حامیان FATF هیچ پاسخی برای ایرادات و ابهامات آن ندارند
موضوع FATF بیشتر یک پروژه سیاسی است تا یک موضوع فنی و بانکی. با گذشت زمان اجماع نظری در بین گروههای مختلف شکل گرفته است که تا زمانی که تحریمهای یکجانبه حداکثری آمریکا علیه ایران وجود دارد که سبب قطع روابط بانکی رسمی ما شده است، موضوع اف ای تی اف اهمیتی نخواهد داشت.
مسعود براتی کارشناس اقتصاد بینالملل و تحریم در گفتوگو با رجانیوز اظهار کرد:
تا زمانی که تحریمهای یکجانبه حداکثری آمریکا علیه ایران وجود دارد که محدودیتهای فراوانی را ایجاد کرده و سبب قطع روابط بانکی رسمی ما شده است، موضوع اف ای تی اف اهمیتی نخواهد داشت.
این جمعبندی به طور مشخص در مجمع تشخیص مصلحت نظام حاصل شد. برخی مدیران دولتی تمایل دارند که این موضوع را در رسانهها ضریب بدهد و به نظر میرسد این اقدام ناشی از یک تصمیم سیاسی است. هدف این است که چالشی در فضای سیاسی ایجاد شود تا توجهها به سمت آن معطوف گردد.
وی در پاسخ این سؤال که آیا ایراداتی که مجمع تشخیص مصلحت نظام به FATF وارد کرده بود اکنون رفع شده؟، گفت:
مجمع در دو دوره بررسی معاهدات اف ای تی اف به جمعبندی نرسید و این به دلیل ابهاماتی بود که به ادله دولت وقت وارد بود. دولت نتوانست به این ابهامات پاسخ قانعکنندهای ارائه دهد. از جمله این ابهامات این بود که آیا مشکلات روابط بانکی واقعاً ناشی از این موضوعات است و با حل آنها، مشکلات بانکی رفع میشود یا خیر؟
ابهام بعدی این بود که مسئله ایران در تعامل با FATF که قرار داشتن در لیست سیاه است با تصویب این دو معاهده رفع میشود یا خیر؟ با توجه به ۳۹ مورد دیگر برنامه اقدام که تنها ۱۵ مورد آن تأیید شده است و ۲۴ مورد هنوز پذیرفته نشده است.