🔴 درباره قرارداد جدید چین و عربستان
🔹اخیراً دولت چین و عربستان سعودی قرارداد یا توافقنامه ای داشته اند و سپس بیانیه مشترکی منتشر کرده اند و درباره مسئله هسته ای ایران و همچنین ادعاهای گزاف خلاف کشورهای عربی درباره جزایر تنب بزرگ و تنب کوچک و ابوموسی، مسائلی را مطرح کرده اند.
🔸در این بیانیه بر لزوم تقویت همکاریهای مشترک پکن و ریاض برای تضمین صلح آمیز بودن برنامه هستهای ایران تأکید شده است. دو طرف همچنین از ایران خواستند با آژانس بین المللی انرژی اتمی همکاری کند و به معاهده منع اشاعه سلاحهای هستهای پایبند باشد. آنها در بخش دیگری از بیانیه خود بر اهمیت احترام ایران به اصول حسن همجواری و عدم دخالت این کشور در امور داخلی کشورها تاکید کردند.
🔻چند نکته؛
1️⃣ کیفیتِ روابط بین دولت ها را در بین الملل، مسئله «قدرت» و «منفعت» تعیین می کند. هر کشوری، روابط خودش را بر مبنای قدرت درونی و منافع خودش تنظیم می کند. ما باید بدانیم رعایت حقوق متقابل، رعایت تعهدات قانونی و توافقنامه ها، بر مبنای اخلاق محوری و مرام و معرفت نیست بلکه بر مبنای قدرت است. اگر شما قوی باشی دیگران نمی توانند به شما خیانت کنند!
2️⃣ در عرصه بین الملل، برخی دولت ها چندین دهه ی اخیر با ما دشمنی کرده و کودتا و جنگ و تحریم و انواع تهدید را بر ما روا داشته اند و برخی دولت ها هم دشمنی نشان نداده و بالعکس در مقاطعی منافع مشترک و قراردادهای اقتصادی و تجاری امضا کرده اند. گاهی هم خلاف منافع مشترک با ما، با کشورهای دیگر قراردادی را امضا کرده اند و اظهاراتی هم علیه ما داشته اند! واقعیت دنیای بین الملل همین است که هیچ دوستی نمی تواند دائماً دوست تو باشد و هیچ دشمنی هم نمی تواند دائماً دشمن تو باشد.
3️⃣ هر انسان عاقلی باید بین این دو تفاوت قائل شود دشمنی آشکار برخی دولت ها برای براندازی و اشتراک و گاه تضاد منافع برخی دولت ها. البته که هوشمندی ما نه فقط در برابر دشمنان اصلی که باید در برابر هر دولت قدرتمند دیگری نیز خودش را نشان دهد و اصل «نه شرقی نه غربی» همیشه نصب العین سیاست خارجه ما باشد. اما مدل مواجهه با هرکدام از کشورها متفاوت است.
4️⃣ جالب است برخی جریانات سیاسی که سابقه آمریکا در کودتای 28 مرداد و جنگ تحمیلی و کودتای نوژه و حمله طبس و هزاران تحریم بانکی و نفتی و ارزی و تهدید حمله اتمی و تلاش برای تجهیز تجزیه طلبان و گروهک های تروریستی را نمی بینند و معتقدند با همه این جنایت ها، ما مجدداً باید هر چه آنها گفتند را بپذیریم(مثل برجام) و اگر امتیازی هم نگرفتیم و اگر آنان به تعهدات حداقلی خود عمل نکردند، باز اعتراض نکنیم و مقاومت نکنیم و بپذیریم؛ اما به منفعت طلبی و اظهار موضع رئیس دولت چین که می رسند فریاد بر می آوردند که دیدید که چین چه کرد! روسیه چه کرد!
🔹این مدل مواجهه و تحلیل، تحلیل دوخطی به مسئله سیاست خارجه است. آمریکا را با سابقه دشمنی واضح و آشکار چندده ساله، بپذیریم اما با یک قدرت دیگر که دشمنی ندارد و اشتراک و تضاد منافعی گهگاهی با ما دارد نپذیریم!
🔸یا تحلیل می کنند اگر ایران و چین قرارداد امضا کردند، ایران مستعمره شده؛ اگر عربستان و چین قرارداد امضا کردند، عربستان در مسیر توسعه قرار دارد و می خواهد بین غرب و شرق توازن برقرار کند!
5️⃣ البته که اقدام اخیر دولت چین در عربستان، برخلاف توافقات راهبردی ما با چین است؛ اقدام روسیه هم در طرح تشکیل هاب گازی در ترکیه به جای ایران، اگر صحت داشته باشد، آن هم خلاف طرح ها و توافق های راهبردی است و این تلنگر و تذکری است به دولت و مجلس و هیئت حاکمه جمهوری اسلامی ایران و همه مردم؛ که تنها راه حل مسائل کشور، اصلاحات جدی داخلی و برنامه ریزی و طرح ریزی در داخل است؛ راه حل داخل است و نباید در آمریکا و اروپا و چین و روسیه دنبال آن باشیم. به نظر الان بهترین زمان برای شفافیت قرارداد 25 ساله با چین است.
6️⃣ اما به یاد داشته باشیم که جنس مواجهه ما با آمریکا و اروپا و چین و روسیه کاملاً متفاوت است. دلیلش هم دشمنی آمریکا و اروپا با ماست. اراده آنها برای براندازی و از بین بردن نظام اسلامی و همچنین یکپارچگی ایران کاملاً مشهود است. این تفاوت در مواجهه، عقلانی است که البته باید همواره هوشیار باشیم و بمانیم که دولت های بیگانه فقط دنبال منافع خود هستند.
✨هادیان بصیر✨
🆔
sapp.ir/hadianebasir1
🆔
eitaa.com/hadianebasir
🆔
rubika.ir/hadianebasir1