💐 ستایش کار و کارگر
🌿 در آیات و روایات اسلامی و همچنین بر اساس سیره پیامبر بزرگوار اسلام و ائمه اطهار سلام الله علیهم بر نقش کسب و کار تأکید ویژه ای شده است. آداب و اخلاقیات متعددی برای آن بیان شده است. حقوق و احکام فراوانی درباره کسب و کار ذکر شده است.
🌿 اسلام عزیز، پاداش کسانی را که در راه تأمین معاش خود و خانواده شان تلاش می کنند، همسنگ پاداش مجاهدان و رزمندگان راه خدا و بلکه بالاتر از اجر آنان قرار داده است. پیامبراکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) در حدیثی می فرماید:
🌺 العبادةُ سبعونَ جزءاً افضَلُها طلبُ الحلال؛ [1]
عبادت و پرستش خداوند هفتاد جزء دارد که بالاترین و برترین جزء آن، طلب روزی حلال است.
🌺 امام باقر (علیه السلام) درباره کسب و کار می فرماید:
من طلب [الرزق فی ] الدنیا استعفافاً عن الناسِ و تَوسیعاً علی اهلِهِ و تَعَطُّفا علی جاره لَقِی اللهَ عزوجل یومَ القیامةِ و وجهُهُ مثلُ القَمَرِ لیلةَ البدرِ؛ [2]
کسی که برای بی نیازی از مردم و رفاه خانواده و کمک به همسایگانش در طلب روزی حلال باشد، در روز قیامت خداوند را در حالی ملاقات می کند که چهره اش مانند ماه شب چهارده می درخشد.
🌿 نتیجه آنکه اسلام هرگز کار کردن و تلاش برای تأمین معاش را جدای از عبادت و پرستش نمی داند. به هنگام بازگشت پیامبراکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) از جنگ تبوک به مدینه، سعد انصاری که نتوانسته بود همراه پیامبر به جنگ برود، به استقبال آن حضرت آمد. وقتی پیامبر، دستان خشک و خشن و ترکیده او را دید، از او پرسید: «صدمه ای به دستانت رسیده است؟» سعد در پاسخ گفت: «برای تأمین مخارج اهل و عیالم با طناب و بیل کار می کنم.» پیامبر بر دستان او بوسه زد و فرمود: «این دستی است که در آتش جهنم نمی سوزد.»
پی نوشت ها:
[1] الكافى، ج 5، ص 78.
[2] همان، ص 78.
@jahaade_kabir