️به عبارت دیگر، کریدور زمینی شرق به غرب که آرزوی تاریخی شی جین پینگ است لاجرم باید از ۲ کشور ایران و ترکیه عبور کند و هیچ مسیر جایگزینی برای آن وجود ندارد.
🔸️البته ترکیه عضو ناتوست و به بلوک غرب نزدیک است ولی ایران مخالف گسترش ناتو بوده و به همین دلیل قرابت بیشتری در مواضع سیاست خارجی با پکن دارد.
2️⃣ خبر خرید ۱۵ هزار پهپاد ساخت ایران از سوی چین که یکی از قدرتهای بزرگ نظامی جهان است، نشان داد که ایران به عنوان یک قدرت نظامی آسیایی میتواند در راهبردهای ضد غربی پکن در عرصهٔ بینالملل نقشآفرینی کند.
🔸️هیچ بعید نیست با توجه به موفقیتهای کمنظیر پهپادهای ایرانی در نبردهای اخیر در برابر سیستمهای پدافندی غربی (که فعلاً نیازی به ذکر جزئیات آنها نیست)، چینیها در حملهٔ احتمالی سالهای آینده به تایوان روی این پهپادهای پرشمار و ارزان قیمت حساب کنند و احتمالاً یکی از ابزارهای موثرشان برای مبارزه با نفوذ ایالات متحده در شرق آسیا، این پرندههای کوچک اما تاثیرگذار باشد.
3️⃣ نگاه چین به عربهای جنوب خلیج فارس صرفاً اقتصادی و تجاری و در جهت فروش محصولات مختلف بدانهاست؛ لکن نگاه این کشور به ایران، راهبردی و همهشمول بوده و جنبههای مختلف نظامی، اقتصادی، صنعتی و سیاسی را شامل میشود.
4️⃣ چین دوست هیچ کشوری از جمله ایران نیست اما منافع مشترک و موازی پرشماری با جمهوری اسلامی دارد و همکاریهای راهبردی آنها بر بستر اشتراکات فیمابین پایهگذاری شده است.
5️⃣ موافقت با عضویت جمهوری اسلامی در پیمان شانگهای و امضای توافق راهبردی میان پکن و تهران نشان داد نگاه چین به رابطه با ایران تاکتیکی و موقتی نبوده و این کشور برای دهههای آتی روی روابط خود با این کشور حساب باز کرده است.
📌 در پایان باید گفت مواضع اخیر شی جین پینگ (به عنوان رئیس دومین قدرت بزرگ جهان) نسبت به ایران نشان داد جمهوری اسلامی ایران چنان در تثبیت و تقویت اوضاع داخلی و خارجی خود موفق بوده که کشوری در جایگاه چین، روی رابطه با آن حساب ویژه باز کرده و تعقیب و تحصیل منافع خود را در ارتقای روابط با این کشور میداند.
🖊تقوی نیا
•┈┈••✾❀🍃🌺🍃❀✾••┈┈•
🆔
@emamsadegh_ir