خاندان رشیدیان؛ خاندان مرموز تاریخ معاصر ایران از پیدایی تا پایایی سلطنتِ پهلوی
تاریخ ایران آکنده از حوادث و اتفاقات مبهم و پیچیدهای است که در پدید آمدنِ این وقایع، خاندانها و حلقههای سیاسی نقشآفرینی کردهاند. چهره برخی از آنها چندان شفاف نبوده و خاندان «رشیدیان» ازجمله خاندانهای غیر شفاف و تأثیرگذار در سیر تحولات تاریخ معاصر ایران محسوب میشوند.
گسترش نفوذ سیاسی ـ اقتصادی غرب در ایرانِ عصر قاجار سبب شد خاندانهای مختلفی برای کسبِ منافع و تحکیم جایگاه خود، به یکی از دولتهای خارجی متنفذ در ایران وابسته شوند و منافع آنها را تأمین کنند. خاندان آنگلوفیل رشیدیان در زمره این خاندانها قرار میگیرد. روایات متعددی از پیشینه حبیبالله رشیدیان (پدر رشیدیان) موجود است که وی را خدمه یا درشکهچی سفارتِ انگلیس معرفی کردهاند. اما او یک مستخدم ساده تلقی نمیشد؛ مقاماتِ سیاسی و اطلاعاتی به این مستخدم ایرانی اعتماد داشتند و برای عملیات جاسوسی و ارتباط با عوامل بومی خود از او بهره میجستند.
در نتیجه این موقعیت بود که حبیبالله رشیدیان پس از آشنایی با سید ضیاءالدین طباطبایی، این چهره جوان مطبوعاتی جاهطلب و سوداگر، را به مقامات سفارتِ انگلیس معرفی کرد و این حادثه، بعدها پس از کودتای سید ضیا ـ رضاخان، اهمیت تاریخی یافت. همچنین در سال 1299، ارتباط نورمن (وزیرمختار جدید انگلیس پس از سرپرستی کاکس) با سیدضیاء از طریق رشیدیان تأمین شده است.
رشیدیان پس از به قدرت رسیدنِ رضاخان، همانند بسیاری دیگر از همراهان وی، مورد بیمهری قرار گرفت و به زندان افتاد.
پس از حوادث شهریور 1320 و سقوط رضاشاه، حبیبالله رشیدیان با احترام از زندان آزاد شد. هنگامیکه سید ضیاءالدین با برنامههای خاصی به ایران بازگشت و حزب اراده ملی را تشکیل داد، حبیبالله رشیدیان مشاور مخصوص وی گردید و پسرانش از قِبَلِ سیدضیاء ثروتهای کلان اندوختند و به مهرههای مهم اقتصادی و سیاسی کشور مبدل گردیدند. پسران حبیبالله در راه پدر گام نهادند و به عوامل انگلیس در ایران تبدیلشدند و به فعالیت پرداختند.
اوج این فعالیت را باید در همراهی آنها با انگلیسیها برای رفع خطر مصدق پیگیری کرد. انگلیسیها به نخستوزیری قوام دل بستند تا با روی کار آمدن وی، بساط ملی کردن صنعت نفت برچیده شود، اما قیام تیر 1331 به انگلیسیها فهماند که احیای منافع انگلیس در ایران با برادران رشیدیان گره خورده است. رابین زاینر، دیپلمات و جاسوس انگلیسی، در تهران حضور داشت و پس از تماشای ناکامی در به ثمر نشستن نخستوزیری قوام و طی اقامت خود در تهران، شبکهای کارآمد از عوامل طرفدار بریتانیا ایجاد کرده بود که برادران رشیدیان آن را سرپرستی میکردند.
در آخر مجموعهای از عوامل خارجی همراه عناصر داخلی در طراحی و اجرای کودتای 28 مرداد 1332 همکاری کردند. در کنار زاهدی، برادران رشیدیان بودند که با جماعت تظاهرکننده تماس گرفتند و آنها را بسیج کردند. بدین ترتیب برادران رشیدیان نقش مهمی در احیای منافع بریتانیا در ایران و در نهایت اجرای کودتای 1332 علیه دولتِ ملی دکتر مصدق داشتند.
نقش رشیدیانها در خدمت به دولتهای بیگانه منحصر به دولت انگلیس نمیشد و پس از ایجاد تغییرات در صحنه بینالمللی و ایفای نقش جدید آمریکا در نظام بینالملل و بهطور ویژه در ایران (پس از کودتای 28 مرداد)، عوامل اطلاعاتی انگلیس نیز در نقاط مختلف جهان و ازجمله ایران تابع این تغییر شدند و رشیدیانها از سرویس اطلاعاتی انگلیس به «سیا» تحویل گردیدند. البته نباید چنین تصور کرد که آنان تغییر جهتِ سیاسی کامل داده بودند، بلکه بهنوعی به حلقه واسط اعمال سیاستهای مشترک آمریکا و انگلیس در ایران مُبدل شده بودند و در نهایت هم نتیجه این تقابل، حفظ مهره مشترک آنان، یعنی شاه ایران، بود.
در کنار تمام این موارد باید توجه کرد که چون محمدرضا پهلوی با کمک انگلیس و همکاری برادران رشیدیان به اریکه قدرت بازگشته بود، نسبت به فعالیتهای آنان بدبین بود و ارتباطات گسترده آنان با قدرتهای انگلیس و آمریکا را به دیده تردید مینگریست.
منبع:
موسسه مطالعات تاریخ معاصر ایران