روزتان بخیر و یاد خدا در زندگیتان جاری🌹
🍃🌸 کُفردر قرآن
🟣 واژه «کفر»به معنای پوشاندن و نادیده گرفتن حق، از جمله واژگانی است که دارای مراتب بوده و مصادیق فراوانی دارد. این کلمه بیش از پانصد بار به شکل ها و صیغه های گوناگون در قرآن کریم به کار رفته و می توان همه موارد استعمال آن را در قرآن در نه معنا دسته بندی کرد :
💥۱- انکار اصول دین
این نوع کفر ویژه ملحدان ، زنادقه و مادیون است که به طور کلی منکر ماورای ماده اند .
نمونه آیاتی که کفر در آنها بدین معناست ، عبارت است از :
(۲۸بقره -۵۴توبه -۱۵۰نساء-۱۰۵کهف -۱۳۶نساء)
💥۲- انکار توحید و یگانگی خدا
کفر در این معنا ، معادل « شرک » است و شامل همه مشرکان ، اعم از ثنویه ، قائلان به تثلیث ، بت پرستان و نیز فرقه های مشرک از بین اهل کتاب نیز می باشد . نمونه آیات :
(۷۳مائده -و آیات۱۷و۷۲مائده)
💥۳- انکار رسالت حضرت محمد (ص)
این نوع از کفر شامل همه مردم - غیر از مسلمان - حتی پیروان دیگر ادیان آسمانی نیز می شود ، که در آیاتی چند مطرح شده است ، از جمله :
«ویقول الذین کفروا لست مرسلا » ؛ (۴۳رعد)
💥۴- انکار طاغوت
چنین کفری پسندیده و بر هر مؤمنی بایسته است ؛ زیرا لازمه اعتقاد به خداوند - تبارک وتعالی - کفر ورزیدن به دیگر خدایان و شرکای ادعایی و طاغوت هاست ؛ چنانکه « لا اله » رکن مقدم بر « الا الله » است ؛ به عنوان نمونه :
« فمن یکفر بالطاغوت و یؤمن بالله فقد استمسک بالعروة الوثقی ... »(۲۵۶بقره)
💥۵- کفران نعمت
کفر بدین معنا در برابر « شکر » و به مفهوم ناسپاسی و به کارگیری نعمت در مسیرناخشنودی خداوند و ولی نعمت است . نمونه آیات :
(۴۰نمل -۱۵۲بقره -۱۱۲نحل)
💥۶- ترک فرایض و وظایف دینی
قرآن کریم در برخی موارد ، ترک واجب و دستورهای دینی ، از قبیل حج را کفر نامیده است ،مانند :
« ولله علی الناس حج البیت من استطاع الیه سبیلا و من کفر فان الله غنی عن العالمین »(۹۷ آل عمران)
💥۷- ارتکاب معصیت
قرآن کریم در چندین مورد ، اقدام به محرمات و معاصی را کفر خوانده است ، مانند جادوگری شیاطین در زمان حضرت سلیمان که منجر به جدایی زن و شوهر از یک دیگر می شد ، همچنین جنایات و جرایم بنی اسرائیل ، مثل کشتار و آواره کردن مردم بی گناه ، اخاذی و امثال آن .
« واتبعوا ما تتلوا الشیاطین علی ملک سلیمان و ما کفر سلیمان ولکن الشیاطین کفروا یعلمون الناس السحر ...»(۱۰۲ بقره)
💥۸- بیزاری و برائت
قرآن کریم در چند مورد واژه کفر را به معنای بیزاری به کار برده است ، از آن جمله :
« ثم یوم القیمة یکفر بعضکم ببعض و یلعن بعضکم بعضا و ماویکم النار و مالکم من ناصرین »(۲۵عنکبوت)
💥۹- کشاورزی
قرآن کریم در یک مورد کفر را به معنای کشت و پنهان کردن بذر در زیر خاک به کار برده و بر کشاورزان نام « کفار » اطلاق کرده است :
« اعلموا انما الحیوة الدنیا لعب و لهو و زینة و تفاخر بینکم و تکاثر فی الاموال والاولاد کمثل غیث اعجب الکفار نباته ثم یهیج فتریه مصفرا»(۲۰حدید)
🟣حضرت امام صادق (ع) فرمود : واژه کفر در کتاب خدا به پنج معنا استعمال شده است :
⚡️۱- کفر جحود به معنای انکار ربوبیت خداوند .
این عقیده دو گروه از زنادقه است که ادعا می کنند هیچ عاملی جز روزگار ، ما را فانی نمی کند . آنان این دین را بدون تحقیق ، با اندک خوشایندی برای خویش برگزیده اند ، چنانکه خداوند می فرماید :« آنان فقط تابع گمان خویش هستند . (۲۴جاثیه)
⚡️۲- معنای دیگر ، انکار آگاهانه است . چنین کسی حقانیت چیزی را که برایش اثبات شده ، انکار می کند ، چنانکه خداوند می فرماید:« آنان در حالی که یقین به آن داشتند ، ظالمانه و برتری جویانه انکارش کردند »(۱۴نمل)
⚡️۳- کفران نعمت ، چنانکه خداوند فرمود:« اگر شکر کنید افزونتان خواهم کرد و اگر کفران ورزید ، همانا عذاب من سخت است.»(۷ابراهیم)
⚡️۴- ترک آن چه را که خداوند بدان امر کرده است ، چنانکه فرموده است: « آنگاه که از شما پیمان گرفتیم که خون خویش را مریزید و یک دیگر را از دیارتان بیرون نکنید ، شما اقرار کردید و شهادت دادید»(۸۴ بقره)
⚡️۵- برائت و بیزاری ، چنانکه خداوند سخن حضرت ابراهیم را نقل می کند که به گمراهان امتش گفت: « ما از شما بیزاریم و بین ما و شما دشمنی و بغض همیشگی است ، تا وقتی که شما ایمان به خدای یگانه آورید»(۴ممتحنه)
باید دقت داشت که احکام و قوانین ویژه هر معنا ، به مشمولان همان معنا اختصاص دارد و نباید به منسوبان به کفر در معانی دیگر ، سرایت داده شود .
کفر از واژهایی است که «مقوله به تشکیک» بوده و شدت و ضعف پذیر است: (۹۷ توبه)
#درس_اخلاق
#کلام_وحی
#قرآن_مجید
🆔
https://eitaa.com/emamsadegh_ir