🔷
فهم معنی و تدبر
یکی دیگر از مراتب تمسک و اخذ قرآن ، توجه به معانی قرآن و اندیشیدن در آیات آن است. اصولاً خواندن قرآن مقدمه ای برای رسیدن به معنای قرآن است.
➖امام علی (ع) درباره اهمیت تدبر در قرآن چنین میفرماید: «اَلا لاخَیْرَ فی قِراءَةٍ لَیْسَ فیها تَدَبُّر...». بدانید قرائتی که همراه با تدبّر نباشد، خیری در آن نیست.(۱۳)
➖امام صادق(ع) : « ولا تجعل قرائتی قراءةً لاتدبر فیها ولا تجعل نظری فیه غفلة»و قرار نده خواندن من را خواندنی که در آن تدبر و تفکر نباشد و قرار نده نگاه مرا در آن، نگاهی غافل و بی خبر.(۱۴)
➖تدبّر در آیات قرآن در واقع تفسیر آیات به آیات دیگر است، تطبیق آیات با یکدیگر و توأم با حرکت فکرى است، در أثر تدبّر در آیات همسوئى و هماهنگى معانی و معارف آن ها نمایان مىشود آنگاه انسان مى تواند به معانی اصیل و ناب آیات قرآن دست یابد.
➖
نکته مهم
هر اندیشمند بصیری که اندک آشنایی با قرآن و معارف داشته باشد، به خوبی میداند که علوم و معارف نهفته در قرآن کریم دارای سطوح و مراتب مختلف است.و فهمیدن بخش عمدهای از معارف بلند این کتاب عظیم که در سطحی فراتر از فهم توده مردم است و فهمیدن آن بدون مراجعه به کتاب های تفسیر مقدور نیست.
عده ای خناس در فضای مجازی با این ادعا که قرآن ساده است و نیازی به تفسیر ندارد سعی دارند افراد را از فهم معنی دقیق قرآن محروم سازند و اگر فهم معنا و مراد الهی به دست شبهات زیادی برای افراد رخ خواهد داد و انباشت شبهات به بی دینی منجر خواهد شد.
دانش های از قبیل تاریخ اسلام، فرهنگ زمان صدر اسلام،ناسخ و منسوخ قرآن،شأن نزول آیات برای رسیدن به معنای قرآن مورد نیاز می باشد.
🔷
عمل به قرآن
همه آنچه گفته شد فضیلت هر کدام به جای محفوظ است.اما باید توجه کنیم همه مراحل و مراتب از نگاه و استماع و تلاوت و فهم معنی و تدبر در قرآن مقدمه عمل کردن به دستورات آن است.
حضرت امیر (ع) در ضمن آخرین وصیت ها که بعد از ضربت خوردن بیان داشته اند فرمودند:« اللَّهَ اللَّهَ فِي الْقُرْآنِ لَا يَسْبِقُكُمْ بِالْعَمَلِ بِهِ غَيْرُكُمْ»
خدا را، خدا را، شما را به قرآن وصیت میکنم، نباید دیگران بر شما در عمل به قرآن پیشی گیرند.
پیامبر(ص):« إنَّ في جَهَنَّمَ وادِياً يَستَغيثُ مِنهُ أهلُ النّارِ كُلَّ يَومٍ سَبعينَ ألفَ مَرَّةٍ ... قُلتُ : يا رَسولَ اللَّهِ ، لِمَن يَكونُ هذَا العَذابُ؟ قالَ: لِشارِبِ الخَمرِ مِن حَمَلَةِ القُرآنِ»؛ راوی میگوید پیامبر(ص)فرمود: یک صحرایی در جهنم هست که اهل جهنم هر روز هفتاد هزار بار استغاثه و درخواست می کنند تا از آن نجات پیدا کنند .
راوی گفت یا رسول الله این صحرا برای کیست؟ فرمود: برای شارب خمر از اهل قرآن و تارک نماز.(۱۵)
👈 یحتمل این دو از باب بیان مصداق است که کسی که قرآن را خوانده است اما به دستورات واضح و صریح خداوند بی توجهی میکند دچار عذاب سخت خواهد شد. دو نمونه ش شراب خواری و بی نمازی است .
♻️
آثار عمل به قرآن
۱.
هدایت به سوی سعادت: ذٰلِكَ الكِتابُ لا رَيبَ ۛ فيهِ ۛ هُدًى لِلمُتَّقينَ﴿۲ بقره﴾ آن کتاب با عظمتی است که شک در آن راه ندارد؛ و مایه هدایت پرهیزکاران است.
انسان با عمل به قرآن در مسیر هدایتی قرار میگیرد که او را از هر گونه گمراهی حفظ میکند.
۲.
جلب رحمت الهی: از دیگر آثار ایمان و عمل به قرآن، جلب رحمتهای خاص الهی افزون بر رحمتهای فراگیری است که همه آفریدهها را دربر گرفتهاست؛«وَإِذَا جَاءَكَ الَّذِينَ يُؤْمِنُونَ بِآيَاتِنَا فَقُلْ سَلَامٌ عَلَيْكُمْ ۖ كَتَبَ رَبُّكُمْ عَلَىٰ نَفْسِهِ الرَّحْمَةَ».هرگاه کسانی که به آیات ما ایمان دارند نزد تو آیند، به آنها بگو: «سلام بر شما پروردگارتان، رحمت را بر خود فرض کرده.
۳.شفا و سلامتی؛« وَنُنَزِّلُ مِنَ الْقُرْآنِ مَا هُوَ شِفَاءٌ وَرَحْمَةٌ لِلْمُؤْمِنِينَ»و از قرآن، آنچه شفا و رحمت است برای مؤمنان، نازل میکنیم.﴿۸۲ اسرا﴾
حضرت امیر(ع):«فِيهِ شِفَاءً مِنْ أَكْبَرِ الدَّاءِ وَ هُوَ الْكُفْرُ وَ النِّفَاقُ وَ الْغَيُّ وَ الضَّلَالُ». در قرآن درمان بزرگ ترين بيمارى ها يعنى كفر و نفاق و سركشى و گمراهى است.(۱۶)
۴.سبک زندگی الهی؛ برخورداری از سبک زندگی الهی در گرو عمل به قرآن است.
چنانچه سازنده وسایل و لوازم امروزی مثلا گوشی موبایل در جعبه گوشی دفترچه راهنمایی قرار داده تا بامطالعه آن بهترین استفاده را از آن وسیله داشته باشد، قرآن کریم نیز کتاب راهنمایی است که سازنده انسان آن را تدوین فرموده است.
به فرموده حضرت علی(ع) قرآن،خیرخواهی است که هرگز خیانت نمیکند، برای زندگی انسان، اندیشه و سبک ویژهای را مطرح کرده و نام آن را حیات طیبه گذاشته تا بهواسطه آن به مقام قرب ربوبی و به مظهریت صفات الهی برسد.
#دائم_الوضوع بودن را فراموش نکنید
#امام_زمان_عجل_علی_ظهورک
#لبیک_یاخامنه_ای
#حجاب
#سپهبدشهیدحاج_قاسم
#جان_فدا
#بصیرت_عمار_شجاعتی_مالک_اشتر
#سلام_فر