سلام و نور
تا امروز حدود 20 آیه از فضایل مولا (ع) را با هم دیدهایم.
چیزی که مشخص است این است که ما با تکتک این آیات آشنا میشویم؛ اما هیچ فرمول و قاعدهای پیدا نمیکنیم که آیۀ بعدی را خودمان پیدا کنیم یا لااقل حدس بزنیم که ممکن است از فضایل مولا (ع) باشد.
بیشتر هم بخوانیم همین است. فرض کنید تمام این کتبی را که در تصویر میبینید، خواندیم. دو هزار آیه را هم با احادیث ذیلش دیدیم. باز هم اگر به آیۀ دوهزار و یکم برخورد کنیم، توان تشخیص نداریم که علوی هست یا نه!
بماند که این کتابها عموما عربی و حجیم است و ما اصلا نمیتوانیم همۀ آنها را بخوانیم.
من در ادبیات چند سال روی سبکشناسی کار کردم. در این دانش یاد میگیریم که قاعده قانون متون را کشف کنیم و بتوانیم همان قانون را که از متن پیدا کردهایم جاهای دیگر آن متن به کار بگیریم و ظرافتهای متن را بیابیم؛ جاهای افتادۀ متن را بازسازی کنیم و ...
وقتی با مشکل فهم آیات الولایه مواجه شدم، تلاش کردم که سبکشناسی را بیاورم در این حوزه؛ یعنی سبکشناسی آیات الولایه.
نتیجه فوق العاده شگفتانگیز بود. سری اول دانشجویانی که سر این کلاس نشستند، بعد از دو ساعت آموزش، وقتی آیهای را میدیدند، بدون رجوع به کتب روایی، میتوانستند حدس بزنند که کدام بخش آیه از چه جهت به کدام فضیلت مولا (ع) ربط دارد و جالب آنکه حدود 70% حدسهایشان درست و دقیق بود. آن هم دانشجویانی که قبل از شروع کلاس هر کدام دو سه تا آیه بیشتر نمیشناختند.
بگذریم؛ میخواهم در سه شب قدر، ساعت 9 تا 9:40 بخشهایی از این یافتهها را با شما در میان بگذارم.
برنامه در محیط اسکایروم خواهد بود که ظرفیتش محدود است (فقط 30 نفر!) هر کس مایل است، اسم و تلفنش را در پیوی بفرستد که در این جلسه حاضر باشد. طبعا اولویت با کسانی است که زودتر ثبت نام کنند.
#علی_و_قرآن
#آیات_الولایه
@DR_Reza_Bayat