بسم الله رب شهداء و صدیقین
دکترین سیاسی ابو عبدالله، جعفر بن محمد الصادق معروف به جعفر صادق
✍ابوالقاسم رحمانی
جعفرصادق از نظر معنایی که به سفارش پدر بزرگ ایشان حضرت ختمی مرتبت انتخاب شده است به معنای پربرکت همچو آب زلال نهر بهشت، که وجودش حیاتبخش و پر ثمر است و انتخاب این نام برای تباین و تضاد بین جعفر صادق امام ششم ریئس مذهب جعفری و جعفر کذاب یکی از پسران امام هادی و مدعی امامت است.
حیات سیاسی، اجتماعی امام صادق در نوع خود که گذاری از یک دوره سیاسی بنی امیه به دوره ی دیگری یعنی بنی عباس می باشد. به دور از سیاست ورزی عملا جهت جریان سازی های فکری و فرهنگی تاریخ ساز و موثر به منظور بسط تجربه دینی و روش شناسی معرفتی در شریعت و طریقت نهضت فرهنگی و علمی جدید و عظیمی را که توسط پدر ایشان تبیین شده بود باب مسایل جدیدی به تاسی از امام باقر و خاندان شان از مکتب، فقه، الهیات، تفسیر و تقیه به منظور توسعه و تکامل تفکر دینی در ابعاد مختلف فرهنگی و اجتماعی را گشوده است که بدین منظور شخصیت های عظیم دینی و علمی را در دستگاه معرفتی خود مورد تعلیم و تربیت قرار می دهد.
در باب حکومت که در 31سالگی به امامت میرسد او چون پدران خود امام سجاد که 14 سال از عمر خود را دردوره ی ایشان بسر میبرده است. فعالیت های فکری و فرهنگی را به دور از درگیری های سیاسی حکومتی انجام میداده است. اگر چه دو دوره ی سیاسی با تنوع، تعدد و تکثر آراء، افکار و عقاید سیاسی جدیدی همراه بوده است. ایشان از حمایت و هدایت شورش های زیدیه واسماعیلیه، واقفیه و ابومسلم ی ها علیه حکومت اموی، عباسی و سایر جریان های سیاسی و اعتقادی حاکمیتی و غیر آن با رهبری این افراد هیچ مشارکتی نداشته است و دعوت آنها را هم رد کرده است و خط و مشی سیاسی امام به دور از درگیری های مستقیم سیاسی فعالیت های فکری و فرهنگی خود را در فضای پر از تهدیدها و تحدید ها با توجه به اقتضای زمانی در لایه های عمیق جامعه با تدریس، تحصیل و تهذیب در دستگاه تعلیم و تربیت ویژه که توسط پدر بنا نهاده شده بود با هدف بستر سازی تحقق حکومت عدالت محور با پیشوایی حضرت حق، صاحب عصر را بسط و توسعه داده ند. در تمام دوران امامتشان توسط هشام، سفاح و منصور حکام وقت شدیدا زیر نظر بودند و گاها دستگیر میشدند تا در مدینه بدست منصور مسموم شدند و به شهادت رسیدند.