تبیینی از اختلاف رویکردهای روحانیان مبارز در مواجهه با آراء شریعتی /3
بریدهای از کتاب «عمار انقلاب»
🔹بر اساس تحلیل روشنگرانه مقام معظم رهبری از صحنه میدانی مبارزات نهضت امام، اولاً دو گرایش عمده وجود داشته، ثانیاً بنا به دیدگاه ایشان هر دو خط مبارزه، برای تداوم نهضت، امری لازم بوده است.
🔸جالب آنکه در تقسیمبندی مقام معظم رهبری، شهید بهشتی نیز در جرگه «خط مبارزات فکری» قلمداد شده و لذا از این جهت با آیت الله مصباح از حیث روش مبارزاتی، کاملاً نزدیک بوده است. توجه به اختلاف سلیقهها و اختلاف قابلیتهای نیروها، امر مهمی است که در این تحلیل بدان تأکید شده و نکته محوری آنکه، این اختلافات موجب نمیشد که تشریک مساعی و همکاری قطع شود. در بازخوانی اختلاف نظر آیت الله مصباح با شهید بهشتی اگر دقتهای لازم صورت نگیرد و یا جهتگیریهای سیاسی بر آن تأثیر بگذارد، ممکن است ماجرا به گونهای قلمداد شود که گویا شهید بهشتی به طرد و اخراج آیت الله مصباح اقدام کرده است.
🔹طبعاً این سنخ روایتها، بزرگترین اجحاف به طرفین، به ویژه شهید بهشتی است و با دغدغه و اندیشه ایشان مبنی بر جذب حداکثری و صیانت از انسجام نیروهای مبارز و مراعات مصالح عالیه نهضت امام، در تنافی آشکار است. ترویجکنندگان چنین اندیشهای در هر سوی ماجرا که باشند، در حقیقت به القائات غلط مخالفان و منافقان مبنی بر تمامیتخواهی و انحصارطلبی شهید مظلوم بهشتی، مهر تأیید خواهند زد. حقیقت آن است که اختلاف استنباط در ساحت اندیشه و اختلاف برداشت در مقام جری و تطبیق، در منظومه معرفتی شیعه، مادامی که طبق ضوابط فقهی و با مراعات جهات اخلاقی صورت گرفته باشد امری عادی است و در تاریخ تشیّع نظائر آن فراوان است.
🔸آنچه در بازخوانی این قبیل موضوعات حائز اهمیت است، آن است که این بزرگان بر طبق حجت شرعی عمل نمودهاند، تمام ظرفیت خود را در راه اسلام ناب و انقلاب اسلامی به میدان آوردهاند، همگی مغضوب دشمنان درجه یک اسلام بودهاند و برخی با حذف فیزیکی و برخی دیگر توسط دشمن ترور شخصیتی شدهاند، به ولی فقیه زمانشان وفادار ماندهاند، از خدمات و مجاهدتهای یکدیگر به نیکی یاد کردهاند، و از همه مهمتر آنکه توفیق عاقبت به خیری یافتهاند.(عمار انقلاب، صص555-554)
🇮🇷 @IRANeMOASER