🔸به عبارت دیگر، پول ملی هر کشوری را غیرقابل تحریم میکند.
🔸این پیمان پولی که به امضای دو کشور رسیده، گام بزرگتری در گسترش روابط تجاری و بانکی دو کشور و همچنین توسعه نظام پولی و ارزی میان طرفین است. برنامهریزی برای این پیمان در سالهای اخیر و با پیگیری شخص شهید رئیسی به طور جدی صورت گرفته و حالا در دولت چهاردهم امضا شده است.
🔸حذف دلار از مبادلات ایران و روسیه
محمدرضا فرزین، رئیسکل بانک مرکزی، با تأکید بر عملیاتی شدن پیمان پولی میان ایران و روسیه، گفت: «به منظور تسهیل و تسریع در مبادلات اقتصادی میان تجار و بازرگانان، ارز دو کشور بر اساس نرخ توافقی بازار ارز تجاری، مبنای تسویه قرار میگیرد.» او افزود: «طی مذاکرات با مقامات پولی و بانکی روسیه، تابلوی روبل با نرخ توافقی بهزودی در مرکز مبادله ارز و طلای ایران راهاندازی خواهد شد و پول دیجیتال ایران و روسیه نیز به منظور افزایش ارزش مبادلات اقتصادی فعال میشود.»
🔸وی ادامه داد: «پیمان پولی بسیار فراتر از اتاق پایاپای است. به واسطه این پیمان، با روبل و ریال مبادله خواهیم کرد. در این پیمان، مشکل نرخ تسویه ارز به زودی برطرف خواهد شد و دیگر نیازی به اتاق پایاپای نیست. تمام مبادلات به روبل و ریال انجام میشود؛ لذا به تجار اطمینان میدهم که در زمینه پولی مشکلی وجود ندارد.»
🔸رئیسکل بانک مرکزی همچنین از توافقی میان بانک مرکزی ایران و روسیه درباره پول دیجیتال خبر داد و افزود: «با راهاندازی شعب بانکهای «V.T.B» و «میربیزینس»، تجار ایرانی میتوانند عملیات صادرات خود را از طریق این شعب انجام دهند. از طرف ایران نیز بانک صادرات به عنوان بانک عامل تعیین شده است. هماهنگیهای لازم برای ایجاد شعب بانکهای ایرانی و روسی در دو کشور انجام شده است.»
🔸فرزین ادامه داد: «در حال حاضر طرح آزمایشی پول دیجیتال در کیش در حال انجام و رو به اتمام است که به زودی این پول فعال خواهد شد. همچنین کشور روسیه نیز فعالیتهایی را داشته و تلاش خواهیم کرد از پول دیجیتال برای عملیات مبادلات اقتصادی استفاده کنیم.»
🔸او افزود: «در مرحله بعدی، کارتهای روسی در ایران فعال خواهند شد و در مرحله سوم این طرح، از سال آینده کارتهای ایرانی در پایانههای فروش کشور روسیه و بالعکس قابل استفاده خواهند بود تا بتوان از فروشگاههای موردنظر خرید انجام داد. نرخ نیز براساس توافق خواهد بود و دخالتی در این باره نخواهیم داشت.»
🔸رئیسکل بانک مرکزی با بیان اینکه یکی از چالشهای ما عدم تعادل میان تجارت ایران و روسیه است، ادامه داد: «امیدواریم با نرخ جدید توافقی که برای روبل ایجاد خواهیم کرد، بخشی از این عدم تعادل را کاهش دهیم. همچنین در صورتی که تجار با محدودیتهایی در صادرات روبهرو هستند، میتوانیم فاینانس کشتیها را انجام دهیم و با همکاری سایر بخشهای اقتصادی، محدودیتهای مذکور را برطرف کنیم.»
🔸مزایای حذف دلار از مبادلات ایران و روسیه
از مزایای حذف دلار در مبادلات مالی ایران و روسیه میتوان به تقویت ارز ملی، تسهیل تجارت دو جانبه، ایجاد نظام مالی مستقل و تنوع بخشی در سبد ارزها اشاره کرد. هر دو کشور منافع مشترکی در زمینه کاهش وابستگی به دلار آمریکا دارند. به عنوان مثال، تحریمهای آمریکا علیه ایران و روسیه، باعث تقویت روابط اقتصادی دو کشور شده و هر دو کشور به دنبال راههایی برای دور زدن تحریمها و تجارت با یکدیگر هستند.
🔸با توجه به محدودیتهای دسترسی ایران به سیستم بانکداری بینالمللی که عملاً نظام پرداخت دلار است و همه کشورها در حال دور زدن آن با نظامات پرداخت جدید همچون ارز دیجیتال، پیمانهای دوجانبه و چندجانبه پولی و... هستند، همکاریهای بانکی ایران با روسیه نیز افزایش یافته است. دو کشور به دنبال ایجاد کانالهای پرداخت جایگزین برای دور زدن تحریمهای نظام دلار هستند.
🔸هر دو کشور تلاش میکنند وابستگی خود به دلار آمریکا را کاهش دهند. بنابراین، حذف دلار در مبادلات دوجانبه میتواند این هدف را تقویت کند و آسیبپذیریها را در برابر تحریمها و فشارهای اقتصادی آمریکا کاهش دهد. همچنین استفاده از ارزهای ملی (ریال ایران و روبل روسیه) در تجارت دوجانبه، میتواند به تقویت این ارزها و افزایش اعتماد به آنها کمک کند.
🔸با حذف دلار، موانع و هزینههای مربوط به تبدیل ارز در تجارت بین دو کشور برداشته میشود. این اقدام اگر در گروه بریکس پذیرفته شود، میتواند به ایجاد یک نظام مالی مستقل از سیستمهای مالی غربی کمک کند؛ چیزی که بریکس هم در پی آن است.ادامه مطلب 👇👇