قدیری ابیانه:👈 گفتگو با آمریکا در راستای منافع ملی ایران نیست/ایران نیازی به میانجی گران بین المللی برای بهبود روابط با آمریکا ندارد
خبرگزاری موج در گفتگو با دکتر قدیری ابیانه در باره این نکته که آیا نشست جی 7، می تواند آغازی بر تنش زدایی در روابط ایران و آمریکا باشد یا خیر را مورد بررسی قرار داده است.
👈به نظر شما آیا تلاش میانجی گرانه رئیس جمهور فرانسه می تواند منجر به بهبود روابط ایران و آمریکا شود؟
موضوع اصلی این است که مواضع فرانسه علیه ایران با مواضع آمریکا هیچ تفاوتی ندارد. هر دو علیه ایران هستند. حتی امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه در اظهار نظری گفته بود با ایالات متحده در مواردی نظیر موضوع موشکی و حضور منطقه ای ایران، هم نظر است. با این حال، اینگونه به نظر می رسد که آن ها صرفا در تاکتیک اتخاذی با یکدیگر تفاوت دارند. البته گاهی هم به وضوح یک سیاست را دنبال می کنند. مکرون اعلام کرد در مذاکرات خود با ترامپ و دیگر سران جی 7 به این نتیجه رسیده است که ایران باید در چهارچوب توافق برجام باقی بماند. با این حال مکرون به این نکته توجه نکرده که ایران کشوری نیست که دیگران برای آن باید و نباید تعیین کنند. در حقیقت، آن ها باید به برجام پایبند باشند تا ایران نیز در چهارچوب این توافق باقی بماند. هرچند ما بر این باوریم که امتیازاتی که در برجام به غرب داده شد متناسب با مصالح کشور ما نبوده است. با این حال، طرف های غربی همین ها را هم رعایت نکرده اند. نه اوباما رعایت کرد نه ترامپ رعایت کرد و نه اروپایی ها توجهی به تعهدات خود در چهارچوب برجام کرده اند.
آن ها تمام تلاش خود را کردند تا مقام های کشورمان را قانع کنند که اینستکس می تواند تا حدودی خروج آمریکا از برجام و فشار تحریم ها علیه ایران را جبران کند. فدریکا موگرینی هم به صراحت گفت که اینستکس مدت ها طول خواهد کشید که عملیاتی شود . به نظر من، اینستکس هم فعال نخواهد شد. حتی اگر اجرایی شود باز هم در برابر تعهداتی که غربی ها در برابر ایران دارند ناچیز است. آن ها به دنبال این هستند که ایران به تعهدات خود عمل کند اما خودشان در این زمینه اقدام چندانی انجام ندهند. در پاسخ به این زیاده خواهی، وزیر امور خارجه ایران جواد ظریف اخیرا اعلام کرده ایران به اندازه ای به برجام پایبند است که دیگران هم پایبند باشند.
👈به نظر شما نفع طرف های بین المللی که هر از چندگاهی اعلام می کنند حاضرند تا میان ایران و آمریکا میانجی گری کنند چیست؟
در موضوع اینکه برخی کشورها به دنبال میانجی گری میان ایران و آمریکا هستند باید بگویم که جمهوری اسلامی ایران نیازی به این ندارد که کشوری بیاید و بخواهد برای آن میانجی گری کند. در قالب توافقی نظیر برجام، تعهدات تمامی طرف ها کاملا مشخص است و طرف های بین المللی باید از آمریکا بخواهند که به برجام بازگردد و تعهداتش را انجام دهد. از این رو، در این نقطه، میانجی گری بی معناست. مگر اینکه آن ها از ایران بخواهند که امتیاز بیشتری را به غرب بدهد که ایران به هیچ وجه حاضر نیست چنین کاری بکند. حتی اگر ایران تعهدات بیشتری به غرب بدهد، آن ها باز هم به تعهداتشان عمل نخواهند کرد. به نظر من اروپایی ها نیز شبیه آمریکا هستند. در این چهارچوب، هر کشوری در عرصه بین المللی اگر به دنبال حفظ برجام است نباید با ایران صحبت کند بلکه باید به آمریکا فشار بیاورد تا به برجام احترام بگذارد و تعهداتش را انجام دهد. با این همه، به نظر من یکی از دلایلی که برخی کشورها مدام تاکید بر میانجی گری میان ایران و آمریکا دارند این است که آن ها می خواهند مطرح باشند و اقدامی را در راستای منافع آمریکا انجام داده باشند که موجب خشنودی این کشور شود. به هرحال، برجام نیازی به میانجی گری ندارد و این آمریکاست که باید به خاطر اشتباهاتش در قبال ایران، روند در پیش گرفته را مورد بازنگری قرار دهد.
👈اخیرا رئیس جمهور کشورمان گفته اند برای منافع ملی کشور حاضرند با هر فردی گفتگو کنند. با توجه به ابراز تمایل رئیس جمهور آمریکا، آیا احتمال گفتگو میان دو طرف وجود دارد؟
در ابتدا باید به این پرسش پاسخ دهیم که منافع ملی چیست؟ و اینکه تشخیص چه مقامی در این رابطه ملاک هست بسیار مهم می باشد. طبق قانون اساسی، تشخیص مسائل کلان کشور با مقام معظم رهبری است. رابطه با آمریکا و ملاقات با مقام های آمریکایی نیز از این امر مستثنی نیست. حتی اگر رئیس جمهور به این جمع بندی برسد که ملاقات ایشان با رئیس جمهور آمریکا به نفع کشور است، بدون اخذ مجوز از رهبری این امکان وجود ندارد و اگر چنین کاری بکند خلاف قانون عمل شده است. به طور کلی من بر این باور هستم که گفتگو با آمریکا در شرایط فعلی در راستای منافع کشور نیست و نمی تواند دستاوردی برای کشورمان به همراه داشته باشد.
yon.ir/sJgmY