🔰 ویتنام آسیای جنوبی
🔻 روزی در چنگال نظم ژئوپولیتیک "بازی بزرگ" بریتانیا
🔻 ایامی در اسارت نظم "جنگ سرد" شوروی
🔻 دو دهه در حصار نظریه "نظم نوین" ایالات متحده آمریکا.
🔻 و اینک در بحبوحه یک نقطه عطف تاریخی دیگری پس از خروج شوروی در سال 1989
🔹 خروج ارتش آمریکا و ناتو از افغانستان، ازجمله موضوعات حساسیت برانگیزی بود که توسط اوباما مطرح شده بود(اما به درخواست اشرف غنی رئیس جمهور افغانستان، به تعویق افتاد.)
🔹 پس از حادثه 11 سپتامبر 2001، آمریکا با قصد حمله به افغانستان، به جهت ساخت یک نوع مشروعیت کاریکاتوری برای غارتگری خود، قرارداد استراتژیکی فی ما بین حامد کرزای و جورج بوش بست.
عمده مفاد این تفاهم نامه را مبارزه با تروریسم و همکاری های امنیتی و حمایت از افغانستان تشکیل داده بود.
🔹 اگرچه آمریکا در ظاهر با شکست طالبان، به برخی مفاد قرارداد عمل کرد، ولی در باطن، منابع طبیعی افغانستان را به مرز نابودی کشاند و دنبال بهانه برای حضور در منطقه ای بود که 3 ضلع برمودای شرقی ( "ایران-روسیه-چین") در آن حضور داشتند.
🔹 فی الحال ایالات متحده، دلیل خروج خود را مطالب واهی مبتنی بر مذاکرات صلح دوحه اعلام کرده است، اما باید توجه داشت که دلیل اصلی خروج آمریکا از این منجلاب، عدم توانایی در تامین هزینه های مالی این اشغالگری، در عین فقدان یک عمق راهبردی است و این خروج، یک انتخاب از سمت آمریکا نیست، بلکه یک ضرورت است.
🔹 خروج آمریکا و ناتو از منطقه آسیای جنوبی، افغانستان را با چالش هایی مرکب از تهدیدها و فرصت ها روبرو میکند.
⚠️ اول: آمریکا در شرایطی قصد خروج از افغانستان را دارد که این کشور در شکننده ترین حالت اجتماعی خود قرار دارد و مواضع ذلیلانه اشرف غنی، مزید بر علت شده است.
⚠️ دوم: عدم اطمینان به وفارداری طالبان به مذاکرات صلح دوحه است که ممکن است این گروه به طغیان گری خود ادامه دهد تا به روزهای قدرت پیشین خود در 1990 برسد. (گرچه ما با طالبانی به مراتب قوی تر و باهوش تر از دو سه دهه پیش روبرو هستیم که با قاچاق مواد مخدر، تامین مالی میشد.)
⚠️ سوم:ظهور و بروز هستههای سلفی های محدوده شامات، چون گروع تروریستی داعش در افغانستان، از جمله تهدیدهایی است که کمتر مورد توجه تحلیل گران واقع شده.
⚠️ چهارم:بروز جنگ های داخلی در افغانستان، بر مهاجرت بیش از پیش مردم خسته از جنگ، اثر دارد (این موضوع را در یادداشتی جداگانه مورد بررسی قرار خواهیم داد.)
⚠️ پنجم:ارتش مدرن افغانستان که توسط نیروهای "آیساف" آموزش دیده بودند، بعد از خروج این نیروها، تا چه حد قدرت مبارزه دارند؟ تا وقتی که کمک های مالی آمریکا و اروپا قطع نشود؟
⚠️ ششم:کشور افغانستان از فقدان یک دولت قوی و منسجم و عدم رابطه بین دولت-ملت رنج میبرد، که بعد از خروج آمریکا از افغانستان، قبایل مختلف در معرض درگیری با همدیگر قرار خواهند گرفت، بدون وجود یک عامل مهار کننده ی قوی جهت جلوگیری از این هرج و مرج ها.
🔹 اما با همه موارد ذکر شده، نباید از ظرفیت های ژئواستراتژیک افغانستان در خط لوله های انتقال گاز "تاپی TAPI" و راه آهن ترکمنستان-افغانستان-تاجیکستان و امثالهم و مبادلات آب و هوایی با ایران و تاثیر امنیت این کشور بر چین و روسیه و نور چشم بودن برای هند و پاکستان نباید ساده گذر کند.
‼️ امنیت منطقه ی وسیعی، منوط و مشروط به امنیت افغانستان است.
🇮🇷
@iran1444_ir
اندیشه جویان استاد حسن عباسی
📡
@Hasanabbasi_students