⚠️ عواقب ترجیح تمایلات نفسانی بر دستورات الهی
🔻آیتاللهالعظمی مظاهری در جلسه درس اخلاق:
💠 امام باقر«سلاماللهعلیه»، از قول مبارک رسول خدا«صلّیاللهعلیهوآلهوسلّم» و آن حضرت از قول خداوند تبارکوتعالی نقل میکنند:
➖ سوگند بهعزّت و جلال خودم و بزرگى و كبريایم و نور و برترى مقامم كه هيچ بندهای تمایل و دلخواه خود را بر دلخواه من مقدم ندارد، مگر اينكه كارش را پريشان میكنم و دنيايش را درهم و ویران میسازم، و دلش را به آن مشغول میكنم، و از دنيا به جز آنچه برايش مقدر كردهام، به او نمیدهم.
✔️ و سوگند بهعزّت و جلال و بزرگى و نور و برترى و بلندى مقامم كه هيچ بندهای نیست که دلخواه مرا بر خود مقدم ندارد، مگر آنكه فرشتگان من از او نگاهبانى كنند، و آسمانها و زمينها متكفّل رزق و روزى او میشوند. و در تجارت هر تاجرى، پشتيبان و نگران او خواهم بود، و دنيا هم در حالى كه او نمیخواهد، بهجانب او رو میكند.
🔹 به هر حال، کسی که تابع هوا و هوس و طالب دنیا باشد و تمایلات نفسانی را بر امور معنوی ترجیح دهد، کارهاي زندگیاش پراکنده است و جمع نخواهد شد. چنین شخصی به همان تمایلات و اهداف دنیوی و آمال و آرزوهایش نیز نمیرسد، در حالی که عمر خود را بیهوده برای دویدن به دنبال آن تمایلات نفساني صرف میکند.
💠 بی جهت نیست که پیامبر اکرم«صلّیاللهعلیهوآلهوسلّم»، نفس انسان را دشمنترینِ دشمنان او میدانند: «أَعْدَى عَدُوِّكَ نَفْسُكَ الَّتِي بَيْنَ جَنْبَيْكَ»
💠 امام صادق«سلاماللهعلیه» نیز فرمودند: از هواهاى نفسانى خود بترسيد و بر حذر باشيد، همانطور که از دشمنان خویش حذر ميكنيد، زيرا دشمنیِ هیچ دشمنی براى مردم، بیشتر از هواهاى نفسانی آنها نیست.
🔹توجه به نفس و هواهای نفسانی و نیز توغّل در دنیا و مادیّات، انسان را به جايگاه پستي ميکشاند که در آن به همّوغم تمام نشدنی و آمال و آرزوهای بیجا و دست نیافتنی، دچار ميگردد.
💠امیرالمؤمنین«سلاماللهعلیه» میفرمایند: من از دو چیز دربارۀ شما خیلی خوف دارم؛ یکی پیروی از هوا و هوس و دیگری، آمال و آرزوهای بیجا و دست نیافتنی است. بعد میفرمایند: پیروی از هوا و هوس، باعث میشود انسان مقابل حق بایستد و آرزوی طولانی، آخرت را از یادش میبرد.
🔹دلم ميخواهد چنين کنم و از دستورات الهي غفلت ورزد، شبانهروز مثل کرم ابریشم در هوسها و در آرزوهای بیجا میغلطد و به دور خود میتند تا جانش گرفته شود.
🔹افرادی که دچار دوستيها و عشقهای هوسی میشوند، که البته عشق نیست، نوعی نادانی و سفاهت است،اگر از وقت و فکر خویش در جایگاه مناسب استفاده کنند، میتوانند با تحصیلات عالی، برای جامعه افرادی مفید و مؤثر باشند، میتوانند متخصّص شوند و باعث آبرو و افتخار برای پدر و مادر خود گردند.
🔹اگر انسان عقل خود را به کار اندازد و فکرش را در جایگاه نیکو مستقر سازد، سقوط نمیکند و به هوا و هوس و عشقهاي مجازي مبتلا نميگردد.
امیرالمومنین«سلاماللهعلیه» در حديث ديگري میفرمایند: عاقلترین مردم، باحیاترین آنهاست.
💠قرآن کريم چنين فرموده است: «وَ مَنْ يَتَّقِ اللَّهَ يَجْعَلْ لَهُ مَخْرَجاً وَ يَرْزُقْهُ مِنْ حَيْثُ لا يَحْتَسِب»؛ يعني کسي که تقوا داشته باشد، کسي که دستورات و تمايلات الهي را بر خواهشهاي نفسش ترجيح دهد، خداوند تعالي از راه بيگمان، يعني از راهي که خودش خيال نمي کند، به او روزي ميرساند.
متنکامل+منابع:↙️↙️
http://hawzahnews.com/detail/News/484328