🌷 نکته تفسیری صفحه ۴۹۱🌷
بی ارزشی تجمّلات دنیا در برابر نعمت های آخرت:
دوران پیش از اسلام ـ که به جاهلیّت معروف است ـ ، دوران حکومت ارزش های دروغین بود. شخصیّت افراد در آن روزگار، به شمار شتران و درهم و دینار و غلامان و کنیزان و خانه ها و وسایل آنها سنجیده می شد، و فقر و ثروتِ کم، نشانگر پستی و بی ارزشی انسان بود. این بیماریِ فکری چنان شدید شده بود که به فرموده ی قرآن در سوره ی تکاثر، برخی از قبایل عرب که بر سر زیاد بودن افراد و اموال و ثروت خود با یکدیگر رقابت داشتند، به گورستان ها رفتند و مردگان خود را نیز شمردند و بدین آمار تفاخر کردند! در چنین اوضاعی، حضـرت محمّد بن عبدالله ـ که از قشر متوسّط جامعه بود و زندگی ساده ای داشت ـ به پا خاست و خود را پیام آور خدای جهان معرّفی کرد. بسیاری از مردم فقیر و مستضعف که به راستیِ گفتار او پی بردند، دعوتش را پذیرفتند و مسلمان شدند. همین باعث شد که سران شرک و بت پرستی، در موضع مخالف اسلام ایستادند و ایراد گرفتند که چرا پیامبر از قشـر توانمند جامعه نیست، و چرا بیشتر پیروانش، افراد فقیر و پایین دست جامعه هستند . اسلام نیز در برابر این تفکّرِ نادرست ایستاد و آن را به شدّت محکوم کرد؛ چراکه از نظر قرآن، مال و ثروت، فقط ابزاری برای زندگی و رسیدن به سعادت است، نه هدف زندگی و خودِ سعادت.
قرآن، بارها مردم را از علاقه ی افراطی به مال و ثروت نهی کرده و پیامبر را از بی توجّهی به فقرا باز داشته و به آن حضرت توصیه کرده که همواره مسلمانانِ فقیر، و در عین حال، مخلص و فداکار را مورد لطف و توجّه خود قرار دهد . قرآن برای اعلام بی ارزش بودن مال و ثروت دنیا در برابر آخرت، در آیات مورد بحث اعلام می کند که اگر این احتمال نبود که افراد سست ایمان از دین خود دست بردارند، خدا نعمت های مادّی را از آسمان و زمین بر دشمنان خود سرازیر می کرد و قصرهایی باشکوه با سقف ها، پلکان ها، درها و تخت های نقره ای در اختیارشان قرار می داد. سپس قرآن کریم در یک جمله ی کوتاه و پرمعنا بیان می کند که «همه ی این ها فقط وسایل بهره مندی در زندگی دنیاست و آخرت نزد پروردگارت برای پرهیزکاران است». آری، چه بسیار فرعون هایی که بر مرکب غرور سوار بودند و در میان امواج آب غرق شدند، و چه بسیار قارون هایی که از مال و ثروت خویش سرمست بودند و در میان خاک مدفون شدند و دیگر از قدرت و شوکت و برج و بارویشان خبری نیست؛ و چه بسیار پیامبران و مؤمنانی که در دنیا با سختی و تنگ دستی به سر بردند و اکنون از نعمت های خاص الهی بهره مندند. پیشوای ششم ما شیعیان در این باره فرموده است:
«اگر [زرق و برق و تجمّلات] دنیا نزد خدا به اندازه ی بال مگسی ارزش داشت، به دشمنانش اجازه ی نوشیدن جرعه ی آبی [در دنیا] نمی داد.»
پس مبادا ما که پیرو چنین مکتبی هستیم، خود را در برابر ثروتمندان مغرور ببازیم و پول و ثروت، بزرگ ترین هدف زندگی مان شود.
آل یاسین نائین🌼🌱🌼
https://eitaa.com/gfjrsb