https://www.tejaratefarda.com/بخش-ایران-اقتصاد-41/47226-فرصت-رضایت-از-زندگی
*شاخص توسعه انسانی در ایران
ایران در ردهبندی جهانی توسعه انسانی تقریباً از زمان پیروزی انقلاب اسلامی (1980 میلادی) ۳۴ پله صعود داشته (شاخص توسعه انسانی در سال 1980، حدوداً 561 /0 بوده و در سال 2022 به عدد 78 /0 رسیده که معادل رشد 39درصدی این شاخص طی این دوره است) و با عبور از توسعه پایین و متوسط، در جمع کشورهای دارای توسعه انسانی بالا قرار گرفته است.
در حال حاضر برخی کشورها با توسعه انسانی کمتر نسبت به ایران شامل برزیل، جمهوری آذربایجان، الجزایر، ترکمنستان، اردن، اوکراین، تونس، مصر، ازبکستان، لبنان، مراکش، عراق و هند میشوند و برخی از کشورها که رتبه بالاتری نسبت به ایران کسب کردهاند شامل آلمان، آمریکا، سوئد، انگلیس، ژاپن، فرانسه، روسیه، قطر، ترکیه، چین، عمان، کویت، روسیه و مجارستان هستند (این شامل همه کشورها نیست و آنهایی در اینجا گزارش شدهاند که دارای ضریب اهمیت بیشتری در اقتصاد و سیاست در سطح جهان هستند).
از سال ۱۹۹۰ تا سال ۲۰۱۲، بعد از کره جنوبی، ایران دارای بالاترین سرعت رشد شاخص توسعه انسانی در سطح جهان بوده است. اما روالی که در یک دهه بعدی در پیش گرفته روالی نوسانی بود بهطوری که شاخص توسعه انسانی ایران در سال ۲۰۲۱ برای چهار سال متوالی نهتنها رشدی نداشته، بلکه در مسیر نزولی قرار گرفته است.
در همین مدت که توسعه انسانی در ایران متوقف شده، کشورهایی نظیر چین و ترکیه رشدی چشمگیر رقم زدند. چین که در سال 2012 با شاخص توسعه انسانی معادل 70 /0 در جایگاه صدوچهارم جهان ایستاده بود، در سال 2022 با عبور از ایران به رتبه هفتاد و پنجم دنیا با شاخص 788 /0 رسیده است؛ در همین حین ترکیه که همگام با ایران مسیر توسعه انسانی را در پیش داشت، پس از سال 2012 رشدی شتابان در پیش گرفته و در سال 2022 رتبه 45 جهان را از آن خود کرده است.
برخی از کشورهای عربی نیز که شیب و روند رشدی مشابه ایران داشتند، پس از توقف رشد ایران فاصله بیشتری در شاخص توسعه انسانی با ایران ایجاد کردهاند که نشاندهنده عقبافتادگی ایران در مسیر توسعه در مقایسه با سایر رقباست.
طبق گزارش سازمان ملل، ایران در چهار سال پیاپی (2018 تا 2021) یعنی همزمان با دور دوم تحریمهای بینالمللی علیه ایران، بهطور متوالی با کاهش شاخص توسعه انسانی مواجه شده است. این روند در سال 2022 متوقف شده و رشد اندکی را در شاخص توسعه انسانی شاهد هستیم. اما آن چیزی که به وضوح در نمودار 2 مشخص است، توقف رشد توسعه انسانی طی یک دهه گذشته در ایران است*
https://eitaa.com/hazratzahrah/23299