🌹شرح یک آیه ناب قرآنی
✅ موضوع آیه : هدف خلقت
✨وَ ما خَلَقْتُ الْجِنَّ وَ الْإِنْسَ إِلَّا لِيَعْبُدُونِ (ذاریات/۵۶)
و جن و انس را نيافريدم مگر براى آنكه مرا عبادت كنند.
✅نکته
🌹در حديثى از امام حسين عليه السلام مىخوانيم: خداوند مردم را نيافريد مگر براى معرفت و شناختن و چون او را شناختند، او را عبادت مىكنند و هر كه او را عبادت كند، از بندگى غير او بىنياز مىشود. «تفسیر نمونه»
جنّ، قبل از انسان آفريده شده و داراى تكليف است. در اين آيه نيز نامش قبل از انسان آمده است. «وَ ما خَلَقْتُ الْجِنَّ وَ الْإِنْسَ»
در قرآن، تمام آفرينش بر اساس حق است وهيچ آفريدهاى باطل نيست، «وَ ما خَلَقْنَا السَّماواتِ وَ الْأَرْضَ وَ ما بَيْنَهُما إِلَّا بِالْحَقِّ» «حجر/۸۵»
وهمهى آفريدهها در مسير بهرهمندى انسان است. «خَلَقَ لَكُمْ» «بقره/۲۹»، «سَخَّرَ لَكُمُ» «جاثیه/۱۳»، «مَتاعاً لَكُمْ» «نازعات/۳۳»
و انسان نيز براى هدفى متعالى آفريده شده كه راه رسيدن به آن، عبادت خدا است. «وَ ما خَلَقْتُ الْجِنَّ وَ الْإِنْسَ إِلَّا لِيَعْبُدُونِ» البتّه عبادت معناى عام دارد و به هر كار نيكى كه با هدف الهی انجام شود عبادت گفته میشود
❓❓سؤال: در قرآن اهداف ديگرى، همچون آزمايش و امتحان، براى آفرينش انسان مطرح شده، آيا آن اهداف با هدفى كه در اين آيه (۵۶ ذاریات) آمده، هماهنگ است؟
پاسخ: قرآن در آيه دوم سوره مُلك مىفرمايد: «خَلَقَ الْمَوْتَ وَ الْحَياةَ لِيَبْلُوَكُمْ أَيُّكُمْ أَحْسَنُ عَمَلًا» مرگ و حيات را آفريد تا شما را بيازمايد كه كدام يك عمل بهترى داريد. و در آيه دوازدهم سوره طلاق مىفرمايد: «لِتَعْلَمُوا أَنَّ اللَّهَ عَلى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ» هدف از آفرينش، علم انسان به قدرت الهى است.
✅در جمعبندى اين آيات به نتيجه مىرسيم كه هدف اصلى، بندگى خداوند است، ليكن عبادت نيازمند معرفت است كه در جمله «لِتَعْلَمُوا» بيان شده است و در عبادت كه همان پذيرفتن راه الهى و رها كردن راههاى غير الهى است، انسان آزمايش مىشود كه در جمله «لِيَبْلُوَكُمْ»* آمده است.
❓❓سؤال: اگر هدف آفرينش بشر عبادت است، پس چرا اين هدف بطور كامل تحقق نيافته است؟
پاسخ: بارها خداوند در قرآن فرموده كه اگر مىخواستيم، همه را به اجبار هدايت كرده و به بندگى خود در مىآورديم، امّا خداوند بشر را آزاد آفريد، تا آگاهانه و آزادانه، عبادت كند.
📚تفسیر آقای قرائتی
🌺🌺🌺
✅ امام حسین علیه السلام به عالی ترین درجه هدف خلقت رسید
🌹خداوند در قرآن میفرماید که هدف از خلقت بندگی خداست
خب بندگی خدا به چه معناست ؟
بندگی خدا یعنی من انسان کاری را انجام دهم که خواست خدا باشد و رضایت خدا باشد .
✅نتیجه این نوع بندگی چیست ؟
رضایت الهی و بهشت خدا
خداوند در قرآن می فرماید :
✨"یا ایتها النفس المطمئنه ارجعی الی ربک راضیه مرضیه فادخلی فی عبادی و ادخلی جنتی"✨
✅امام حسین علیه السلام با بندگی خدا به این مقام رسید . پس اگر ما هم بتوانیم به جلوه های رفتاری ایشان دقت کنیم به بندگی خدا نزدیک تر خواهیم شد.
📝محمدلو
@hagigatevasel