4. مخاطب کاملاً مشخص است ؛ بخوبی روشن است که این فرمان در بخش «سخت افزاری» یعنی بسیج کردن امکانات ، استعدادها، ظرفیت ، مکانها و ... ، همه آحاد جامعه را شامل می شود، اما در بخش «نرم افزاری»، مخاطب ، صاحبان فکر و اندیشه و افسران جنگ نرم هستند. ( شما که افسرهای جنگ نرمید ... . جوانها و صاحبان اندیشه و فکر، صاحبان همّت، خودشان با ابتکار خودشان، کار را -کارهای فرهنگی را- پیش ببرند ) .
5. هدف دقیقاً مشخص است ؛ شناسایی راه های نفوذ دشمن و بستن آن و انجام کارهای فرهنگی جهت دستیابی به آرمانهای انقلاب اسلامی. (جاهایی که نفوذگاه دشمن است ازلحاظ فرهنگی، بسیار است؛ ....... ، جوانها و صاحبان اندیشه و فکر، صاحبان همّت، خودشان با ابتکار خودشان، کار را -کارهای فرهنگی را- پیش ببرند، منافذ فرهنگی را بشناسند و در مقابل آنها، کار انجام بدهند.) .
6. شناسایی امری لازم و ضروری است ؛ همانگونه که عرصه جنگ نظامی ، «اطلاعات عملیات» یک رکن لازم و اساسی محسوب می شود در عرصه جنگ فرهنگی به همان مقدار بلکه بیشتر، «دشمن شناسی» و شناختن نفوذگاه ها امری لازم و ضروری است. (منافذ فرهنگی را بشناسند و در مقابل آنها، کار انجام بدهند) .
7. برنامه ریزی ، پس انجام شناسایی دقیق ، مرحله بعدی تصمیم گیری و برنامه ریزی و اقدام براساس آن برنامه برای دستیابی به هدف می باشد. (... یعنی باید خودتان تصمیم بگیرید، فکر کنید، پیدا کنید، حرکت کنید، اقدام کنید.) .
8. پاکیزه بودن ، یعنی عاری از هرگونه ناپاکی و آلودگیهای رایج در فرهنگ مادی غرب و به دور از قانون شکنی بودن ؛ در فرهنگ ارزشی اسلام ناب محمدی (صلی الله علیه و آله)، هدف وسیله را توجیه نمی کند، از طریق آلوده نمی توان به هدف پاکیزه دست یافت. («آتشبهاختیار» به معنی کار فرهنگی خودجوش و تمیز است؛ ...... ؛ آتشبهاختیار، به معنای بیقانونی و فحّاشی و طلبکار کردن مدّعیانِ پوچاندیش و مدیون کردن جریان انقلابی کشور نیست.) .
9. امری ایجابی است ، در واقع برای بستن منافذ فرهنگی و سد کردن راه دشمن و حرکت رو به پیشرفت داشتن،باید کار انجام داد، باید با تکیه بر مبانی و ارزشها و با در نظر گرفتن شاخصها تولید فکر و اندیشه و سخن نمود. (من به همهی آن هستههای فکری و عملیِ جهادی، فکری، فرهنگی در سرتاسر کشور مرتّباً میگویم: هرکدام کار کنید؛.. ؛ تصمیم بگیرید، فکر کنید، پیدا کنید، حرکت کنید، اقدام کنید)؛ چنانچه مشاهده شد، برخی صاحب نظران ، فرمان «آتش به اختیار» رهبری را با بند «ج» وصیت نامه سیاسی الهی حضرت امام خمینی (رضوان الله تعالی علیه) مقایسه نمودند، در حالیکه این بند صرفاً بعد سلبی بحث را شامل می شود، با توجه به فراگیر و گسترده بودن مسئله «آتش به اختیار» ، این موضوع با کل وصیت نامه حضرت امام انطباق می یابد.
10. امری تکلیف گرایانه و وظیفه محور است ، صرفاً یک امر استحبابی و پسندیده نیست بلکه تکلیف و وظیفه و انجام یک مسئولیت دینی، ملی ، اجتماعی و ... می باشد. (این را، هم مجموعههای مسئول دولتی، هم مجموعههای گستردهی عظیم مردمی موظّفند که انجام بدهند).
*لازم به ذکر است که پنج شاخص انقلابیگری که حضرت آقا در تاریخ 14 خرداد1395 آن را شرح نمودند با موارد فوق انطباق کامل دارد./ والسلام.
غلامعلی کریمی . هادی سیاسی سپاه صاحب الزمان (علیه السلام) استان اصفهان