آیا ورود کاروان اهلبیت(عليهم السلام) به کربلا در اولین اربعین صورت پذیرفت⁉️🔻
قسمت (اول) 1️⃣
♦️ یکی از مباحثی که مورد اختلاف علما و مورخین واقع شده است، این مسئله است که آیا اهلبیت امام حسین (علیهالسلام) در اولین اربعین وارد کربلا شدهاند یا نه⁉️
🔷 نکته مهم این است که این اختلاف تاریخی در کتب فریقین ذکر شده است و قائلین فراوانی نیز دارد.
🔶 ورود اهلبیت (علیهمالسلام) در اولین اربعین به کربلا از دو جهت مورد تردید قرار گرفته است؛ نخست از نگاه تاریخى که نظرات مخالفى در این زمینه ابراز شده و دیگر آنکه بُعد مسافت مانع تحقق چنین امرى است.
♦️ ولی از مجموع شواهد و قرائن و کلماتى که از عالمان و محقّقان ذکر شده، مىتوان ورود اهلبیت (علیهمالسلام) را در اولین اربعین به کربلا تقویت کرد.
🔻 ابتدا اقوالى که پیرامون این مسأله وجود دارد را ذکر میکنیم و بعد به دلایل نظرات موافقین و مخالفین میپردازیم.
🔷 برخی قائلند که اهلبیت (علیهمالسلام) در روز بیستم صفر سال ۶۱ به کربلا وارد شدند که همان نظر سید بن طاووس در لهوف است و ابن نما نیز به همین معتقد است.[۱]
🔶 برخی دیگر نیز معتقد شدند که روز بیستم صفر اهلبیت (علیهمالسلام) از شام وارد مدینه شدند که شیخ مفید و شیخ طوسی قائل به این نظر هستند.[۲]
🔷 قول سوم، نظر سید بن طاووس در کتاب دیگرش و نظر علامه مجلسی است که هم ورود اهلبیت (علیهمالسلام) به کربلا و هم ورودشان به مدینه را بعید میدانند.[۳]
🔶 قول چهارم آنکه کاروان اسرا قبل از رفتن به شام و به هنگام رفتن از کوفه به سوی شام، نخست به کربلا آمدهاند.[۴]
🔷 قول پنجم این است که اهلبیت ابتدا به مدینه بازگشتند و سپس در زمانی دیگر به کربلا آمدند.[۵]
🔶 قول ششم، آن است که اهلبیت امام حسین (علیهالسلام) یک سال بعد، و در روز بیستم صفر به کربلا آمدهاند.[۶]
🔻ادله نظر مخالفین ورود کاروان اسرا به کربلا در روز اربعین
🔷 عمده دلیلی که مخالفین ورود کاروان اسرا به کربلا در روز اربعین دارند، بُعد راه و طولانی بودن مسیر است.
🔶 یکی از مخالفین این نظریه مرحوم حاج شیخ عباس قمی میباشد. ایشان در منتهى الآمال در این باره مىنویسد:
🔷 «ثقات محدّثین و مورّخین متّفقند که بعد از شهادت امام حسین (علیهالسلام) عمرسعد، نخست، سرهاى شهدا را به نزد ابنزیاد روانه کرد و پس از آن، در روز دیگر اهلبیت (علیهمالسلام) را به کوفه برد.
🔶 ابنزیاد پس از زندانی کردن اهلبیت (علیهمالسلام) نامه اى به یزید نوشت که با سرها و اسیران چه کند❓یزید پاسخ داد که آنها را به شام روانه سازد و پس از آن بود که آنها را روانه شام ساخت.
🔷 همچنین از کتابهاى معتبر نقل شده است که آنها را از راه اصلى و شهرها و آبادىها عبور دادند که قریب به چهل منزل مىشود و حتّى اگر بگوییم آنها را از بیابان و مسیر غیر اصلى عبور داده باشند، نزدیک به بیست روز طول مىکشید؛ چرا که میان کوفه و شام به خطّ مستقیم یکصد و هفتاد و پنج فرسخ است و در شام هم قریب به یک ماه توقّف کردهاند.
🔶 همان گونه که سیّد بن طاووس در اقبال گفته است. بنابراین، با ملاحظه مسائل فوق، بسیار بعید است که اهلبیت(علیهمالسلام) در بیستم صفر و روز ورود جابر به کربلا، وارد کربلا شده باشند و خود سیّد در اقبال آن را بعید شمرده است .
🔷 علاوه بر آنکه بزرگان حدیث و تاریخ و سیره به این مطلب اشارهاى نکردهاند، با آنکه شایسته ذکر بود. بلکه شیخ مفید و شیخ طوسى و کفعمى گفتهاند، روز بیستم صفر آنها به مدینه آمده اند.
♦️ همچنین در کتاب مصباح الزائر از سید بن طاووس و بشارة المصطفى از عمادالدین ابوالقاسم آملى که هر دو از کتابهاى معتبرند، ماجراى ورود جابر به کربلا آمده است، ولى هرگز نامى از ورود اهلبیت (علیهمالسلام) در آن هنگام برده نشده است؛ با آنکه به حسب مقام شایسته ذکر بود».
🔻 پینوشت:
[۱]. مثیرالاحزان،ابننما، قم: موسسه امام مهدی، ص۱۰۷.
[۲]. مصباح المتهجد،شیخ طوسی،بیروت: موسسه فقه الشیعة،۱۴۱۱هـ، ص۵۴۸.
[۳]. اقبال الاعمال،سید بن طاووس،قم: دفتر تبلیغات،۱۳۷۶ش،ج۳، ص ۱۰۰.
زادالمعاد،علامه مجلسی،بیروت: موسسة الاعلمی للمطبوعات،۱۴۲۳هـ، ص۶۰۲.
[۴]. ناسخ التواریخ، سید محمد تقی سپهر،قم: دار الاسلامیة،ج۳، ص۱۷۶.
[۵]. همان.
[۶]. قمقام ذخار و صمصام تبار، فرهاد میرزا قاجار،۱۳۰۵هـ، ص۵۸۶.
به کانال فرقه های عجیب و جهان ماوراء بپیوندید
🔻🔻
http://eitaa.com/joinchat/3478585344Cfddd4eceb2
ادامه دارد....🔻🔻